Socialdemokraterna i Stockholms representantskap har antagit en rapport om ekonomisk demokrati. Till de idéer som förs fram för att vidga den ekonomiska demokratin hör att pröva metoder för utökat ägande inom enskilda löntagarägda företag.
Även arbetsplatsinflytandet inom den gemensamt ägda verksamheten i stat, kommun och landsting bör utvecklas.
– Löntagarnas inflytande och möjlighet att påverka sin arbetsplats är en enormt viktig fråga och i en modern ekonomi tror jag vi måste presentera många nya förslag på hur detta kan bli verklighet, säger Magnus Nilsson som är sammankallande för rapportgruppen.
Fast det finns problem och lagen om offentlig upphandling pekas ut som ett sådant. Det slås bland annat fast att LOU har visat sig ligga i vägen för löntagarägda företag – som sällan klarar konkurrera med stora multinationella företag på en fri marknad.
Stockholms arbetarekommun driver därför frågan om att stärka löntagarägda företags möjligheter att verka i relation till den proposition om ny LOU som regeringen planerar till 2017. Tankarna på en ”gräddfil” för löntagarägda företag möts, inte oväntat, av kritik:
– En särlagstiftning som är tänkt att gynna löntagarägda företag strider mot allt sunt förnuft, säger Jens Spendrup, ordförande för Svenskt Näringsliv.
Utöver Magnus Nilsson ingår Johnny Nadérus och Annika Strandhäll, statsråd i regeringen, i den arbetsgrupp som tagit fram rapporten.
Det absolut roligaste i rapporten är att deras bästa exempel på ett löntagarägt bolag i Sverige är Handelsbanken. Visst – stiftelsen som ägs av personalen äger strax över 10% av aktierna, men det innebär ju inte så mycket mer än att de kan motsätta sig vissa extrema åtgärder. Under den förutsättningen finns det många bolag som är ”löntagarägda”… Sossarna är för härliga!