I upphandlingar till ett värde av över två miljoner kronor har Svenska bostäder som allmännyttigt bostadsföretag börjat kräva att leverantörerna redovisar till jämställdhetsarbete.
Inom allmännyttan som helhet har Uppsalahem växt fram som något av en förebild med en modell som utvecklats ytterligare sedan Stefan Sandberg gick över till Svenska bostäder för drygt två år sedan.
Stefan Sandberg betonar jämställdhet som en affärsstrategisk fråga och att med det följer höga, interna jämställdhetsmål.
-Genom jämställdhet och mångfald blir vi bättre. Varför då inte ställa samma krav på de leverantörer som jobbar tillsammans med oss för att säkerställa att flera led i värdekedjan blir mer jämställd?
Han tillägger:
-Vi ställer krav i våra upphandlingar på att våra leverantörer ska ha lagenliga jämställdhetsplaner. De ska man kunna visa upp för oss i samband med att avtalet startar. Vi kontrollerar planen när avtalet är undertecknat men innan uppdraget startat och ibland kräver vi också ett förtydligande. Vi håller just nu på att ta fram en rutin för hur det ska fungera smidigt.
Hur tänker ni jobba med uppföljning av avtalen?
-Det här är nytt för oss så det vi jobbar på att ta fram arbetssätt för hela företaget kring detta.. I de entreprenadkontrakt där jämställdhetsplaner har varit ett krav kommer förmodligen en skrivbordskontroll att utföras vid behov, men det är inte helt klart ännu.
Svenska bostäder skulle gärna se att fler allmännyttiga företag ökar sitt fokus på jämställdhet som en affärsstrategisk fråga där även leverantörsmarknaden involveras.
-Vi har tagit inspiration från Uppsalahem som införde detta för några år sedan. Vi har inte kännedom om någon annan kommunal verksamhet eller bolag som infört liknande krav. Vår uppfattning är att arbetssättet inte är så utbrett, vilket är synd då det vore bra om flera stora offentliga beställare ställde liknande krav.
Stefan Sandberg hoppas också att Svenska bostäder arbete ger avtryck inom den egna koncernen.
-Vi hoppas att andra delar av staden vill ta inspiration från våra arbetssätt, men än finns inga beslut tagna som vi känner till.
Svenska bostäder, med anor från 1944, förvaltar över 27 000 lägenheter och ytterligare drygt 600 i dotterbolaget Stadsholmen. Företaget omsätter drygt tre miljarder kronor per år.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer