Skip to content
  • Prenumerera på Inköpsrådets nyhetsbrev
Inköpsrådet
  • Ämnen
    • EU-domstolen
    • Hyresundantaget
    • Kvalificering
    • Likabehandlingsprincipen
    • Processregler
    • Ramavtal
    • Sekretess
    • Upphandlingsskadeavgift
  • Karriär
    • Lediga jobb
    • Lönestatistik
    • Rekrytera smart med Inköpsrådet
  • Utbildning
  • Konferenser
  • Annonsera
    • Annonsera
    • Platsannonsera
  • Om oss
    • Kontakta oss
    • Integritetsspolicy

Tillgången till el gör flickor mer fria

ExpertkommentarAgenda 2030 hjälper upphandlaren att ställa relevanta hållbarhetskrav. Här tar Malin Möller upp målen 7 och 8 i Agenda 2030 som handlar om tillgången till energi och anständiga arbetsvillkor.

| 2020-11-15
Malin Möller är en av Inköpsrådet experter.

Mål 7 Hållbar energi för alla 
Att ha tillgång till tillförlitlig, hållbar energi som är ekonomiskt överkomlig är ett viktigt mål för att samhället ska fungera. 2016 saknade nästan en miljard människor tillgång till elektricitet och fyra av tio i världen har inte tillgång till ren energi för matlagning.

Val av energikälla är också en stor del i arbetet med att minska klimatpåverkan, cirka 80 procent av världens energiproduktion kommer från fossila bränslen.

Beskrivning mål 7
Under mål 7 finns fem delmål:

  1. tillgång till modern energi
  2. ökad andel förnybar energi
  3. energieffektivitet
  4. göra forskning tillgänglig och investeringar i förnybar energi
  5. utbyggnad av infrastruktur

Att arbeta för tillgång till modern förnybar energi och energieffektivisering är miljöåtgärder som också bidrar till social och ekonomisk utveckling. Tydligt exempel på kopplingar till social och ekonomisk utveckling är jämställdhet, bättre hälsa och fattigdomsbekämpning.

Precis som frågan om rent vatten blir tillgången till energi för matlagning i många länder flickornas/kvinnornas uppgift. Tillgång till el leder bland annat till att kvinnor kan arbeta och att flickor kan gå i skola i stället för att till exempel samla ved för matlagning.

Genom att öka andelen förnybar energi kan man få bättre hälsa då de fossilberoende energikällor som ofta har hälsoskadliga utsläpp och kan orsaka luftvägsproblem eller i värsta fall cancer minskar.

I Sverige har vi hög andel förnybar energi, målsättningen var att andelen förnybar energi ska vara 50 procent år 2020. Målet uppnåddes redan 2014 då vi hade 53 procent förnybar energi.

Riksdagen beslutade 2018 om ett nytt mål. 100 procent av elproduktionen ska vara förnybar till 2040 och energianvändningen ska vara 50 procent mer effektiv år 2030 än år 2005.

Vår utmaning i Sverige är att ställa om transportsektorn till fossilfrihet med målet, som stöds av sju riksdagspartier, en fossiloberoende fordonsflotta till år 2030. Det betyder en 70 procent minskad klimatpåverkan från transportsektorn.

Hur kan du som upphandlare påverka detta mål? 
Kommuner och regioner är ofta stora energianvändare men i flera fall även energiproducenter.

Det pågår en utfasning av fossila bränslen inom både elproduktion och fjärrvärme. Trots det måste upphandlare fortsätta ställa krav på fossilfri energi och energieffektivisering i upphandlingarna.

Kollektivtrafiken i Sverige har kommit långt då hela 87 procent av kollektivtrafiken var förnybar 2017. Men det är fortsatt viktigt att ställa krav på transportörerna vid upphandling av varor och ställa krav på de som utför tjänster beroende av fordon, speciellt om man upphandlar aktörer inom lokaltrafiken.

Mål 8 Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
Mer än hälften av världens arbetstagare har osäkra anställningar med dålig lön och begränsad tillgång till både utbildning och trygga arbetsvillkor. Det gäller som i flera av de tidigare målen i högre utsträckning kvinnor än män.

Fler människor förväntas också ut i yrkeslivet de kommande åren vilket kräver fler arbetstillfällen. För en hållbar utveckling gäller det att främja bra investeringsklimat och ekonomisk stabilitet som leder till sysselsättning och anständiga arbetsvillkor.

Beskrivning mål 8
Det finns tolv delmål knutna till mål 8, delmålen handlar till exempel om att öka utvecklingsländernas BNP, avskaffa tvångsarbete och människohandel,  främja ungas anställning och utbildning samt full sysselsättning med lika lön för lika arbete.

För utvecklade länder som Sverige är delmål 8.4 en av de största utmaningarna. Delmålet innebär att förbättra den globala resurseffektiviteten i konsumtion och produktion och bryta sambandet mellan ekonomisk tillväxt och miljöförstöring.

Enligt FN:s beräkningar behöver vi till 2030 skapa 470 miljoner arbeten för att alla ska få sysselsättning. Därför är delmål 8.5 om fullsysselsättning en utmaning för de flesta av världens länder.

I Sverige har vi en relativt hög grad av sysselsättning som tyvärr påverkats negativt under den rådande pandemin. Vi har ur ett globalt perspektiv bra löner och sunda arbetsvillkor och den högsta andelen yrkesarbetande kvinnor i EU.

Trots detta krävs arbete för att nå mål 8 med dess delmål. Det finns branscher i Sverige med otrygga anställningsförhållanden och i många  branscher finns stora löneskillnader mellan kvinnor och män som utför samma arbete.

Det finns också en del att göra för att öka sysselsättningen hos personer med funktionsnedsättningar och andelen unga som får arbete behöver öka.

Hur kan du som upphandlare påverka detta mål? 
Som upphandlare kan du driva mot mål 8 genom krav på arbetsvillkor i till  exempel entreprenadupphandlingar som även gäller för underleverantörer.

Det finns också möjlighet att ställa krav på sysselsättningsfrämjande åtgärder till exempel att en leverantör ska erbjuda anställning eller praktikplatser till personer med funktionsnedsättning och/eller personer som har svårt att komma in på arbetsmarknaden.

Upphandlingsmyndigheten leder ett projektet med syftet att få fler upphandlande myndigheter att använda sig av sysselsättningskrav i sina upphandlingar. Här kan du läsa mer om mål på ökad sysselsättning:

 https://www.upphandlingsmyndigheten.se/hallbarhet/socialt-ansvarsfull-upphandling/upphandling-med-mal-att-oka-sysselsattningen/kunskapsbank/

När det gäller mål 7 och 8 har du som upphandlare stor möjlighet att påverka genom att ställa rätt krav i upphandlingen.

Malin Möller
Chef för Hållbar verksamhetsutveckling på KGK

Tidigare inlägg om mål 1 och 2 kan du läsa här

Om 3 och 4 kan du läsa här

Om 5 och 6 kan du läsa här

Du kan läsa mer om de globala målen här: https://www.globalamalen.se/

Få din fråga om upphandling besvarad
Skickar

Läs mer: Expertkommentar

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler artiklar

Lediga jobb

Strategisk Entreprenad­upphandlare/­kategori­ledare till Stockholm Vatten och Avfall

  • Rekrytera rätt kompetens med Inköpsrådet

Malin Möller

Malin Möller ansvarar för verksamhetsutveckling och hållbarhet på KG Knutsson. Hon har arbetet med hållbarhets­frågor i över 20 år inom både närings­liv och offentlig sektor och brinner för hållbarhet i ett brett perspektiv. Hon är också styrelseledamot i NMC, nätverket för hållbart näringsliv. Hon har varit miljö- och klimat­strateg i Sollen­tuna kommun, projekt­ledare för miljö­märkningen Svanen och senior­konsult inom hållbar affärs­utveckling på Goodpoint med ansvar för socialt ansvar och inköp/upphandling.
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Pernilla Norman

Kursen gör SUA begripligt

Anna David, upphandlare vid Jönköping Energi, rekommenderar alla som upphandlar något skyddsvärt att gå utbildningen Säkerhetsskyddad upphandling:
– Kursen är jättebra, pedagogisk, lätt att förstå och följa, säger Anna David.

Krävs mer än spekulationer för utredningsansvarKrävs mer än spekulationer för utredningsansvar
Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
Advokatbyråns 15 förbättringsförslagAdvokatbyråns 15 förbättringsförslag
Oklara omständigheter för preklusionsreglerOklara omständigheter för preklusionsregler
Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 årUpphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli juristAnnika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
Allvarligt fel när vd begått brottAllvarligt fel när vd begått brott
Fel att förkasta anbud som onormalt lågtFel att förkasta anbud som onormalt lågt

Nytt från Upphandling24

  • Vidareutbilda dig inom offentlig upphandling
  • Växjöparkering prövas igen
  • Eslöv blickar framåt
  • Tar strid om Stockholmstrafiken
  • Firar seger i pilotfall
  • Uppsala får rätt mot ”fyra stora”
  • Slottner: Ökad konkurrens och minskat krångel

Kommentarer från läsarna

Björn : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Jag saknar grundläggande information i fallet. Det verkar uppenbart att domstolen inte iaktog kontexten så jag anser är av avgörande…
Björn : Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
Den som följer diskussioner om onormalt låga priser måste slås av myndigheternas och rättsväsendets total oförmåga att tackla relativt enkla…
Frans : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Intressant! "Skäl till varför en omständighet ska få åberopas utgör knappast i sig en omständighet till stöd för en talan…
Eva : Subjektiv objektivitet
Förbittrad som leverantör blir man, när det hänvisas till ospecifiecad "kvalitet" Hur skall man som leverantör veta vad som kan…
Nils Larsson : Subjektiv objektivitet
Jag håller med, det är inte bra när utvärderingar ser godtyckliga ut, oavsett om de är det eller inte. Bortsett…
Johan : Ok med förhandlat oannonserat förfarande
Lagstiftaren har gjort det väldigt krångligt för alla inblandade genom att skilja på anbud som är: 1. ogiltiga 2. olämpliga…
En annan Björn : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
"Oaktat detta anser vi att den här typen av domar är betydelsefulla för övergripande diskussioner och debatt." Jag håller med!…
Håkan : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
2010? Skulle kunna tolkas som år 2010? Lite äldre än 3 år då..
David Sundgren : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
Jag anser nog att "datum" betyder att en viss dag ska kunna identifieras. "Oktober 2020" är således inget datum. Det…
Björn : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
Är det någon annan som undrar vem som bestämde att ett datum betyder "YYYYMMDD"? Jag anser att exempelvis "17 februari"…

Senaste inläggen

  • Krävs mer än spekulationer för utredningsansvar
  • Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
  • Advokatbyråns 15 förbättringsförslag
  • Oklara omständigheter för preklusionsregler
  • Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
  • Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
  • Allvarligt fel när vd begått brott
  • Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
  • Subjektiv objektivitet
  • Ok med förhandlat oannonserat förfarande
  • Leverantörer från tredjeland kan uteslutas
  • Hur bevisas yrkesmässig kapacitet?
  • Inte ok med koncernbolag i samma upphandling
  • Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
  • Tilldelningsbeslut = slutbehandlat ärende

Aktuella utbildningar

Delta på distans eller på plats i Stockholm. Valet är ditt.

  • Säkerhetsskyddad upphandling | 14 maj
  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | 22-23 oktober
  • Ramavtal – fördjupningskurs | 6 november
  • Kvalificerad IT-upphandlare | 12-13 november
  • Leda upphandlingar effektivt | 20 november
  • Entreprenadupphandling och AMA AF | 25 november
  • LOU på två dagar | 2-3 december
  • Kvalificerad IT-upphandlare – Steg 2 praktisk tillämpning | Hösten 2025
  • Få fart på er avtals­förvaltning | Hösten 2025