Rikard Jermsten var en av deltagarna på ett webbinarium på temat Upphandla rätt i kristider som Institutet mot mutor, IMM, anordnade i veckan.
Hans viktigaste råd för att undvika korruption under coronapandemin är goda rutiner och att följa upp avtalen. För detta krävs en stark inköpsorganisation.
– Avtalsuppföljning och en stark inköpsorganisation är nyckeln till framgång. Det handlar om om att ha rutiner på plats men även att påminna alla i organisationen vad det innebär att vara offentliganställda.
Rikard Jermsten lyfte också fram vikten av att det finns en planering även personalmässigt.
– Har vi en nyckelperson inom lilla organisation som sköter alla inköp, som slits ut i en långvarig problematik, då står vi oss slätt, sa han.
Inger Ek, generaldirektör på Upphandlingsmyndigheten, betonade behovet av en tydlig strategi mot korruption.
– Det gäller att vaccinera sig mot korruptionsrisker och ha strategier för att förebygga. Det som sitter i ”fredstid” håller sannolikt också i ”krigstid”, sa hon.
Karin Peedu, upphandlingsstrateg på Sveriges kommuner och regioner, SKR, poängterade hur viktigt det är att hedra ingångna avtal.
– För en dialog med leverantörerna i stället för att förutsätta att de inte kan leverera bristvaror. Och om det blir leveransproblem så begär ut underlag, sa hon.
Magnus Johansson, upphandlingsexpert på intresseorganisationen Företagarna, lyfte fram behovet av att upphandlande enheter har en långsiktig planering.
– Men det är också viktig att myndigheterna låter näringslivet stå för lösningen i stället för att ställa specifika krav när de upphandlar, sa han.
Under webbinariet, som leddes av Natali Engstam Phalén, generalsekreterare på IMM, diskuterades även huruvida risken för korruption ökat till följd av coronapanedmin.
Svaret från samtliga deltagare är att så är fallet.
Rikard Jermsten förväntar sig att Konkurrensverket kommer att få fler tillsynsärenden på sitt bord till följd av pandemin.
– Direktupphandlingarna ökat och vi prioriterar sådana ärenden. Därför kommer vi nog att ha anledning att se på fler direktupphandlingar.
Enligt Karin Reepu på SKR är det viktigt med ökad transparens efter att avtalen är tecknade.
– Vi har kommit långt vad gäller transparens kring tilldelning men inte lika långt när det gäller relationen mellan leverantör och beställare/avropare. Det är en viktig fråga att jobba vidare med.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer