Många upphandlare är dåliga på tillgänglighet. Det anser Susanna Laurin, forsknings- och innovationschef på konsultföretaget Funka, som är specialiserat på tillgänglighetsfrågor.
Botkyrka kommun är ett exempel på motsatsen, enligt kommunens funktionshinderstrateg Ann Bjellert. I mallarna för upphandlingar står tydligt att hon alltid ska kontaktas ifall det anses relevant.
– Det fungerar bra, jag jobbar mycket med upphandlingar. Det är viktigt att få med kraven från början så att vi slipper onödiga merkostnader i efterhand, säger hon.
Tillsammans med upphandlingschefen Peter Norén har Ann Bjellert gått igenom kommande upphandlingar ända till 2023, och markerat vad som är viktigt ur ett tillgänglighetsperspektiv.
– Enligt vår upphandlingspolicy är målet att undvika särlösningar, tillgänglighet är bra för alla med medborgare, säger Ann Bjellert.
En förklaring till det framgångsrika arbetet är att ansvaret för funktionshinderfrågorna finns på central nivå i kommunen, enligt Ann Bjellert.
– 2013 flyttades frågorna till kommunledningen. Tidigare låg ansvaret på vård- och omsorgsförvaltningen, vilket var helt fel. Tillgänglighet är en viktig medborgarfråga, inte enbart en brukarfråga. Det är också svårt för en enskild förvaltning att peka åt andra, säger hon.
Upphandlingschefen Peter Norén lyfter fram att kommunens upphandlingspolicy och tillhörande riktlinjer betonar hållbarhetsfrågor, där tillgänglighet är ett av perspektiven.
– Det är positivt att vår politiska ledning så tydligt klargör denna inriktning. Våra inköp handlar inte bara om lägsta pris. Tillgänglighetskrav är relevanta både för upphandlingar kopplat till fysisk miljö men också inom it-området, säger han.
Han betonar också vikten av att ha en engagerad och kunnig medarbetare, i form av Ann Bjellert, som enskilda upphandlare kan vända sig till.
– Utöver detta så har vi upphandlat ramavtal för fördjupat konsultstöd inom området. Det är viktigt inte minst med tanke på den stora mängd upphandlingar av verksamhetssystem som ska göras över tid.
Ett exempel på en lyckad upphandling i Botkyrka är kommunens taltidning.
– Jag kom in tidigt i processen och samarbetade med en kollega på kommunikation. Jag var också med i utvärderingen av anbuden, säger Ann Bjellert.
Erik Björnfot är produktionschef på Iris Media som tog hem uppdraget att producera taltidningen.
– Botkyrka hade en bestämd uppfattning om vad man upphandlade. Det framgick redan från start vem som var kontaktperson och det gjordes en utmärkt uppstart innan vår produktion drog igång.
Så här går det inte till alla gånger, enligt Erik Björnfot. Långt därifrån.
– Det absolut vanligaste problemet är när man använder ”copy paste” från tidigare upphandlingar utan att bry sig om att teknik, priser och världen i stort förändrats, säger han.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer