Pilotfallet är en hemtjänstenhet inom kommunen där Arbetsmiljöverket förbjudit visir som saknar formellt godkännande genom CE-märkning, alternativt ett tillfälligt tillstånd med så kallad covid 19-märkning.
Norrköpings kommun ser det som orimligt att man nu riskerar en sanktionsavgift på 100 000 kronor om fel visir används och pekar på att Arbetsmiljöverket tidigare under pandemin meddelade att vårdgivare inte skulle riskera ”böter” för skyddsutrustning som saknar formell märkning.
–Dessutom gav Arbetsmiljöverket visiren tillfälligt tillstånd bara dagen efter att de beslutat om att förbjuda enheten från att vända dem. Det hela blir otydligt och motsägelsefullt, så nu väljer vi att överklaga Arbetsmiljöverkets beslut, säger Malin Engström, verksamhetschef inom Norrköpings kommun.
Enligt kommunen finns det ingenting som tyder på att visiren som granskats inte skulle ge ett ändamålsenligt skydd.
Affären genomfördes av den länsgemensamma inköpscentralen i Östergötland under pandemins början när bristen på skyddsutrustning var akut.
-Visir utan CE-märkning kan uppfylla kraven och ge samma skydd ändå, men har inte genomgått den tidskrävande processen för CE-märkningen, säger Malin Engström.
–Inköpscentralen gjorde några tester av visiren och Arbetsmiljöverket hade sagt att de inte skulle kräva sanktionsavgifter för användning skyddsutrustning utan CE-märkning eller tillfälligt tillstånd, så vi kände oss säkra både avseende smittrisk och ekonomisk risk när visiren togs i bruk.
Det var 29 juni som Arbetsmiljöverket meddelande en utvidgning av möjligheterna att använda personlig skyddsutrustning med tillfälliga tillstånd.
En lista på tillfälliga tillstånd – som bygger på en bedömningsprocess som inte är lika omfattande som vid CE-märkning – finns på myndighetens webbplats.
En nationell tillsynsinsats genomförs av Arbetsmiljöverket under sommaren och erfarenheter från den resulterade i ett förtydligande 8 juli om att endast skyddsutrustning med CE-märkning eller tillfälliga tillstånd får användas.
Hemtjänsten i Norrköping är en verksamhet som reagerat över det man ser som ett otydligt regelverk och som också fått ett hot om sanktionsavgift över sig.
I en mejlkommentar om Norrköpingsärendet skriver Arbetsmiljöverkets regionchef Anna Rydbeck:
”Arbetsmiljöverket har vid inspektion den 7/7 funnit att skyddsutrustning som används, bl a visir, inte var korrekt CE-märkta och fattade därefter beslut om att skyddsutrustning som används ska vara CE-märkt alt covid-19-märkt. Arbetsgivaren har därefter inkommit med information om att de nu använder utrustning som är kontrollerad och godkänd. Arbetsmiljöverket har inte fått information att ärendet är överklagat och möjlighet till att yttra sig.”
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer