Lund har under senare år hört till de kommuner i landet som varit bäst på ekologiska inköp. I senaste mätningen låg man i topp. Hela 82 procent av varorna inom kommunens måltidsverksamhet var ekologiska.
Målet har dock legat högre. Kommunfullmäktiges målsättning har varit hundra procent. Fast nu har Lundapolitikerna beslutat att pruta bort det målet. Måltidsservice, som svarar för 60 procent av kommunens livsmedelsinköp, räknar med att kunna spara ungefär tre miljoner kronor under 2020 genom att byta ut vissa ekologiska produkter till konventionella.
Detta innebär inte att Lunds kommun ska sluta med ekologiska livsmedel. Kostpolicyn slår fast att man även fortsättningsvis tillaga och servera måltider som så långt som möjligt är producerade klimatsmart, gynnar den biologiska mångfalden, utan kemiska bekämpningsmedel och handelsgödsel samt med goda arbetsvillkor.
Kommunen kommer att följa Upphandlingsmyndighetens hållbarhetskriterier. Man lovar också att hedra och det nationella målet om att offentlig sektor ska använda minst 60 procent ekologiska livsmedel år 2030.
Det finns flera skäl till att hundraprocentsmålet skrotas. Att ställa om de ”sista procenten” av livsmedelsinköpen till ekologiskt kostar förhållandevis mycket.
Ett annat skäl är att öppna för andra hållbarhetsaspekter. Tanken är att gynna närproducerade konventionella livsmedel framför produkter som kräver långväga frakt.
De livsmedelsavtal som redan finns i Lunds kommun, och som har sikte på hundra procent ekologiskt, löper vidare. Exempelvis gäller grossistavtalet i ytterligare ett år.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer