Nya Karolinska Solna blir, inte oväntat, en fråga för riksdagsvalet. Även om sjukvård rent praktiskt är en landstingsangelägenhet går Socialdemokraterna till val på att sätta stopp för offentlig-privat samverkan i svensk sjukvård.
Civilminister Ardalan Shekarabi beskriver NKS som ett av allianspartierna drivet ideologiskt experiment. Han anser det självklart att vårdens pengar ska gå till vård, inte till dyra upphandlingar och stora konsultnotor:
– Det är helt orimligt att svenska skattepengar går till att bygga ett sjukhus som är dyrare än Wembley i London, Burj Khalifa i Dubai och lyxhotellet Bellagio i Las Vegas.
Stockholms läns landsting upphandlade NKS som den första OPS-lösningen inom sjukvården. Utöver att finansiera fastigheten svarar det bolag som ägs av Skanska och Innisfree även för att bygge och drift.
Upphandlingen, som blivit mycket omskriven och omdebatterad, lockade endast en anbudsgivare. Införandet av en ny verksamhetsmodell har bidragit till höga kostnader.
Skattebetalare måste enligt Ardalan Shekarabi kunna lita på att offentliga medel används på bästa sätt. Åsikten är att privat finansiering för att kunna genomföra offentliga investeringar i Sverige inte är motiverat eftersom den högre kostnaden inte kan uppvägas av högre nyttor än de som fås genom vanlig offentlig finansiering och upphandling.
– Därför behövs en stopplag för OPS i sjukvården.
Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson, tar dock udden av utspelet genom att hålla med. Idag är OPS inom sjukvården alltså ingen politisk vattendelare. Till SR Ekot säger hon:
– Jag tycker principiellt att OPS är en dålig lösning och den inställningen har spridit sig till betydligt fler de senare åren.
Det socialdemokratiska stopplagsförslaget gäller endast inom sjukvården. Partiet håller öppet för att infrastrukturprojekt kan genomföras enligt denna upphandlings- och finansieringsmodell.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer