Riksdagen fattade beslut igår om nya lagstiftningen, som börjar gälla 20 juni då även Fondtorgsnämnden formellt startar som ny, ansvarigmyndighet. Kvartal fyra i år är det sedan tänkt att den första upphandlingen ska annonseras.
-Jag tror det är unikt även i ett internationellt perspektiv med specifik lagreglering för upphandling av fonder, säger Erik Fransson, chef för fondtorgsavdelningen vid Pensionsmyndigheten, som ska fungera som värdmyndighet för Fondtorgsnämnden.
Nuvarande omkring 470 fonder ska genom den nya upphandlingsmodellen reduceras till högst 200 och borga för kvalitet och valfrihet för pensionsspararna. Totala fondvärdet beräknas landa på omkring 1200 miljarder kronor.
Inriktningen är att det ska ske genom 25-30 upphandlingar under en treårig övergångsperiod med sikte på en första annonsering i slutet av 2022.
-Vi går från ganska låga krav för att ansluta som fond till att skruva upp ribban ordentligt, där det kommer att krävas spänst och muskler för att bli en del av det upphandlade fondtorget. säger Erik Fransson.
Fondtorgsnämnden får sitt säte i Tumba (Botkyrka kommun, söder om Stockholm), om än med inflyttning som får dröja något halvår i väntan på renovering av lokaler. Minst 30 personer kommer att arbeta inom verksamheten.
En av nämndens tre enheter blir UPS, Upphandling och produktstrategi, med ansvar för att leda upphandlingsprocessen ”från start till mål” som Erik Fransson uttrycker det.
Han själv varit med i utformningen av lagstiftningen – först som expert och sedan som särskild utredare för genomförandeprocessen – och menar att det var nödvändigt med en skräddarsydd lagstiftning.
-Med regelverket får vi bra förutsättningar för att skapa det mervärde för spararna som vi strävar efter. Det handlar om två lagar – dels om själva nämnden, dels om upphandlingen av fonder, säger Erik Fransson.
Han lovar att upphandlingsprocessen ska genomsyras av transparens. Den nya lagstiftningen reglerar bland annat krav att Fondtorgsnämnden kontinuerligt ska föra dialog med fondförvaltare, branschorganisationer och andra marknadsaktörer.
-Även betoningen av kvalitet är viktig så att den delen får ordentligt utrymme i upphandlingsprocessen.
I många andra delar finns likheter med LOU med betoning på principerna om öppenhet, proportionalitet och ömsesidig erkännande.
Finns någon förkortning än för lag om upphandling av fonder till premiepensionens fondtorg?
-Nej, inte vad jag vet. Den är väl lite för ny, säger Erik Fransson.
Det upphandlade fondtorget blir avgiftsfinansierat genom dels en anbudsavgift och dels en volymbaserad årsavgift för de fondförvaltare som tilldelas avtal.
Reformeringen av premiepensionssystemet har drivits igenom av socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi, tidigare civilminister med ansvar för offentlig upphandling. En grundtanke är att bättre kunna freda premiepensionssystemet från oseriösa aktörer.
Endast Sverigedemokraterna röstade emot i riksdagen häromdagen med hänvisning till risken för krångligt, statlig upphandling som kan missgynna bra fonder.
I riksdagsdebatten betonade Socialdemokraterna värdet av professionellt upphandlade fonder ”ungefär som för tjänstepensionen” och Moderaterna framhöll att man fått gehör för att de upphandlade fonderna ska vara ”kostnadseffektiva, hållbara och kontrollerbara”.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer