Skip to content
  • Prenumerera på Inköpsrådets nyhetsbrev
Inköpsrådet
  • Ämnen
    • EU-domstolen
    • Hyresundantaget
    • Kvalificering
    • Likabehandlingsprincipen
    • Processregler
    • Ramavtal
    • Sekretess
    • Upphandlingsskadeavgift
  • Karriär
    • Lediga jobb
    • Lönestatistik
    • Rekrytera smart med Inköpsrådet
  • Utbildning
  • Konferenser
  • Annonsera
    • Annonsera
    • Platsannonsera
  • Om oss
    • Kontakta oss
    • Integritetsspolicy

Värna ekosystemet och mångfalden

ExpertkommentarDet är viktigt för en upphandlare att känna till Agenda 2030 som är ett viktigt redskap för att ställa relevanta hållbarhetskrav. Upphandling är centralt för att kunna nå målen i Agenda 2030. Malin Möller fokuserat på målen 15 och 16 i Agenda 2030. 

| 2021-04-19
Malin Möller är en av Inköpsrådet experter.

Mål 15 Ekosystem och biologisk mångfald
Mål 15 handlar om att vi måste bevara våra ekosystemtjänster, sådant som ekosystemet producerar och ökar människans livsvillkor och välmående, exempelvis pollinering, och nyttja dem på ett hållbart sätt. Vi behöver också tänka på att använda marken klokt så att vi stoppar förlusten av biologisk mångfald.

Vi kan inte leva utan de ekosystemtjänster planeten förser oss med helt gratis. Det är en utmaning för oss i Sverige att klara detta men globalt är utmaningen ännu större. När vi utarmar våra ekosystem drabbar det, precis som för flera andra mål, dem som lever i fattigdom mest, främst flickor och kvinnor. Att använda naturresurser och ekosystemtjänster på ett hållbart sätt är en viktig del för att människor ska kunna ta sig ur fattigdom.

Mål 15 hänger ihop med flera av de andra målen, bland annat mål 5, 13 och 14. Du kan läsa mer om dem här, www.globalamalen.se

Beskrivning mål 15
Mål 15 har tolv delmål som handlar bland annat om att vi ska bevara samt återställa våra ekosystem, stoppa förlusten av biologisk mångfald och stoppa tjuvjakt och illegal handel med skyddade växt- och djurarter.

Vi behöver ta hänsyn till och integrera värdet av våra ekosystemtjänster och den biologiska mångfalden i de ekonomiska systemen samt öka de finansiella resurserna för att nå målet. Vi behöver hantera konflikten mellan att bevara och stärka ekosystemtjänster samt den biologiska mångfalden och tillåta uttag av de naturresurser vi är beroende av.

Den biologiska mångfalden minskar i snabb takt och tillståndet för världens rödlistade arter har försämrats drastiskt även om det finns några få ljusglimtar. De främsta orsakerna är ohållbart jordbruk, avskogning, illegal handel med växter och djur samt att invasiva arter sprider sig till exempel på grund av förändrat klimat.

Flera av av de svenska miljökvalitetsmålen kan kopplas till mål 15. Enligt den fördjupade utvärdering Naturvårdsverket gjorde 2019 noterar man följande förslag till regeringen kopplat till mål 15:

  • Lokala landskapsinitiativ för att bidra till helhetssyn på landskapet, lokal förankring och ett engagerat civilsamhälle.
  • Ökad hänsyn till ekosystemtjänster vid beslut om mark- och vattenanvändning genom vägledning och nytt etappmål.
  • Stimulera användningen av hyggesfria metoder i skogsbruket.

Hur kan du som upphandlare påverka detta mål?
Det är viktigt att som upphandlare se över hur de produkter du upphandlar kan påverka ekosystem och biologisk mångfald i ett globalt perspektiv. Titta exempelvis  på vilka material de är tillverkade av och i vilken miljö de produceras i.

Du kan också påverka den biologiska mångfalden positivt genom att upphandla mer vegetarisk kost och se till att köttet är naturbeteskött. Lokalt är det precis som för mål 14 att du kan bidra med krav på byggherrar, krav som är  kopplade till kommunala anläggningar.

Mål 16 Fredliga och inkluderande samhällen
Väpnade konflikter pågår på flera håll i världen och följden är ofta stort mänskligt lidande och död med omfattande migrationsströmmar samt negativ påverkan på miljön. Konflikter förekommer även inom länder och familjer, våld i hemmet förekommer i alla världens länder och kvinnor och barn är de som riskerar att drabbas hårdast.

Att nå målen i Agenda 2030 är bara möjligt genom fred, konflikter i alla dess former motverkar alla tidigare mål jag skrivit om.

Alla människor ska ha rätt till frihet och möjlighet att påverka sina egna liv oberoende av vem man är, vilken bakgrund man har, vad man tror på eller vem man älskar. Alla människor har också rätt att leva i fred och säkerhet utan rädsla för våld och förtryck. För att klara mål 16 behöver vi samhällen som arbetar för att minska konflikter och öka rättvisan.

Bra att känna till om mål 16 är att Agenda 2030 inte nämner ordet demokrati eftersom det är ett globalt kontroversiellt begrepp.

Beskrivning mål 16
Mål 16 har tolv delmål, de handlar bland annat om att minska våldet, särskilt mot barn, minska korruptionen och främja rättssäkerhet.

Alla mål i Agenda 2030 är utmanande att nå men jag undrar om inte detta mål kommer vara det tuffaste av dem alla. Människor har i alla tider hamnat i konflikter. Konflikter finns i alla länder och på alla nivåer i samhället och det är en global utmaning att nå målet.

Ofta drabbas barnen hårdast och särskilt i utvecklingsländer där nästan åtta av tio barn mellan ett och 14 år utsätts för någon form av fysiskt eller psykiskt våld. Våld leder till mänskligt lidande, skador, död och kostnader för samhället. Unga som utsätts för våld riskerar dessutom att själva ta till våld senare i livet.

Ett problem som är kopplat till mål 16 är att bara 73 procent av de barn som föds registreras. Mål 16.9 säger att alla människor senast 2030 har rätt till en juridisk identitet från födseln.

Korruption är ett globalt utbrett problem som finns om än i olika former och olika grader i världens alla länder. OECD, Världsbanken och IMF uppskattar att omkring 35 000 miljarder kronor årligen läggs på korruption. Det kan jämföras med att FN räknar med att gapet för att nå målen i Agenda 2030 är 25 000 miljarder kronor.

Sverige är vi ett fredligt land med hög tilltro till vår rättsstat. Vi har låg korruption och en fungerande offentlig sektor. Men konflikter mellan människor, grupper och inom familjen förekommer naturligtvis även här och mörkertalet över våld i hemmet är stort.

Trots att Sverige var först i världen med att förbjuda barnaga misshandlas tusentals barn i Sverige varje år. Vi får även från omvärlden en del kritik för hur vi behandlar våra nationella minoriteter. Vi är inte heller ett land utan korruption, vi har till exempel rasat på internationella rankningar de senaste månaderna. Det är kopplat till fusket med turordningen för vaccination mot covid-19.

Man kan också säga att det i Sverige finns en viss dubbelmoral eftersom Sverige är stora exportörer av vapen samtidigt som vi strävar efter att nå mål 16 om ett fredligt samhälle.

Hur kan du som upphandlare påverka detta mål? 
Som upphandlare kan du påverka mål 16 genom att förebygga korruption vid inköp och upphandlingar. Men det viktigast bidraget kopplat till mål 16 är nog att du som upphandlare följer lagen om offentlig upphandling, att du har en oberoende roll till det du ska upphandla och tt du inte låter dig påverkas på ett otillbörligt sätt.

Du kan läsa mer om de globala målen här: https://www.globalamalen.se/

Malin Möller
Chef för Hållbar verksamhetsutveckling på KGK

 

Få din fråga om upphandling besvarad
Skickar

Läs mer: Expertkommentar

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler artiklar

Lediga jobb

Strategisk Entreprenad­upphandlare/­kategori­ledare till Stockholm Vatten och Avfall

  • Rekrytera rätt kompetens med Inköpsrådet

Malin Möller

Malin Möller ansvarar för verksamhetsutveckling och hållbarhet på KG Knutsson. Hon har arbetet med hållbarhets­frågor i över 20 år inom både närings­liv och offentlig sektor och brinner för hållbarhet i ett brett perspektiv. Hon är också styrelseledamot i NMC, nätverket för hållbart näringsliv. Hon har varit miljö- och klimat­strateg i Sollen­tuna kommun, projekt­ledare för miljö­märkningen Svanen och senior­konsult inom hållbar affärs­utveckling på Goodpoint med ansvar för socialt ansvar och inköp/upphandling.
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Lär dig LOU av en expert

En kursledare med ambitionen att förenkla upphandlarens vardag. Grundläggande LOU med nyheter och praxis. Mathias Sylvan guidar dig rätt i regelverket och djupdyker i valda delar.

Krävs mer än spekulationer för utredningsansvarKrävs mer än spekulationer för utredningsansvar
Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
Advokatbyråns 15 förbättringsförslagAdvokatbyråns 15 förbättringsförslag
Oklara omständigheter för preklusionsreglerOklara omständigheter för preklusionsregler
Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 årUpphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli juristAnnika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
Allvarligt fel när vd begått brottAllvarligt fel när vd begått brott
Fel att förkasta anbud som onormalt lågtFel att förkasta anbud som onormalt lågt

Nytt från Upphandling24

  • Vidareutbilda dig inom offentlig upphandling
  • Växjöparkering prövas igen
  • Eslöv blickar framåt
  • Tar strid om Stockholmstrafiken
  • Firar seger i pilotfall
  • Uppsala får rätt mot ”fyra stora”
  • Slottner: Ökad konkurrens och minskat krångel

Kommentarer från läsarna

Björn : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Jag saknar grundläggande information i fallet. Det verkar uppenbart att domstolen inte iaktog kontexten så jag anser är av avgörande…
Björn : Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
Den som följer diskussioner om onormalt låga priser måste slås av myndigheternas och rättsväsendets total oförmåga att tackla relativt enkla…
Frans : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Intressant! "Skäl till varför en omständighet ska få åberopas utgör knappast i sig en omständighet till stöd för en talan…
Eva : Subjektiv objektivitet
Förbittrad som leverantör blir man, när det hänvisas till ospecifiecad "kvalitet" Hur skall man som leverantör veta vad som kan…
Nils Larsson : Subjektiv objektivitet
Jag håller med, det är inte bra när utvärderingar ser godtyckliga ut, oavsett om de är det eller inte. Bortsett…
Johan : Ok med förhandlat oannonserat förfarande
Lagstiftaren har gjort det väldigt krångligt för alla inblandade genom att skilja på anbud som är: 1. ogiltiga 2. olämpliga…
En annan Björn : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
"Oaktat detta anser vi att den här typen av domar är betydelsefulla för övergripande diskussioner och debatt." Jag håller med!…
Håkan : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
2010? Skulle kunna tolkas som år 2010? Lite äldre än 3 år då..
David Sundgren : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
Jag anser nog att "datum" betyder att en viss dag ska kunna identifieras. "Oktober 2020" är således inget datum. Det…
Björn : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
Är det någon annan som undrar vem som bestämde att ett datum betyder "YYYYMMDD"? Jag anser att exempelvis "17 februari"…

Senaste inläggen

  • Krävs mer än spekulationer för utredningsansvar
  • Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
  • Advokatbyråns 15 förbättringsförslag
  • Oklara omständigheter för preklusionsregler
  • Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
  • Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
  • Allvarligt fel när vd begått brott
  • Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
  • Subjektiv objektivitet
  • Ok med förhandlat oannonserat förfarande
  • Leverantörer från tredjeland kan uteslutas
  • Hur bevisas yrkesmässig kapacitet?
  • Inte ok med koncernbolag i samma upphandling
  • Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
  • Tilldelningsbeslut = slutbehandlat ärende