I maj drog Upphandlingsdialog Dalarna, UDD, igång en satsning för att lindra effekterna av coronapandemin.
Ett konsultstöd, som döpts till upphandlingslots, ska underlätta för leverantörer och upphandlade organisationer att matcha varandra.
– Det kan handla om utökade möjligheter för direktupphandlingar, snabbare betalningar till leverantörer, lägre krav på formalia och på kreditvärdighet under krisen, utbildningsinsatser, att säkra upp leveranser genom att upphandla i närområdet och mycket annat, säger Kerstin Angberg Morgården, länsstyrelsens projektledare för UDD.
Intresset från upphandlarna har varit stort. De 40 000 kronor som avsatts är slut.
– Nu avsätter vi lika mycket till och förlänger satsningen året ut, säger Kerstin Angberg Morgården.
Att tjänsten behövs blev tydligt när en stor leverantör av livsmedel, Grönsakshallen Sorunda AB, meddelade att leveranserna till regionens kommuner kommer att upphöra den 1 november. Anledningen är att verksamheten ska läggas ned till följd av kraftigt minskad efterfrågan från restauranger.
Upphandlingslotsen, via företaget Colligio, fick i uppdrag att utreda saken.
Slutsatsen är att kommuner som är berörda av nedläggningen kan genomföra upphandlingar genom förhandlat förfarande utan föregående annonsering med regionala leverantörer för att klara försörjningen, med hänvisning till synnerlig brådska enligt 6 kap 15§ LOU.
Utifrån att de förutsättningar som gäller för att kunna hänvisa till synnerlig brådska bedöms vara uppfyllda i sin helhet torde risken vara mycket liten att Konkurrensverket skulle ha några invändningar mot att genomföra direktupphandlingarna med motivering synnerlig brådska, enligt utredningen.
Risken att någon leverantör begär överprövning av ett avtals giltighet finns torde också vara liten och risken att en leverantör skulle vinna en sådan överprövning torde vara i det närmaste obefintlig.
– Det var mycket värdefull information. Kommunerna har också fått vägledning i hur de ska ersätta leveranserna, säger Kerstin Angberg Morgården.
Hade ni inte kunnat göra denna ”utryckning” åt kommunerna även utan upphandlingslotsen?
– Jo, men då hade det tagit mycket längre tid. Nu hade vi ett upphandlat konsultföretag som direkt kunde göra utredningen.
Vid sidan av upphandlingslotsen startade UDD samtidigt även en ”upphandlingsakut” som ger företag i regionen tillgång till kostnadsfri utbildning och fem timmar kostnadsfritt individuellt stöd vid anbud, via företaget Double Check.
Här har intresset varit mindre.
– Vi hade räknat med att 30 företag skulle gå utbildningen, hittills är det tio. Av dem har två gått vidare och fått individuellt stöd, säger Kerstin Angberg Morgården.
Vad det svala intresset beror på är svårt att säga, menar hon.
– Att inte fler går utbildningen kan bero på att det går bättre för företagen än vi trodde, vilket naturligtvis är positivt. När det gäller att få utnyttjat det individuella stödet så hänger det ju på att det finns aktuella upphandlingar att arbeta med.
Även detta stöd har förlängts året ut.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer