Den betydande utslagningen av privatägda hemtjänstföretag i Danmark har ställt till problem för både brukare och kommuner. Som Inköpsrådet tidigare kunnat rapportera har fyrtio företag i branschen gått i konkurs mellan åren 2010 och 2016.
Dennis Kristensen, ordförande för facket FOA som organiserar anställda inom bland annat kommuner och regioner, lägger en stor del av ansvaret på politiker och köpare:
– Utkontrakteringen av äldreomsorgen har varit något av ”vilda västern” där kommunerna blint gått på de lägsta anbuden i hopp om besparingar.
I en bred politisk överenskommelse föreslås en lång räcka förbättrande åtgärder. Regeringen (Venstre, Liberal Alliance och Det Konservative Folkeparti) är överens med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre och Socialistisk Folkeparti om att kommunerna ska genomföra en rejäl kravskärpning på entreprenörerna.
Hit hör att ställa krav på bankgaranti från anbudsgivarna. Denna garanti ska täcka kommunernas extrautgifter för merarbete och vikarier i händelse av konkurs.
Även andra krav skärps. För att komma ifråga för offentliga uppdrag får entreprenören inte ha exempelvis skatteskulder på mer än 60 000 kronor. Utförarna ska varje år skicka in årsredovisning till kommunen.
Enligt Dennis Kristensen skulle det ha behövts tydligare regler för uteslutning av extremt låga anbud:
– Vi kan se att många av konkurserna har inträffat i kommuner som har valt leverantörer som med fullständigt orealistiskt låga priser.
Överkommelsen ställer även krav på kommunerna. De ska bli bättre på dialog, före under och efter upphandling. Kvalitet tillåts väga tyngre än pris. Genom prisuppräkning, minst en gång per år, ska företagen garanteras rimlig ersättning.
Skulle alla dessa åtgärder trots allt inte hjälpa ska problem hos entreprenörerna i framtiden förhoppningsvis inte spilla över till brukarna. Kommunerna åläggs att ”krisplanera” för händelse av konkurs bland leverantörer.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer