I Region Skåne kan patienter antingen välja hörapparat ur det upphandlade sortimentet eller sedan år 2011 få detta hjälpmedel på rekvisition. Det senare ger dem som har behov av specialfunktioner eller vill betala extra för den senaste tekniken möjlighet att via en ”hörselcheck” delfinansiera valfri apparat.
Nu rasar en politisk strid om detta upplägg. Regionens egen utredning mynnar ut i slutsatsen att det är svårt att se att någon annan än de större hörapparattillverkarna har något att vinna på systemet med rekvisitioner.
– Det här är en grundlig utredning som visar på massor av problem med systemet, men faktiskt inte en enda fördel, säger Maria Nyman-Stjärnskog, socialdemokratisk andre vice ordförande i psykiatri-, habilitering- och hjälpmedelsnämnden.
Ägandet av audionommottagningarna lyfts fram som ett problem. Två tillverkare av hörapparater äger 80 procent av de privata mottagningarna i Skåne.
Audionomerna blir därmed både vårdgivare och säljare. I och med att det är svårt för patienten att göra ett välgrundat val har audionomen stor möjlighet att påverka.
Det visar sig också att hörapparatleverantörer som har samma huvudägare som audionomföretagen inte offererar nyare, och mer tekniskt avancerade apparater, utan vill i stället sälja dem via rekvisitioner. Upphandlat sortiment innehåller därmed den senaste tekniken från vissa leverantörer och flera år gammal teknik från andra.
Hörselchecken var tänkt som undantag snarare än regel. I dag ligger rekvisitionsandelen på 55 procent och i regionens utredning konstateras att det får upphandlingskonsekvenser.
Om färre hörapparater köps in inom avtalet påverkas både prisbild och intresset för att lämna anbud. Dessutom är det svårt för leverantörer som inte äger egna kliniker att komma in på den skånska marknaden.
– Det är mycket glädjande att regionen överväger att avskaffa ett system som tillåter att hörselskadade utnyttjas, säger Mattias Lundekvam, förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund.
Socialdemokraterna föreslår också att ersättningen till audionommottagningarna ska ses över. Detta eftersom rekvisition har blivit ett sätt för företagen att kompensera sig för en alltför låg ersättningsnivå.
Som person beroende av hörapparater sedan mer än 10 år har jag hamnat i ett dilemma. Efter utprovning av nya hörapparater hos Eartech blev jag inte helt nöjd förrän jag provade Phonacs Audeo Paradise, där jag måste betala 4200kr extra för att erhålla dessa.
Kanske ok, om det inte vore för att min make för ca ett halvår sedan fick exakt samma hörapparat på en Adionovamottagning utan att betala något extra. På Audionovas mottagning förklarade man detta med att Adionommottagningar är som ICA och Coop, där man har olika sortiment, olika priser och olika erbjudande.
Detta hade varit helt ok om det inte varit så, att när man väl fått en hörapparat rekvirerad, som man inte är nöjd med eller måste betala extra för, betalar man sammanlagt 1200kr och får därefter inte vända sig till annan Audionom förrän efter 12 månader, och under tiden använda sina mer eller mindre uttjänta hörapparater. Sen börjar man om igen med kostnader för besök och utprovning. Så hur skall man veta var man skall börja?
Det är helt orimligt att man har olika förutsättningar för bidragsberättigade hörselhjälpmedel på olika audionommottagningar inom Region Skåne.
Hej Anita!
Tråkig sits du har hamnat i, men du landar i fel slutsats. Ersättningarna från Region Skåne till klinikerna är på samma belopp men de olika klinikerna prissätter hörapparaterna på olika sätt ut till patient. Audionova har generellt lägre priser på just Phonak-hörapparater. Lite sent nu men mitt tips är att titta på klinikernas rankning innan man går till en klinik; https://vard.skane.se/siteassets/habilitering/dokument/valja-audionommottagning/patienters-omdome-av-audionommottagningar.pdf