Skip to content
  • Prenumerera på Inköpsrådets nyhetsbrev
Inköpsrådet
  • Ämnen
    • EU-domstolen
    • Hyresundantaget
    • Kvalificering
    • Likabehandlingsprincipen
    • Processregler
    • Ramavtal
    • Sekretess
    • Upphandlingsskadeavgift
  • Karriär
    • Lediga jobb
    • Lönestatistik
    • Rekrytera smart med Inköpsrådet
  • Utbildning
  • Konferenser
  • Annonsera
    • Annonsera
    • Platsannonsera
  • Om oss
    • Kontakta oss
    • Integritetsspolicy

Viktigt att leverantören är frågvis

ExpertkommentarHellre en fråga för mycket, än en fråga för litet. Det rådet får Fundersam leverantör av Inköpsrådets juridiska expert Anna Ulfsdotter Forssell. Hon tar upp två aktuella HFD-domar som hon tycker att leverantörer till offentlig sektor måste ha koll på.

| 2022-05-23
Advokat Anna Ulfsdotter Forssell, Inköpsrådets juridiska expert. Foto: Magnus Skoglöf.

Fråga: Vi är leverantör till offentlig sektor och en stor del av våra intäkter härrör från offentliga upphandlingar och offentliga kontrakt. Vi har läst om Högsta förvaltningsdomstolens domar den 10 januari 2022 och undrar hur dessa påverkar oss? Behöver vi bli ännu mer aktiva under anbudstiden och vad händer om vi inte blir det?
Fundersam leverantör

Svar: Tack för era frågor! De är minst sagt högaktuella och av intresse för alla leverantörer till offentlig sektor.

Domarna du nämnde heter HFD 2022 ref. 4 I och II och rör frågor om krav på takvolym och skada. Det HFD uttalar om krav på angiven takvolym gäller bara ramavtal, men det HFD uttalar om skada påverkar enligt min uppfattning alla upphandlingar.

Det är därför oerhört viktigt att ni och alla andra leverantörer har koll på dessa domar och förstår hur de påverkar er. Jag ska försöka klargöra utifrån dina frågor.

Behöver leverantörer som deltar i upphandlingar bli ännu mer aktiva?
För att ett ingripande ska ske enligt 20 kap. 6 § LOU/LUF krävs dels att det föreligger en överträdelse av lagen, dels att denna överträdelse har lett till skada eller risk för skada för leverantören. Det ska alltså vara överträdelsen i sig som har medfört skada för leverantören.

Det är leverantören som har bevisbördan, både för överträdelsen och skadan. Leverantören måste således konkretisera på vilket sätt bristen i upphandlingen har medfört att leverantören har lidit eller kan komma att lida skada. Leverantören måste därför på ett tydligt och konkret sätt redogöra för hur bristen har påverkat leverantörens möjlighet att konkurrera i upphandlingen.

Innan jag besvarar frågan vill jag kort redogöra för HFD:s uttalande i domarna. Med hänvisning till EU-domstolens domar konstaterade HFD följande. Vid en bedömning av skada eller risk för skada ska dessutom beaktas om leverantören har gjort det som kan krävas för att undvika att skada uppkommer.

Om uppgifter i upphandlingen är ofullständiga eller otydliga bör leverantören vända sig till den upphandlande myndigheten och ställa frågor samt begära förtydliganden eller kompletteringar. Om så inte har skett kan kravet på att bristen ska ha medfört att leverantören har lidit eller riskerar att lida skada normalt sett inte anses vara uppfyllt.

HFD slår vidare fast att skadan eller risken för skadan måste hänföra sig till möjligheten att konkurrera i just den upphandling som begärs överprövad. Någon framtida skada i kommande upphandling räknas alltså inte.

Det som är nytt i HFD:s domar är det domstolen anger om att det måste beaktas om leverantören har gjort det som kan krävas för att undvika att skada uppkommer. Det är genom dessa skrivningar som en aktivitetsplikt för leverantörer tydliggörs. Leverantören måste alltså lyfta alla eventuella ofullständigheter eller otydligheter i upphandlingsdokumenten genom att ställa frågor. Om så inte har skett kan skaderekvisitet normalt sett inte anses uppfyllt.

Detta betyder att leverantörer, för att inte riskera att inte uppfylla skaderekvisitet vid en senare eventuell överprövning, ska ställa frågor om alla skrivningar, krav eller liknande som den uppfattar som ofullständiga eller otydliga. Då bör leverantören anses ha gjort det som krävs för att undvika att skada uppkommer.

Det låter ganska enkelt men är inte alltid det. En skrivning kan framstå som både fullständig och tydlig, varför inget behov av att ställa någon fråga uppkommer. Det kanske är först efter mottagande av tilldelningsbeslut som ofullständigheten och otydligheten uppenbaras.

Hur ska då en sådan situation hanteras? Svaret på den frågan är att ingen vet. Min uppfattning är att så länge leverantören hävdar att skrivningen framstod som fullständig och tydlig och att det därför inte uppkom något behov av att ställa fråga inte ska drabba leverantören. Den kan ju omöjligen ha en skyldighet att göra något som den inte ser något behov av. Hur denna situation kommer att bedömas framöver får avgöras av rättstillämpningen.

En fråga som är intressant i sammanhanget, och där svaret inte kan utläsas av HFD:s domar, är om alla leverantörer, var och en för sig, måste lyfta alla otydligheter eller om det räcker med att en leverantör har gjort det? I brist på uttalande från HFD är det tyvärr min rekommendation att alla leverantörer måste lyfta fram alla otydligheter. Detta leder till en oönskad ökad administration för både upphandlande myndigheter/enheter och leverantörer.

Ytterligare en fråga att fundera på är situationen när en fråga har ställts och ett svar har lämnats men detta svar inte tydliggör. Har leverantören då också en skyldighet att ställa följdfrågor för att anses ha gjort det som krävs för att undvika att skada uppkommer? HFD:s domar besvarar inte den frågan, men min rekommendation är att vara aktiv även när det gäller publicerade svar.

Svaret på frågan är därför ja. Alla leverantörer bör bli, eller fortsätta vara, aktiva på så vis att alla ofullständigheter och otydligheter måste lyftas inom ramen för frågor och svar. Detta gäller troligen också otydligheter och ofullständigheter i svar lämnade av myndigheten.

Vad händer om leverantörerna inte är aktiva?
Om leverantören inte ställer frågor och är aktiva under anbudstiden riskerar leverantören att inte anses ha gjort det som kan krävas för att undvika att skada uppkommer. I sådant fall är inte skaderekvisitet uppfyllt och ansökan kommer att avslås.

Det finns därför all anledning att verkligen vara så aktiv som möjligt under anbudstiden. Hellre en fråga för mycket än en för litet.

Anna Ulfsdotter Forssell
Ulfsdotter Law

 

Få din fråga om upphandling besvarad
Skickar

Läs mer: Expertkommentar

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

En kommentar på “Viktigt att leverantören är frågvis”

  1. mer dialog om funktion skriver:
    2022-06-02 kl. 11:19

    Intressant ”I brist på uttalande från HFD är det tyvärr min rekommendation att alla leverantörer måste lyfta fram alla otydligheter” När upphandlingen är riktad till en leverantör. Då ställer denne naturligtvis inga frågor om otydliga eller oproportionerliga krav. Det gör det inte lättare att få konkurrera på lika villkor tyvärr. I några fall har vi helt enkelt avstått från att lämna anbud när frågor besvarats med ”krav kvarstår”

    Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler artiklar

Lediga jobb

Strategisk Entreprenad­upphandlare/­kategori­ledare till Stockholm Vatten och Avfall

  • Avtalscontroller till Sektionen för inköp och upphandling
  • Rekrytera rätt kompetens med Inköpsrådet

Anna Ulfsdotter Forssell

Anna Ulfsdotter Forssell har arbetat med upphandlingsrätt i mer än 20 år.  Hon har företrätt klienter i upphandlingsmål i EU-domstolen, Högsta förvaltningsdomstolen och i Högsta domstolen. Hon är högt rankad i Chambers, Legal500 och har av Who’s who legal (Public Procurement och Government Contracts) utsetts sex gånger till en av världens bästa advokater inom offentlig upphandling.
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Pernilla Norman

Kursen gör SUA begripligt

Anna David, upphandlare vid Jönköping Energi, rekommenderar alla som upphandlar något skyddsvärt att gå utbildningen Säkerhetsskyddad upphandling:
– Kursen är jättebra, pedagogisk, lätt att förstå och följa, säger Anna David.

Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
Advokatbyråns 15 förbättringsförslagAdvokatbyråns 15 förbättringsförslag
Oklara omständigheter för preklusionsreglerOklara omständigheter för preklusionsregler
Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 årUpphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli juristAnnika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
Allvarligt fel när vd begått brottAllvarligt fel när vd begått brott
Fel att förkasta anbud som onormalt lågtFel att förkasta anbud som onormalt lågt
Subjektiv objektivitetSubjektiv objektivitet

Nytt från Upphandling24

  • Uppsala får rätt mot ”fyra stora”
  • Slottner: Ökad konkurrens och minskat krångel
  • Malin efter Olof
  • Kontrolltjänst med förhinder
  • Riksdagsenighet om IPI
  • Utlovar enklare annonsering
  • Nya perspektiv från syd

Kommentarer från läsarna

Björn : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Jag saknar grundläggande information i fallet. Det verkar uppenbart att domstolen inte iaktog kontexten så jag anser är av avgörande…
Björn : Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
Den som följer diskussioner om onormalt låga priser måste slås av myndigheternas och rättsväsendets total oförmåga att tackla relativt enkla…
Frans : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Intressant! "Skäl till varför en omständighet ska få åberopas utgör knappast i sig en omständighet till stöd för en talan…
Eva : Subjektiv objektivitet
Förbittrad som leverantör blir man, när det hänvisas till ospecifiecad "kvalitet" Hur skall man som leverantör veta vad som kan…
Nils Larsson : Subjektiv objektivitet
Jag håller med, det är inte bra när utvärderingar ser godtyckliga ut, oavsett om de är det eller inte. Bortsett…
Johan : Ok med förhandlat oannonserat förfarande
Lagstiftaren har gjort det väldigt krångligt för alla inblandade genom att skilja på anbud som är: 1. ogiltiga 2. olämpliga…
En annan Björn : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
"Oaktat detta anser vi att den här typen av domar är betydelsefulla för övergripande diskussioner och debatt." Jag håller med!…
Håkan : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
2010? Skulle kunna tolkas som år 2010? Lite äldre än 3 år då..
David Sundgren : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
Jag anser nog att "datum" betyder att en viss dag ska kunna identifieras. "Oktober 2020" är således inget datum. Det…
Björn : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
Är det någon annan som undrar vem som bestämde att ett datum betyder "YYYYMMDD"? Jag anser att exempelvis "17 februari"…

Senaste inläggen

  • Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
  • Advokatbyråns 15 förbättringsförslag
  • Oklara omständigheter för preklusionsregler
  • Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
  • Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
  • Allvarligt fel när vd begått brott
  • Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
  • Subjektiv objektivitet
  • Ok med förhandlat oannonserat förfarande
  • Leverantörer från tredjeland kan uteslutas
  • Hur bevisas yrkesmässig kapacitet?
  • Inte ok med koncernbolag i samma upphandling
  • Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
  • Tilldelningsbeslut = slutbehandlat ärende
  • Tydligare gränser för hyresundantaget

Aktuella utbildningar

Delta på distans eller på plats i Stockholm. Valet är ditt.

  • Robusta IT-avtal | 28 april
  • Hållbar upphandling | 29 april
  • LOU på två dagar | 6-7 maj
  • Entreprenadupphandling och AMA AF | 8 maj
  • Säkerhetsskyddad upphandling | 14 maj
  • Kvalificerad IT-upphandlare – Steg 2 praktisk tillämpning | Hösten 2025
  • Praktisk avtalsrätt inom LOU och LUF | Hösten 2025
  • Anbudsutvärdering | Hösten 2025
  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | Hösten 2025
  • Leda upphandlingar effektivt | Hösten 2025
  • Få fart på er avtals­förvaltning | Hösten 2025
  • Kvalificerad IT-upphandlare | Hösten 2025
  • Ramavtal – fördjupningskurs | Hösten 2025