Skip to content
  • Prenumerera på Inköpsrådets nyhetsbrev
Inköpsrådet
  • Ämnen
    • EU-domstolen
    • Hyresundantaget
    • Kvalificering
    • Likabehandlingsprincipen
    • Processregler
    • Ramavtal
    • Sekretess
    • Upphandlingsskadeavgift
  • Karriär
    • Lediga jobb
    • Lönestatistik
    • Rekrytera smart med Inköpsrådet
  • Utbildning
  • Konferenser
  • Annonsera
    • Annonsera
    • Platsannonsera
  • Om oss
    • Kontakta oss
    • Integritetsspolicy

Uppskattning av värde och kvantitet

Vilken skyldighet har en upphandlande myndighet att uppskatta det förväntade värdet och kvantiteten av kommande avrop från ett ramavtal mot bakgrund av en dom från Kammarrätten i Jönköping? Joakim Lavér och Frida Svensson, Hannes Snellman, analyserar domen.

| 2020-05-07

Sammanfattning
Kammarrätten tydliggör att en upphandlande myndighet vid upphandling av ramavtal måste göra en rimlig, men noggrann, uppskattning av det förväntade värdet och den förväntade kvantiteten av det som kommer att avropas. Det strider mot öppenhetsprincipen att använda historiska värden om myndigheten vet med sig att värdena saknar relevans eller att ange ett värde som oproportionerligt överstiger det förväntade behovet.

Bakgrund
Tranås kommun hade genom ett öppet förfarande upphandlat ett ramavtal avseende hyra av bussar med chaufför. Aneby Buss & Taxi var befintlig leverantör av de aktuella tjänsterna men tilldelades inte kontrakt i den nya ramavtalsupphandlingen. Av upphandlingsunderlaget framgick att kommunen tidigare år hade köpt in liknande tjänster för omkring 1 470 000 kronor.

Tidigare samma år hade kommunen även genomfört en upphandling avseende skolskjuts. Aneby Buss & Taxi menade att en stor del av de resor som omfattades av det befintliga bussavtalet i stället avropades från det nya skolskjutsavtalet.

Aneby uppskattade att volymen på deras befintliga avtal minskat med omkring 85 procent och att den historiska volym som angivits i underlaget för det nya ramavtalet därmed var felaktig. Att upphandlingsdokumentet innehöll så grovt felaktigt angivna volymer stred enligt Aneby mot principen om transparens och bolaget hade därför fråntagits möjligheten att lämna sitt bästa anbud.

Domstolens bedömning
Kammarrätten konstaterade att upphandlingsdokumenten ska utformas i enlighet med de upphandlingsrättsliga principerna och alla rimligt informerade och normalt omsorgsfulla anbudsgivare ska kunna förstå och tolka innebörden av villkoren på samma sätt.

Kammarrätten lyfte EU-domstolens dom i mål nummer C-216/17 (Coopservice). Även om Coopservice-domen inte hade direkt bäring på målet ansåg kammarrätten att vissa slutsatser i domen trots allt var relevanta.

Eftersom det finns en osäkerhet om vilka volymer som kommer attavropas från ett ramavtal ligger det enligt domstolen i sakens natur att den upphandlande myndigheten inte förpliktar  sig att köpa en viss volym. Myndigheten är dock skyldig att göra ”en rimlig, men noggrann, uppskattning av det förväntade värdet och den förväntade kvantiteten”. Därmed är det inte godtagbart att ange tidigare avropade volymer som inte längre har någon relevans eller att sätta ett oproportionerligt högt tak.

Kammarrätten konstaterade  att kommunen i detta fall borde ha insett att det angivna historiska värdet saknade aktualitet sedan det nya skolskjutsavtalet kommit på plats. Därmed stred upphandlingsdokumenten mot öppenhetsprincipen och Aneby Buss & Taxi hade lidit eller kunde komma att lida skada. Domstolen beslutade därför att upphandlingen skulle göras om.

Analys
Alltsedan EU-domstolen i slutet av 2018 publicerade avgörandet i Coopservice-målet råder viss osäkerhet kring takvolymer i ramavtal och vilken uppskattad volym en upphandlande myndighet ska ange i upphandlingsdokumenten.

I korthet förklarar EU-domstolen i avgörandet att en upphandlande myndighet vid upphandling av ramavtal ska ange den kvantitet som senare kommer avropas och att det inte är tillräckligt att enbart hänvisa till myndighetens ordinarie behov. Vidare anges att ramavtalet inte längre har någon verkan när den angivna kvantiteten är förbrukad.

Osäkerheten efter domen har främst sin grund i uttalandet att ett ramavtal är utan verkan när gränsen för den angivna kvantiteten är nådd. Upphandlingsmyndigheten beskriver i sin vägledning i frågan att en fastställd takvolym som huvudregel ska vara angiven för direktivstyrda ramavtal med en leverantör men att detsamma inte är givet vid upphandling av andra typer av ramavtal. Konkurrensverket har emellertid i ett ställningstagande dragit slutsatsen att EU-domstolens uttalande gäller alla typer av ramavtal.

Eftersom ett ramavtal enligt detta resonemang slutar verka när den angivna volymen är nådd har det uppstått en oro att upphandlande myndigheter kommer ange mycket högre tak än vad myndigheten egentligen förväntas avropa.

Enligt Konkurrensverkets resonemang kan köp utöver den angivna kvantiteten utgöra otillåtna direktupphandlingar (frånsett tillåtna ändringar), vilket innebär att upphandlande myndigheter riskerar hamna i ett läge där ramavtal helt enkelt inte kan användas under hela avtalstiden.

I det nu aktuella avgörandet tydliggör kammarrätten att den upphandlande myndigheten måste göra en rimlig, men noggrann, uppskattning av värdet och kvantiteten för att upphandlingen ska vara förenlig med de upphandlingsrättsliga principerna. Det är därmed inte godtagbart att använda historiska värden om myndigheten vet med sig att värdena saknar relevans för det nya avtalet.

Det sagda kan medföra en del svårigheter eftersom det ligger i sakens natur att omfattningen av kommande avrop inte kan garanteras, något som även brukar framhållas i upphandlingsunderlagen.

Såväl Konkurrensverket som kammarrätten framhåller visserligen att viss osäkerhet får finnas avseende den uppskattade volymen och att det inte på något vis rör sig om en garanterad nivå. Slutligen handlar det dock om en intresseavvägning mellan myndighetens behov av effektiva anskaffningar och leverantörernas rätt till en öppen och förutsebar upphandlingsprocess och avtalsrelation.

Avslutningsvis konstateras därmed att myndigheten måste ange ett värde och kvantitet av kommande avrop. Även om uppskattningen inte kan förväntas vara exakt ska den baseras på en noggrann behovsanalys.

En intressant fråga som inte besvaras av domstolen i detta fall är vad som händer med eventuella framtida avrop som överstiger den angivna omfattningen. Om den upphandlande myndigheten förhåller sig till principerna om öppenhet och transparens i upphandlingen – genom att ange en rimlig och förväntad nivå på kommande avrop – förefaller det något otillfredsställande att avrop utöver den angivna nivån per automatik utgör otillåtna direktupphandlingar.

Det återstår dock att se hur domstolen väljer att bedöma frågan i kommande prövningar.

Målnummer och domstol
Kammarrätten i Jönköpings dom meddelad den 27 mars 2020 i mål nummer 3390-19.

Juristpanelen

Läs mer: Rättsfallsanalys

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler artiklar

Lediga jobb

Strategisk Entreprenad­upphandlare/­kategori­ledare till Stockholm Vatten och Avfall

  • Avtalscontroller till Sektionen för inköp och upphandling
  • Rekrytera rätt kompetens med Inköpsrådet
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Pernilla Norman

Kursen gör SUA begripligt

Anna David, upphandlare vid Jönköping Energi, rekommenderar alla som upphandlar något skyddsvärt att gå utbildningen Säkerhetsskyddad upphandling:
– Kursen är jättebra, pedagogisk, lätt att förstå och följa, säger Anna David.

Advokatbyråns 15 förbättringsförslagAdvokatbyråns 15 förbättringsförslag
Oklara omständigheter för preklusionsreglerOklara omständigheter för preklusionsregler
Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 årUpphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli juristAnnika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
Allvarligt fel när vd begått brottAllvarligt fel när vd begått brott
Fel att förkasta anbud som onormalt lågtFel att förkasta anbud som onormalt lågt
Subjektiv objektivitetSubjektiv objektivitet
Ok med förhandlat oannonserat förfarandeOk med förhandlat oannonserat förfarande

Nytt från Upphandling24

  • Kontrolltjänst med förhinder
  • Riksdagsenighet om IPI
  • Utlovar enklare annonsering
  • Nya perspektiv från syd
  • Växer med kommunsamverkan
  • Politisk träta om extramiljoner
  • Inköpsvolymen ökar kraftigt

Kommentarer från läsarna

Björn : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Jag saknar grundläggande information i fallet. Det verkar uppenbart att domstolen inte iaktog kontexten så jag anser är av avgörande…
Björn : Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
Den som följer diskussioner om onormalt låga priser måste slås av myndigheternas och rättsväsendets total oförmåga att tackla relativt enkla…
Frans : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Intressant! "Skäl till varför en omständighet ska få åberopas utgör knappast i sig en omständighet till stöd för en talan…
Eva : Subjektiv objektivitet
Förbittrad som leverantör blir man, när det hänvisas till ospecifiecad "kvalitet" Hur skall man som leverantör veta vad som kan…
Nils Larsson : Subjektiv objektivitet
Jag håller med, det är inte bra när utvärderingar ser godtyckliga ut, oavsett om de är det eller inte. Bortsett…
Johan : Ok med förhandlat oannonserat förfarande
Lagstiftaren har gjort det väldigt krångligt för alla inblandade genom att skilja på anbud som är: 1. ogiltiga 2. olämpliga…
En annan Björn : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
"Oaktat detta anser vi att den här typen av domar är betydelsefulla för övergripande diskussioner och debatt." Jag håller med!…
Håkan : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
2010? Skulle kunna tolkas som år 2010? Lite äldre än 3 år då..
David Sundgren : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
Jag anser nog att "datum" betyder att en viss dag ska kunna identifieras. "Oktober 2020" är således inget datum. Det…
Björn : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
Är det någon annan som undrar vem som bestämde att ett datum betyder "YYYYMMDD"? Jag anser att exempelvis "17 februari"…

Senaste inläggen

  • Advokatbyråns 15 förbättringsförslag
  • Oklara omständigheter för preklusionsregler
  • Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
  • Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
  • Allvarligt fel när vd begått brott
  • Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
  • Subjektiv objektivitet
  • Ok med förhandlat oannonserat förfarande
  • Leverantörer från tredjeland kan uteslutas
  • Hur bevisas yrkesmässig kapacitet?
  • Inte ok med koncernbolag i samma upphandling
  • Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
  • Tilldelningsbeslut = slutbehandlat ärende
  • Tydligare gränser för hyresundantaget
  • Sunda företag vill ha högre hållbarhetskrav

Aktuella utbildningar

Delta på distans eller på plats i Stockholm. Valet är ditt.

  • Robusta IT-avtal | 28 april
  • Hållbar upphandling | 29 april
  • LOU på två dagar | 6-7 maj
  • Entreprenadupphandling och AMA AF | 8 maj
  • Säkerhetsskyddad upphandling | 14 maj
  • Kvalificerad IT-upphandlare – Steg 2 praktisk tillämpning | Hösten 2025
  • Praktisk avtalsrätt inom LOU och LUF | Hösten 2025
  • Anbudsutvärdering | Hösten 2025
  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | Hösten 2025
  • Leda upphandlingar effektivt | Hösten 2025
  • Få fart på er avtals­förvaltning | Hösten 2025
  • Kvalificerad IT-upphandlare | Hösten 2025
  • Ramavtal – fördjupningskurs | Hösten 2025