– Det är klart att vi nu tappar samordnings- och stordriftsfördelar som fanns med en större inköpsorganisation, men jag är mer hoppfull nu att vi ska klara det förhållandevis bra jämfört med för omkring ett halvår sedan, säger Håkan Englund, socialdemokratiskt kommunalråd i Ovanåker med omkring 11 700 invånare.
För Ovanåkers del handlar det om tre nya tjänster när kommunerna tvingas ”plocka hem” sina upphandlingar.
Efter Gävle kommuns utträde från den länsgemensamma inköpsorganisationen sköter respektive kommun sina egna upphandlaringar men med en öppenhet om samverkan i Hälsingland kring gemensamma upphandlingar där varje kommun ändå skriver egna affärsavtal med leverantören.
För hälsingekommunerna har det fallit sig naturligt med nätverkssamverkan på området som kommuner i den norra delen av länet och totalt sex av de tio kommuner som bildade Inköp Gävleborg.
Ovanåkers ekonomichef Magnus Haraldsson berättar om den nya organisationen med två upphandlare och en inköpssamordnare vid kommunkontoret i Edsbyn:
-Arbetet inleddes ifjol höstas och med rekryteringar sedan slutet av förra året. Alla hälsingekommuner har visserligen mer eller mindre inköpssamordnare sedan tidigare, men i begränsad omfattning och där har vi behövt lägga mer resurser på fler tjänster eller utökad arbetstid.
-Ovanåkers kommun har anställt en inköpssamordnare, som blir lite av navet för att planera våra inköpsbehov, säkerställa att vi har tillräcklig upphandlarkompetens och att jobba nära verksamheten. Just att vi får den kompetens närmare verksamheten, jämfört med den tidigare länsorganisationen, ser jag som en positiv effekt som gör att vi kan jobba mer decentraliserat.
Att övergången skett under pandemin har inneburit speciella förutsättningar.
-Men överlag är vår erfarenhet i Ovanåkers kommun att det fungerar riktigt bra att jobba på distans. Jag är positivt förvånad över att det flyter på så bra, säger Magnus Haraldsson.
Han beskriver det nya hälsingesamarbetet som flexibelt med en inriktning att hitta de bästa lösningar i fall till fall.
-Förutom att samverka kring upphandlingar så har vi även möjligheter att hjälpa varandra med bemanning – exempelvis har vi från Ovanåker stöttat Bollnäs som grannkommun under våren med delar av en tjänst när de haft vakanser.
Blir det en fördyring?
-Jämför man strikt den avgift som vi hade till Inköp Gävleborg med ökade kostnader med egna upphandlare så blir det en merkostnad. Men helt rättvis är inte en sådan jämförelse. Nu har vi exempelvis kompetens och resurser för att genomföra direktupphandlingar som vi tidigare behövt betala för att få hjälp med, säger Magnus Haraldsson.
Hanteringen av Inköp Gävleborg har också skapat en politisk spricka i länet. Besvikelsen i de mindre kommunerna är stor över att ”stora Gävle” övergav inköpssamarbetet.
Men det finns även en politisk självkritik i Hälsingland.
-En av de saker jag ångrar efter tio år som heltidspolitiker är att inköpsfrågor inte fått tillräckligt med tid. Men jag tror det fanns allmänt bland kommunpolitiker i länet en känsla att Inköp Gävleborg fungerade väl och att det inte skulle uppstå några stora problem. Gävles beslut om att lämna organisationen var en stor besvikelse, säger Håkan Englund.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer