Snabbare betalning än gängse 30 dagar är en återkommande punkt i kommunala krispaket, men det finns också exempel på upphandlingskrav som plockas bort samt olika åtgärder för att försöka gynna det lokala näringslivet.
Med start med en upphandling som annonserades i måndags ställer Uppsala kommun inte längre krav på årsomsättning och rating. Förändringen är en del av ett krispaket som klubbades igenom i kommunens krisledningsnämnd förra veckan.
-Det görs för att vi kan förvänta oss att företag som är välskötta och livsdugliga kan få svårt att uppfylla de kraven som en följd av en ekonomisk nedgång. Vi tycker det är rimligt att de företagen ändå kan delta i upphandlingar och vi kommer istället att bedöma företagen mer ur ett helhetsperspektiv där vi bland annat tittar på förmågan att leverera och att man inte ligger efter med skatter, säger Susanne Afzelius, upphandlingschef vid Uppsala kommun.
Vad ser ni för risker?
-Det är klart att vi tar en mindre risk att stå utan avtal om upphandlad leverantör går i konkurs, men i vissa upphandlingar kommer vi att behålla tidigare krav. Bedömning kommer att ske från fall till fall, men det kan exempelvis vara rimligt att ställa krav på omsättningsnivå och UC3, som vi använder oss av i vår kreditupplysningstjänst, vid större byggentreprenader eller drift av boenden.
Även Karlstads kommun har funderaringar i samma riktning som en del av åtgärder för att förenkla att mindre företag kan lägga anbud. Centrala direktiv har gått ut om noga överväga krav på kreditvärdighet och årsomsättning om det försvårar för drabbade leverantörer att delta i upphandlingar.
Annars är slopandet av 30 dagar som grundregel för betalningar en populär åtgärd. Företag får längre tid på sig – i vissa fall 150 dagar – för att betala fakturor till kommunen och i andra riktningen lovar kommunen att betala sin leverantörsfakturor snabbt.
Allt från exempelvis ”direkt efter attestering” i Uppsala, till 15 dagar i Malmö och det mer allmänna ”30 dagar ska kortas ner” i Stockholm.
Branschorganisationen Visita har krävt kommunala åtgärder för den hårt drabbade besöksnäringen och fått positiv respons från många kommuner.
Stockholm och Uppsala är två kommuner som gett tydligare direktiv om att de beställda konferenser som inte går att genomföra under våren ska bokas om till ett senare tillfälle och inte avbokas.
Kalmar kommun subventionerar dagens lunch för skolelever som vill äta på restaurang och Åmåls kommun använder delvis lokala restauranger som ny leverantör av mat till kommunala äldreboenden.
I Timrå har kommunen agerat snabbt.
-Vi har beslutat om att nämnder ska se över sina upphandlingar och om så är möjligt dela upp i mindre delar för öka lokala företags möjligheter att vinna en upphandling samt tidigarelägga upphandlingarna, säger kommunstyrelsens ordförande Stefan Dalin.
Flera kommuner uttalar en vilja att särskilt gynna det lokala näringslivet och kan riskera att hamna i strid med lagstiftningen.
Västerviks kommun undersöker möjligheten till ökade inköp av varor och tjänster från de kommunala bolagen med prioritering av lokala företag.
Karlstads kommun har öronmärkt en ny utgiftspost på 450 000 kronor för att ”sätta guldkant” på kommunala boenden och har en tydlig skrivning om att det handlar om inköp från lokala företag.
Åmåls kommun vänder sig särskilt till lokala bagerier och handelsföretag.
-Handeln kommer att märka av att kommunen handlar ännu mer lokalt, till exempel kontorsmaterial, datakablar och andra prylar kommer att köpas in i närmiljön, säger Michael Karlsson, S, kommunstyrelsens ordförande, i ett pressutskick.
Göteborgs stad har ännu inte presenterat ett samlat krispaket, men ett sådant planeras för presentation mot slutet av veckan, enligt uppgifter till Inköpsrådet.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer