Av de 18 345 upphandlingar som annonserades under 2015 blev 1 374 stycken ett ärende för förvaltningsrätten. Enligt Upphandlingsmyndighetens och Konkurrensverkets gemensamma rapport Statistik om offentlig upphandling 2016 blir det alltså rättslig strid om 7,5 procent av de upphandlingar som initieras i Sverige.
Mest villiga att gå till domstol är tryckerier. Även inom områden som transporter, resebyråtjänster, kontorsmaskiner och IT-utrustning ligger överprövningsviljan förhållandevis högt.
Enligt statistiken överprövas direktivstyrda upphandlingar betydligt oftare än andra upphandlingar. Vid upphandlingar enligt öppet förfarande, vanligast för direktivstyrda upphandlingar, var andelen överprövningar 10,8 procent. När förenklat förfarande tillämpas är det jämförelsevis 5,6 procent av upphandlingarna som överprövas.
I 71 procent av de sakprövade målen under 2015 dömde förvaltningsrätten till upphandlande myndighets fördel. Den klagande fick helt eller delvis bifall i bara knappt tre av tio mål. Detta beskrivs ändå som en relativt hög andel – jämfört med andra typer av domstolsärenden.
Omkring en fjärdedel av förvaltningsrätternas beslut i upphandlingsmål vandrar vidare till kammarrätt. I drygt två tredjedelar av fallen gör kammarrätterna inte någon sakprövning. Oftast beror detta på att prövningstillstånd inte medges, men även för att målen avskrivs eller överlämnas till annan domstol.
Under 2015 fattade Högsta förvaltningsdomstolen beslut i 200 upphandlingsmål. Ynka två mål blev prövade i sak.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer