Skip to content
  • Prenumerera på Inköpsrådets nyhetsbrev
Inköpsrådet
  • Ämnen
    • EU-domstolen
    • Hyresundantaget
    • Kvalificering
    • Likabehandlingsprincipen
    • Processregler
    • Ramavtal
    • Sekretess
    • Upphandlingsskadeavgift
  • Karriär
    • Lediga jobb
    • Lönestatistik
    • Rekrytera smart med Inköpsrådet
  • Utbildning
  • Konferenser
  • Annonsera
    • Annonsera
    • Platsannonsera
  • Om oss
    • Kontakta oss
    • Integritetsspolicy

Våga prata om hållbara affärer

ExpertkommentarAtt skapa trovärdighet med era hållbara offentliga affärer tror jag är framtiden. Därför blir det bara viktigare med ett strukturerat och effektivt arbete för att använda skattepengarna på ett hållbart sätt. Detta kommer behövas för en medveten och hållbar kommunikation, skriver Lena Mårdh.

| 2023-12-20
Inköpsrådets expert Lena Mårdh.

I dag är det fler och fler av svenskarna som blir mer miljömedvetna i sina val när de köper varor och tjänster. Likaså har vi generation Z som växer upp nu och som gör ännu mer etiska val i sin konsumtion och val av arbetsgivare.

Så hur väljer offentlig sektor att kommunicera sina hållbarhetsval och mål? Det är en sak att kommunicera bra och ambitiösa hållbarhetsmål. Men det är en annan sak att kommunicera hur man ställer hållbarhetskrav i sina offentliga affärer samt vad man uppnår med sina målsättningar.

En tanke som har slagit mig är, om nu dagens svenskar och kommande generationer är mer medvetna i sina val. Hur kommer de att välja förskola och skola till sina barn och kommer det att spela någon roll i vilken kommun de väljer att bosätta sig i? Kommer det att spela någon roll i hur väl kommunerna använder skattepengarna på ett hållbart sätt?

Om, eller kanske snarare när, detta är något som kommer hända… och det kanske redan sker i viss utsträckning. Hur ska då offentlig sektor kommunicera och marknadsföra sig själva som ett hållbart val? Det är ju trots allt deras pengar vi använder.

EU-kommissionen presenterade för ett tag sedan lagförslaget Green Claims som syftar till att reglera miljöpåståenden i marknadsföring. Anledningen till förslaget är ju för att det har blivit vanligare med många olika miljöpåståenden för att marknadsföra olika produkter. Och alla påståenden är inte enkla att förstå eller också är de vilseledande.

Detta är ett problem i och med att det urholkar värdet av olika märkningar och riskerar att skapa en misstro till även etablerade och trovärdiga miljömärkningar. Likaså kan det bli väldigt svårt även för upphandlare och/eller avtalscontroller att lita på leverantörers påstående om miljöuppfyllnad, om vaga miljöpåståenden ökar och man inte vet vad man kan lita på.

Också Reklamombudsmannen ser en skillnad i fällande beslut gällande vaga miljöpåståenden jämfört med andra ärenden som man får in. Detta sätår att läsa i en artikel i tidningen Miljö och Utveckling.

Även om antal ärenden om miljöpåståenden bara är cirkaa 10-12 procent av alla ärenden är det hela 90 procent av dessa som blir fällda för vaga miljöpåståenden.

Så för att offentlig sektor ska kunna kommunicera på ett bra och trovärdigt sätt gällande sin miljöpåverkan genom sina affärer, gäller det att säkerställa att leverantörerna verkligen jobbar med sitt miljö- och hållbarhetsarbete.

Ett sätt att säkerställa detta är ju att använda den möjlighet upphandlingslagstiftningarna ger genom att ställa krav på miljömärkningar. Då säkerställs att det blir trovärdiga miljömärkningar som uppfyller en hög standard på hur man tar fram krav på ett helhets- och livscykelperspektiv och att leverantören är tredjepartsgranskad. Det vill säga att märkningsorganisationen, som inte ägs av leverantörer eller att leverantören har någon påverkan på märkningsorganisationen, granskar och följer upp att alla miljökrav i märkningen uppfylls.

Likaså har nog de flesta oberoende miljömärkningarna en hög trovärdighet hos konsumenterna. Jag kan just nu bara svara för Svanen som har 97 procent igenkänningsfaktor hos svenskarna samt att cirka 70 procent av dessa litar på att Svanen är en bra och trovärdig märkning.

Nu var det inte meningen att göra detta till en säljtext. Jag vet att det finns fler andra bra märkningar som man också kan ställa krav på i upphandlingar och ännu fler bra miljömärkningar som har bra krav som man kan använda sig av i sin kravställning.

Så varför ska offentlig sektor krångla till det och ställa komplicerade krav som man dessutom behöver lägga mycket resurser på att följa upp, när någon annan kan göra jobbet åt en. Helt gratis dessutom för offentlig sektor.

Dessutom kan man genom sina krav på miljömärkning använda detta och sprida sitt miljöarbete till medborgarna och invånarna i kommunen/regionen. Som de dessutom kan lita på.

Alla områden och verksamheter i Sverige, och i världen, behöver framöver arbeta mer och mer med hållbarhetsarbetet. Och då inte bara att det är några få personer i en organisation som ska rådda detta.

Med ett ökat intresse och hållbarhetsarbete så behöver fler personer lite mer miljökunskap utan att för den delen vara miljövetare eller liknande. Men man ska veta hur miljön berörs utifrån ens egna arbete samt vilken social påverkan det får.

Utan lite mer kunskap är det risk för att man blir negativt inställd och att det är svårt och man vet inte vad man kan lita på.

Så hur vill du jobba för att förebygga greenwashing utan att det blir greenhushing?

Ta kontroll över ert hållbarhetsarbete och hur påverkan sker i era leverantörsled samt resultatet av avtalen. Och börja berätta om det. Allt är inte lätt och allt är inte guld och gröna skogar. Det tror jag att de flesta förstår. Likaså att det inte är en enkel fråga att lösa som bara går att lösa på ett sätt eller på en gång.

Men börja beskriva vad ni gör och hur era affärer bidrar till en mer hållbar användning av skattepengarna. Och visa på er utveckling, då tror jag ni kan skapa trovärdighet samt att ni kommer få fördelar längre fram när andra är trygga med att ni gör ert bästa och har ett strukturerat och effektivt hållbarhetsarbete mer era offentliga affärer.

För vi måste tillsammans verka för att det ska vara lätt att göra välgrundade val som konsument/medborgare och skapa ett skydd så att inte vaga och vilseledande miljöpåståenden får fäste i Sverige.

Lena Mårdh
Hållbarhetsexpert inom offentlig upphandling och Projektledare på Miljömärkning Sverige AB (Svanen)

 

Greenwashing. Att framställa en produkt som mer hållbar än vad den i själva verket är.

Greenhushing. Att tillverka hållbara produkter, men som av rädsla för att bli fälld för greenwashing, håller tyst om hur hållbara de är.

 

Få din fråga om upphandling besvarad
Skickar

Läs mer: Expertkommentar

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler artiklar

Lediga jobb

Strategisk Entreprenad­upphandlare/­kategori­ledare till Stockholm Vatten och Avfall

  • Avtalscontroller till Sektionen för inköp och upphandling
  • Rekrytera rätt kompetens med Inköpsrådet
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Pernilla Norman

Kursen gör SUA begripligt

Anna David, upphandlare vid Jönköping Energi, rekommenderar alla som upphandlar något skyddsvärt att gå utbildningen Säkerhetsskyddad upphandling:
– Kursen är jättebra, pedagogisk, lätt att förstå och följa, säger Anna David.

Advokatbyråns 15 förbättringsförslagAdvokatbyråns 15 förbättringsförslag
Oklara omständigheter för preklusionsreglerOklara omständigheter för preklusionsregler
Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 årUpphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli juristAnnika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
Allvarligt fel när vd begått brottAllvarligt fel när vd begått brott
Fel att förkasta anbud som onormalt lågtFel att förkasta anbud som onormalt lågt
Subjektiv objektivitetSubjektiv objektivitet
Ok med förhandlat oannonserat förfarandeOk med förhandlat oannonserat förfarande

Nytt från Upphandling24

  • Kontrolltjänst med förhinder
  • Riksdagsenighet om IPI
  • Utlovar enklare annonsering
  • Nya perspektiv från syd
  • Växer med kommunsamverkan
  • Politisk träta om extramiljoner
  • Inköpsvolymen ökar kraftigt

Kommentarer från läsarna

Björn : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Jag saknar grundläggande information i fallet. Det verkar uppenbart att domstolen inte iaktog kontexten så jag anser är av avgörande…
Björn : Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
Den som följer diskussioner om onormalt låga priser måste slås av myndigheternas och rättsväsendets total oförmåga att tackla relativt enkla…
Frans : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Intressant! "Skäl till varför en omständighet ska få åberopas utgör knappast i sig en omständighet till stöd för en talan…
Eva : Subjektiv objektivitet
Förbittrad som leverantör blir man, när det hänvisas till ospecifiecad "kvalitet" Hur skall man som leverantör veta vad som kan…
Nils Larsson : Subjektiv objektivitet
Jag håller med, det är inte bra när utvärderingar ser godtyckliga ut, oavsett om de är det eller inte. Bortsett…
Johan : Ok med förhandlat oannonserat förfarande
Lagstiftaren har gjort det väldigt krångligt för alla inblandade genom att skilja på anbud som är: 1. ogiltiga 2. olämpliga…
En annan Björn : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
"Oaktat detta anser vi att den här typen av domar är betydelsefulla för övergripande diskussioner och debatt." Jag håller med!…
Håkan : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
2010? Skulle kunna tolkas som år 2010? Lite äldre än 3 år då..
David Sundgren : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
Jag anser nog att "datum" betyder att en viss dag ska kunna identifieras. "Oktober 2020" är således inget datum. Det…
Björn : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
Är det någon annan som undrar vem som bestämde att ett datum betyder "YYYYMMDD"? Jag anser att exempelvis "17 februari"…

Senaste inläggen

  • Advokatbyråns 15 förbättringsförslag
  • Oklara omständigheter för preklusionsregler
  • Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
  • Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
  • Allvarligt fel när vd begått brott
  • Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
  • Subjektiv objektivitet
  • Ok med förhandlat oannonserat förfarande
  • Leverantörer från tredjeland kan uteslutas
  • Hur bevisas yrkesmässig kapacitet?
  • Inte ok med koncernbolag i samma upphandling
  • Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
  • Tilldelningsbeslut = slutbehandlat ärende
  • Tydligare gränser för hyresundantaget
  • Sunda företag vill ha högre hållbarhetskrav

Aktuella utbildningar

Delta på distans eller på plats i Stockholm. Valet är ditt.

  • Robusta IT-avtal | 28 april
  • Hållbar upphandling | 29 april
  • LOU på två dagar | 6-7 maj
  • Entreprenadupphandling och AMA AF | 8 maj
  • Säkerhetsskyddad upphandling | 14 maj
  • Kvalificerad IT-upphandlare – Steg 2 praktisk tillämpning | Hösten 2025
  • Praktisk avtalsrätt inom LOU och LUF | Hösten 2025
  • Anbudsutvärdering | Hösten 2025
  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | Hösten 2025
  • Leda upphandlingar effektivt | Hösten 2025
  • Få fart på er avtals­förvaltning | Hösten 2025
  • Kvalificerad IT-upphandlare | Hösten 2025
  • Ramavtal – fördjupningskurs | Hösten 2025