Stockholms läns landsting avbryter sin pågående upphandling av delar av den geriatriska vården. Även om upphandlingen har fokus på kvalitet, snarare än pris, har den blivit kraftigt kritiserad.
Kritiker har bland annat gjort gällande att kvalitetskraven varit så lågt satta att ingen anbudsgivare skulle falla på den punkten. Därmed var farhågan att tilldelning skulle behöva ske genom lottning.
– Efter stumpumphandlingen och många andra olagliga och dyra upphandlingar avbröts äntligen vad som kallats geriatriklotteriet, säger det socialdemokratiska oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg.
Hälso- och sjukvårdsförvaltningen ges nu i uppdrag att utreda ett nytt vårdval för att skapa mer sammanhängande vård för äldre personer.
– Den nya inriktningen mot en mer sammanhållen geriatrisk vård innebär att vi behöver avbryta den pågående upphandlingen och istället skapa bättre förutsättningar för kontinuitet och kvalitet i hela den geriatriska vården och omsorgen, säger Anna Ingmanson, avdelningschef för närsjukvård vid Stockholms läns landsting.
Det nya vårdvalet ska ge äldre personer möjlighet att välja den vård och omsorg som de behöver, i form av hemtjänst, basal- och avancerad hemsjukvård, geriatrik och palliativ vård. Inriktningen är att vårdvalet ska kunna införas under 2019.
Erika Ullberg anser att ytterligare ett vårdval inte löser vårdens problem. Förslaget är en ny upphandling med tydliga kvalitetskrav och långsiktig tidplan, något som bedöms kunna ge vårdgivarna bättre förutsättningar att bedriva en trygg vård för patienterna.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer