Skip to content
  • Prenumerera på Inköpsrådets nyhetsbrev
Inköpsrådet
  • Ämnen
    • EU-domstolen
    • Hyresundantaget
    • Kvalificering
    • Likabehandlingsprincipen
    • Processregler
    • Ramavtal
    • Sekretess
    • Upphandlingsskadeavgift
  • Karriär
    • Lediga jobb
    • Lönestatistik
    • Rekrytera smart med Inköpsrådet
  • Utbildning
  • Konferenser
  • Annonsera
    • Annonsera
    • Platsannonsera
  • Om oss
    • Kontakta oss
    • Integritetsspolicy

Ingen får uteslutas ohörd

 Kan en upphandlande myndighet ”förvandla” en uteslutningsgrund till ett ska-krav? På så sätt förkastas anbudet utan krav på förklaring. Viktor Robertson, Advokatfirman Kahn Pedersen, tar upp frågan och utgår från en dom i Kammarrätten i Jönköping.

| 2019-11-08

En fråga som då och då är aktuell inom offentlig upphandling är diskvalificeringen av leverantörer. Möjligheten att diskvalificera en leverantör som inte uppfyller de krav som ställs är väldigt nära besläktad med möjligheterna, och i vissa särskilda fall skyldigheten, att utesluta leverantörer.

Inte sällan kan noteras att det råder viss förvirring om skillnaden mellan att å ena sidan diskvalificera en leverantör och å andra sidan att utesluta den. Effekten är trots allt densamma, leverantören får inte vara med i upphandlingen och anbudet som den lämnat ska inte beaktas.

 Även om skillnaden mellan diskvalificering och uteslutning av leverantörer snarast förefaller språklig finns det avgörande skillnader när det kommer till hur myndigheten ska agera i de olika fallen.

Till skillnad från leverantörer som ska diskvalificeras om de inte uppfyller alla ska-krav rörande teknisk och yrkesmässig kapacitet är frågan om hur en myndighet ska gå till väga när den utesluter en leverantör tydligt reglerad i LOU.

I bestämmelsen i 13 kap. 4 § anges nämligen att en upphandlande myndighet ska ge leverantören tillfälle att yttra sig över grunden för uteslutning innan myndigheten faktiskt beslutar om att utesluta leverantören.

Någon motsvarande lagstadgad skyldighet finns inte när det gäller frågan om leverantörens kvalificering. Det är med andra ord en längre väg att utesluta en leverantör i förhållande till att diskvalificera den, eftersom man i det förstnämnda fallet måste tillämpa ett så kallat kontradiktoriskt förfarande, ingen får dömas ohörd.

Genom mitt arbete läser jag många förfrågningsunderlag. I nästan samtliga underlag ska leverantörerna intyga att de inte omfattas av någon uteslutningsgrund. Inte så konstigt kanske, eftersom det är ett sätt att lämna en egenförsäkran enligt 15 kap. 1 § LOU.

Men vad som har slagit mig är frågan hur en domstol skulle reagera om en myndighet ställde upp ett formellt ska-krav med samma innebörd som någon av uteslutningsgrunderna i 13 kap. LOU, till exempel att den leverantör som lämnar anbud inte ska ha gjort sig skyldig till ett allvarligt fel i yrkesutövningen, och därefter diskvalificerar en sådan leverantör på grund av att den inte uppfyllt alla ska-krav.

Rent teoretiskt skulle myndigheten i ett sådant fall kunna undvika att tillämpa det kontradiktoriska förfarande som lagen kräver, om leverantören i formell mening inte utesluts med stöd av lagens bestämmelser om uteslutning utan i stället ”diskvalificeras” på grund av bristande ska-kravsuppfyllelse.

Kammarrättens avgörande

Frågan om det är möjligt att ”förvandla” uteslutningsgrunder till ska-krav har nyligen prövats av Kammarrätten i Jönköping. I det aktuella målet med nummer 2670-19, som avsåg en upphandling av flyttjänster, hade den klagande leverantören diskvalificerats eftersom vissa av leverantörens anställda hade dömts för en rad olika brott.

I den aktuella upphandlingen fanns ett krav där det angavs att anbudsgivarnas personal inte fick ha rapporterats, anmälts eller ha anmärkningar gällande misskötsamhet, skadegörelse, olaga hot, ofredande, förföljelse, stöld, rattfylleri, narkotikabrott eller någon typ av våldsbrott i sin tjänsteutövning.

Eftersom den upphandlande myndigheten kunde visa att den klagande leverantörens personal hade dömts för brott var det tämligen självklart att leverantören inte uppfyllde det ovan angivna kravet ifråga.

Det är dock i detta avseende som kammarrättens dom är så intressant. I stället för att konstatera att leverantören inte uppfyllde ett av de kvalificeringskrav som ställdes i upphandlingen inleder kammarrätten sin bedömning med att konstatera följande:

Av tilldelningsbeslutet den 16 april 2019 framgår att Borås Stad har ansett att bolaget inte har uppfyllt ett av de obligatoriska kraven i förfrågningsunderlaget gällande formell granskning i enlighet med LOU. I målet har dock framkommit att Borås Stads åtgärd mot bolaget inför tilldelningsbeslutet egentligen inneburit en uteslutning av bolaget på grund av bestämmelsen i 13 kap. 3 § 3 LOU. Detta innebär att kravet på kommunicering enligt 13 kap. 4 § LOU blir aktuellt.

Även om den upphandlande myndigheten hade diskvalificerat leverantören på grund av att den inte uppfyllde alla ställda krav klargjorde kammarrätten att det som i realiteten skett var att den upphandlande myndigheten uteslutit leverantören på grund av allvarliga fel i yrkesutövningen. Därmed aktualiserades även bestämmelserna om uteslutning i 13 kap. LOU och myndigheten var bunden av kravet på att tillämpa ett kontradiktoriskt förfarande.

Kammarrätten tillät därmed inte att leverantören diskvalificerades på grund av bristande ska-kravsuppfyllelse när den situation som kravet tog sikte på även utgjorde en uteslutningsgrund enligt LOU.

Fler intressanta avgöranden

Det ska noteras att även andra kammarrätter har gjort liknande uttalanden som Kammarrätten i Jönköping. Kammarrätten i Göteborg prövade i januari i år en liknande invändning från en upphandlande myndighet där myndigheten argumenterade att ett ska-krav med innebörden att leverantören skulle vara fri från skuld för svenska skatter och socialavgifter utgjorde ett kvalificeringskrav och inte en uteslutningsgrund, varpå bestämmelserna i 13 kap. LOU inte var tillämpliga.

Kammarrätten godtog dock inte myndighetens argument utan konstaterade i stället följande (se dom i mål 2375-18):

Kammarrätten konstaterar att bestämmelserna i 13 kap. 2 § LOU avser den situationen att en leverantör inte har fullgjort sina skyldigheter avseende betalning av skatter eller socialförsäkringsavgifter. Det krav som uppställts i kommunens förfrågningsunderlag på skuldfrihet kan enligt kammarrättens mening inte anses ta sikte på någon annan situation än den som regleras genom 13 kap. 2 § andra stycket LOU. Kammarrätten anser därför att kravet inte kan uppfattas som ett kvalificeringskrav enligt 14 kap. LOU.

Det kan i detta fall noteras att en liknande frågeställning förekom i HFD 2019 ref. 39. I detta mål anförde den klagande leverantören att den upphandlande myndighetens krav på att leverantörerna, något förenklat, skulle lämna sina verkliga priser innebar att myndigheten försökt ”runda” bestämmelserna om onormalt låga anbud.

Det ska i detta sammanhang noteras att bestämmelsen om onormalt låga anbud i och för sig inte rör kvalificering av anbudsgivare utan utgör en prövning av själva anbuden. Även denna bestämmelse är dock kopplad till kravet på att myndigheten ska använda ett kontradiktoriskt förfarande i de fall den anser att ett anbud framstår som onormalt lågt (jfr 16 kap. 7 § LOU).

Tyvärr fick HFD aldrig anledning att pröva leverantörens invändning eftersom HFD konstaterade att bestämmelsen om onormalt låga anbud inte var tillämplig i den aktuella situationen. Eftersom bestämmelsen inte var tillämplig kunde den av naturliga skäl inte heller ”rundas”.

Sammanfattningsvis kan det konstateras att det i vart fall enligt kammarrätternas mening inte är möjligt att göra om formella uteslutningsgrunder till rena ska-krav och därmed undvika det kontradiktoriska förfarande som följer av 13 kap. LOU.

Självfallet krävs dock att det krav som den upphandlande myndigheten ställt upp faktiskt omfattas av någon uteslutningsgrund för att det överhuvudtaget ska uppstå några problem i detta avseende.

Viktor Robertson

Biträdande jurist vid Advokatfirman Kahn Pedersen

 

Läs mer: Upphandling

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler artiklar

Lediga jobb

Svenska Bostäder söker entreprenadupphandlare

Avtalscontroller inom välfärdsbrottslighet till Sollentuna kommun

Strategisk Entreprenad­upphandlare/­kategori­ledare till Stockholm Vatten och Avfall

  • Rekrytera rätt kompetens med Inköpsrådet
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Lär dig LOU av en expert

En kursledare med ambitionen att förenkla upphandlarens vardag. Grundläggande LOU med nyheter och praxis. Mathias Sylvan guidar dig rätt i regelverket och djupdyker i valda delar.

Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skälFörslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
Krävs mer än spekulationer för utredningsansvarKrävs mer än spekulationer för utredningsansvar
Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
Advokatbyråns 15 förbättringsförslagAdvokatbyråns 15 förbättringsförslag
Oklara omständigheter för preklusionsreglerOklara omständigheter för preklusionsregler
Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 årUpphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli juristAnnika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
Allvarligt fel när vd begått brottAllvarligt fel när vd begått brott

Nytt från Upphandling24

  • Kräver Bravida på 11 miljoner
  • “Fler brott bör ge uteslutning”
  • AI minskar jobbstressen
  • “En upphandlare måste vara djärv”
  • Tioårsjubileum för marknadens pris
  • Få upphandlar innovativt
  • Vidareutbilda dig inom offentlig upphandling

Kommentarer från läsarna

Nils Larsson : Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
Ett bra förslag, förhandlingar ska i min mening användas oftare. Förslaget är även passande med dagens politiska fokus på effektivitet,…
- : JO-kritik står fast, kan inte överklagas
Maktmissbrukare med andra ord
- : JO-kritik står fast, kan inte överklagas
Tjänsteman på JO uppger att de "väljer" vilka ärenden de ska utreda oavsett om det är ett fel som begåtts…
Måns Weimarck : Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
Synnerligen bra idé! Det öppnar upp för goda affärer, minskar behoven av extensiva marknadsundersökningar före varje upphandling och minskar risken…
Björn : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Jag saknar grundläggande information i fallet. Det verkar uppenbart att domstolen inte iaktog kontexten så jag anser är av avgörande…
Björn : Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
Den som följer diskussioner om onormalt låga priser måste slås av myndigheternas och rättsväsendets total oförmåga att tackla relativt enkla…
Frans : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Intressant! "Skäl till varför en omständighet ska få åberopas utgör knappast i sig en omständighet till stöd för en talan…
Eva : Subjektiv objektivitet
Förbittrad som leverantör blir man, när det hänvisas till ospecifiecad "kvalitet" Hur skall man som leverantör veta vad som kan…
Nils Larsson : Subjektiv objektivitet
Jag håller med, det är inte bra när utvärderingar ser godtyckliga ut, oavsett om de är det eller inte. Bortsett…
Johan : Ok med förhandlat oannonserat förfarande
Lagstiftaren har gjort det väldigt krångligt för alla inblandade genom att skilja på anbud som är: 1. ogiltiga 2. olämpliga…

Senaste inläggen

  • Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
  • Krävs mer än spekulationer för utredningsansvar
  • Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
  • Advokatbyråns 15 förbättringsförslag
  • Oklara omständigheter för preklusionsregler
  • Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
  • Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
  • Allvarligt fel när vd begått brott
  • Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
  • Subjektiv objektivitet
  • Ok med förhandlat oannonserat förfarande
  • Leverantörer från tredjeland kan uteslutas
  • Hur bevisas yrkesmässig kapacitet?
  • Inte ok med koncernbolag i samma upphandling
  • Fel datum – skäl för ingripande och rättelse

Aktuella utbildningar

Delta på distans eller på plats i Stockholm. Valet är ditt.

  • Säkerhetsskyddad upphandling | 14 maj
  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | 22-23 oktober
  • Ramavtal – fördjupningskurs | 6 november
  • Kvalificerad IT-upphandlare | 12-13 november
  • Leda upphandlingar effektivt | 20 november
  • Entreprenadupphandling och AMA AF | 25 november
  • LOU på två dagar | 2-3 december
  • Kvalificerad IT-upphandlare – Steg 2 praktisk tillämpning | Hösten 2025
  • Få fart på er avtals­förvaltning | Hösten 2025