Trafikverket upphandlar idag en hel del trafik av privata entreprenörer. Hade det inte varit för detta statliga stöd skulle färjan till Gotland och flyget till exempelvis Arvidsjaur och Gällivare vara hotat.
Nu tillkommer ytterligare ett upphandlingsuppdrag. Regeringen vill förbättra möjligheterna att resa med liten klimatpåverkan. I år satsas 50 miljoner kronor på nattåg till övriga Europa.
– Det är ännu för tidigt att säga något om vilka europeiska städer som kan bli aktuella. Det är frågor vi nu vill att Trafikverket ska titta på. Målet är nattåg till flera europeiska städer, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.
Ramanslaget kommer i vårändringsbudgeten som är en del av budgetsamarbetet mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna. Den i sammanhanget rätt symboliska summan får användas för utgifter för av staten upphandlad tågtrafik från Sverige till destinationer i andra länder.
Anslaget får även nyttjas för att tillfälligt bekosta juridisk, ekonomisk eller annan expertis vid ingående av nya avtal.
Per Bolund, biträdande finansminister, noterar att fler och fler människor vill kunna resa klimatsmart – både på semestern och i jobbet.
– Nu är det upp till oss politiker att bidra till att tåget blir ett självklart alternativ att välja ut i Europa, summerar han.
Snälltåget, ägt av franska Transdev, kör redan nu säsongstrafik till Berlin under vårens storhelger och under sommarmånaderna. Nu sätts extra turer in från Malmö.
– Efterfrågan på tågresor ut i Europa har ökat kraftigt sista året och vi kan nu tala om ett paradigmskifte till ett mer klimatsmart och hållbart resande, säger Marco Andersson, marknadschef för Snälltåget
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer