Landets alla landsting och regioner har tillsammans med SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, satt upp ett offensivt mål. Till den 1 januari 2019 ska man bli oberoende av bemanningsbolag inom vården.
– Med egna medarbetare skapas kontinuitet vilket är en förutsättning för säker vård för patienterna, förklarar Hans Karlsson, chef för avdelningen för vård och omsorg vid SKL.
Färsk statistik visar på ett avlägset målf. I 18 av 21 landsting och regioner har kostnaderna ökat, snarare än minskat, under kvartal två. Jämfört med samma kvartal år 2016 är ökningen 180 miljoner kronor.
Bara Östergötland, Skåne och Kalmar går mot strömmen.
Landstinget i Kalmar län har lyckats minska kostnaderna med 20 procent. På årsbasis talar prognosen om minskade kostnader på närmare 22 miljoner kronor.
– Nu gäller det att hålla i det här arbetet med fokus på bibehållen patientsäkerhet och tillgänglighet, säger Peter Rydasp, personaldirektör vid Landstinget i Kalmar län.
Ditte Pehrsson-Lindell, tillförordnad regiondirektör i Region Östergötland, beskriver en tuff sommar. Det är inom de akuta medicinska och kirurgiska verksamheterna, intensivvården och neonatalvården som läget varit som mest ansträngt.
Det pågår flera långsiktiga satsningar för att komma tillrätta med problemen kring vårdplatser och tillgänglighet. Intensiva rekryteringsinsatser görs också på många ställen.
– Tyvärr finns det inte enkla snabba lösningar på problemen utan det krävs ett systematiskt och långsiktigt förändringsarbete och detta måste vi nu ha stort fokus på och verkligen hålla i även om det kan ta en tid innan vi får resultat.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer