Lyra
Både konstverk och reservoar. Illustration: Ett Ark Arkitektur.

Måhända andra gången gillt

NCC bedöms återigen ha lämnat det mest attraktiva anbudet på bygget av Lyra. Kanske kan den långdragna upphandlingen av Örebros nya vattenreservoar nu baxas i mål.

För andra gången ges uppdraget att bygga Örebros nya vattenreservoar Lyra till NCC. Kommunens tidigare tilldelningsbeslut, som kom i höstas, drogs tillbaka efter det att konkurrenten Skanska lämnat in en överklagan.

Helena Sköld Lövgren är upphandlingschef vid Örebro kommun. Hon berättar att man efter överklagan drog tillbaka tilldelningsbeslutet för att övergå i ett förhandlat förfarande utan föregående annonsering med anbudsgivarna.

– Efter förhandling med båda anbudsgivarna har nya anbudspriser inkommit och vi kan då se att NCC har lämnat in det mest fördelaktiga anbudet, sett till både kostnader och kvalitet.

Upphandlingen kan överklagas fram till den 21 februari. Om detta inte sker är målet att starta byggprojektet under våren.

Enligt de senaste planerna ska Lyra stå klar sommaren 2022. Det är betydligt senare än tidigare beräknat och beror bland annat på att kommunen för ett drygt år sedan tvingades avbryta sedan det uppdagats fel i upphandlingsdokumenten.

Mimmi Hodzic, förvaltningschef för Tekniska förvaltningen, bekräftar att upphandlingen har dragit ut på tiden:

– Men nu hoppas vi att vi snart kan sätta spaden i marken och det ska bli väldigt roligt att se skisser och ritningar förvandlas till en byggnad i södra Örebro.

Den nya reservoaren rymmer 15 000 kubikmeter vatten, dubbelt så mycket som det klassiska Svampen. När Lyra är klar kommer Svampen inte längre att användas som vattentorn. Byggnaden kommer dock att finnas kvar som arkitektoniskt landmärke, besöksmål och utsiktspunkt.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *