Den statliga utredningen för ett stärkt civilsamhälle har överlämnats till kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Utredaren Dan Ericsson lämnar en rad förslag som syftar till att underlätta för det civila samhällets organisationer att fortsätta bidra till demokrati, välfärd, folkhälsa, gemenskap och social sammanhållning.
Dan Ericsson beskriver civilsamhället som en egen sektor med en mångfald av organisationer och verksamheter som skapar värden både för enskilda personer och för hela samhället:
– Om staten, kommunerna och landstingen bemöter civilsamhället på ett mer inkluderande sätt stärks civilsamhällets roll i demokratin, samtidigt som det underlättar för föreningar och organisationer att bedriva sin verksamhet.
I Palett för ett stärkt civilsamhälle konstateras att många upphandlande myndigheter saknar kunskap om de speciella förutsättningar som det civila samhällets organisationer har. Samtidigt är organisationerna dåligt insatta i upphandlingsregelverket.
En viktig punkt är att underlätta organisationernas deltagande i upphandlingar av exempelvis välfärdstjänster.
Rent konkret föreslås undantag från lagen om offentlig upphandling för vissa sociala tjänster. Om inköpsbeloppet understiger 750 000 euro, cirka sju miljoner kronor, och som inte har något gränsöverskridande intresse bör affären enligt utredaren kunna undantas från LOU.
Utredningen anser att möjligheten att reservera kontrakt för vissa tjänster i det nya EU-direktivet om offentlig upphandling ska införas i svensk lagstiftning.
Upphandlingsmyndigheten föreslås få i uppdrag att utarbeta vägledningar riktade till både upphandlare och organisationer. I arbetet med att utveckla upphandlingskriterier bör de mervärden som civilsamhällets aktörer erbjuder särskilt beaktas. Återinvestering av vinst pekas ut som ett sådant kriterium.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer