Mål 7 Hållbar energi för alla
Att ha tillgång till tillförlitlig, hållbar energi som är ekonomiskt överkomlig är ett viktigt mål för att samhället ska fungera. 2016 saknade nästan en miljard människor tillgång till elektricitet och fyra av tio i världen har inte tillgång till ren energi för matlagning.
Val av energikälla är också en stor del i arbetet med att minska klimatpåverkan, cirka 80 procent av världens energiproduktion kommer från fossila bränslen.
Beskrivning mål 7
Under mål 7 finns fem delmål:
- tillgång till modern energi
- ökad andel förnybar energi
- energieffektivitet
- göra forskning tillgänglig och investeringar i förnybar energi
- utbyggnad av infrastruktur
Att arbeta för tillgång till modern förnybar energi och energieffektivisering är miljöåtgärder som också bidrar till social och ekonomisk utveckling. Tydligt exempel på kopplingar till social och ekonomisk utveckling är jämställdhet, bättre hälsa och fattigdomsbekämpning.
Precis som frågan om rent vatten blir tillgången till energi för matlagning i många länder flickornas/kvinnornas uppgift. Tillgång till el leder bland annat till att kvinnor kan arbeta och att flickor kan gå i skola i stället för att till exempel samla ved för matlagning.
Genom att öka andelen förnybar energi kan man få bättre hälsa då de fossilberoende energikällor som ofta har hälsoskadliga utsläpp och kan orsaka luftvägsproblem eller i värsta fall cancer minskar.
I Sverige har vi hög andel förnybar energi, målsättningen var att andelen förnybar energi ska vara 50 procent år 2020. Målet uppnåddes redan 2014 då vi hade 53 procent förnybar energi.
Riksdagen beslutade 2018 om ett nytt mål. 100 procent av elproduktionen ska vara förnybar till 2040 och energianvändningen ska vara 50 procent mer effektiv år 2030 än år 2005.
Vår utmaning i Sverige är att ställa om transportsektorn till fossilfrihet med målet, som stöds av sju riksdagspartier, en fossiloberoende fordonsflotta till år 2030. Det betyder en 70 procent minskad klimatpåverkan från transportsektorn.
Hur kan du som upphandlare påverka detta mål?
Kommuner och regioner är ofta stora energianvändare men i flera fall även energiproducenter.
Det pågår en utfasning av fossila bränslen inom både elproduktion och fjärrvärme. Trots det måste upphandlare fortsätta ställa krav på fossilfri energi och energieffektivisering i upphandlingarna.
Kollektivtrafiken i Sverige har kommit långt då hela 87 procent av kollektivtrafiken var förnybar 2017. Men det är fortsatt viktigt att ställa krav på transportörerna vid upphandling av varor och ställa krav på de som utför tjänster beroende av fordon, speciellt om man upphandlar aktörer inom lokaltrafiken.
Mål 8 Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
Mer än hälften av världens arbetstagare har osäkra anställningar med dålig lön och begränsad tillgång till både utbildning och trygga arbetsvillkor. Det gäller som i flera av de tidigare målen i högre utsträckning kvinnor än män.
Fler människor förväntas också ut i yrkeslivet de kommande åren vilket kräver fler arbetstillfällen. För en hållbar utveckling gäller det att främja bra investeringsklimat och ekonomisk stabilitet som leder till sysselsättning och anständiga arbetsvillkor.
Beskrivning mål 8
Det finns tolv delmål knutna till mål 8, delmålen handlar till exempel om att öka utvecklingsländernas BNP, avskaffa tvångsarbete och människohandel, främja ungas anställning och utbildning samt full sysselsättning med lika lön för lika arbete.
För utvecklade länder som Sverige är delmål 8.4 en av de största utmaningarna. Delmålet innebär att förbättra den globala resurseffektiviteten i konsumtion och produktion och bryta sambandet mellan ekonomisk tillväxt och miljöförstöring.
Enligt FN:s beräkningar behöver vi till 2030 skapa 470 miljoner arbeten för att alla ska få sysselsättning. Därför är delmål 8.5 om fullsysselsättning en utmaning för de flesta av världens länder.
I Sverige har vi en relativt hög grad av sysselsättning som tyvärr påverkats negativt under den rådande pandemin. Vi har ur ett globalt perspektiv bra löner och sunda arbetsvillkor och den högsta andelen yrkesarbetande kvinnor i EU.
Trots detta krävs arbete för att nå mål 8 med dess delmål. Det finns branscher i Sverige med otrygga anställningsförhållanden och i många branscher finns stora löneskillnader mellan kvinnor och män som utför samma arbete.
Det finns också en del att göra för att öka sysselsättningen hos personer med funktionsnedsättningar och andelen unga som får arbete behöver öka.
Hur kan du som upphandlare påverka detta mål?
Som upphandlare kan du driva mot mål 8 genom krav på arbetsvillkor i till exempel entreprenadupphandlingar som även gäller för underleverantörer.
Det finns också möjlighet att ställa krav på sysselsättningsfrämjande åtgärder till exempel att en leverantör ska erbjuda anställning eller praktikplatser till personer med funktionsnedsättning och/eller personer som har svårt att komma in på arbetsmarknaden.
Upphandlingsmyndigheten leder ett projektet med syftet att få fler upphandlande myndigheter att använda sig av sysselsättningskrav i sina upphandlingar. Här kan du läsa mer om mål på ökad sysselsättning:
När det gäller mål 7 och 8 har du som upphandlare stor möjlighet att påverka genom att ställa rätt krav i upphandlingen.
Malin Möller
Chef för Hållbar verksamhetsutveckling på KGK
Tidigare inlägg om mål 1 och 2 kan du läsa här
Du kan läsa mer om de globala målen här: https://www.globalamalen.se/
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer