-Det är ett bra beslut som klargör att telefontjänsten hos 1177 ska vara neutral. Nu fortsätter vårt samarbete med Medhelp under avtalsperioden, säger Liberalernas regionråd Anna Starbrink efter avgörandet i regionens hälso- och sjukvårdsnämnd.
Striden om 1177 har pågått i månader inom Stockholmspolitiken där oppositionen – S och V – varit pådrivande i kampen mot att tillåta Kry som ny ägare till telefonrådgivningen efter ett planerat köp av Medhelp.
Att ha en vårdgivare som även ansvarar för telefonrådgivning har setts som olämpligt och även regionens blågröna majoritet har anslutit sig till linjen om att säga nej till ägarbytet för att värna förtroendet för tjänsten med en neutral, fristående telefonrådgivning.
-Hälso- och sjukvårdsnämnden har beslutat att avtalet med Medhelp AB sägs upp. Men i det fall att Medhelp AB drar tillbaka anmälan om ägarförändring innan beslutet har verkställts, kan beslutet inte verkställas vilket innebär att avtalen fortsatt gäller som tidigare, säger Region Stockholms hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Bratt.
Inom Region Stockholm har Medhelp varit leverantör av tjänsten – som i övriga regioner drivs i egen regi – sedan 2000 med ett gällande, fyraårigt avtal sedan sommaren 2019.
Regionen hänvisar till avtalets reglering på områden som att väsentliga förändringar av ägarförhållanden ska anmälas och att man har rätt att pröva om avtalet ska gälla eller sägas upp efter en förändring.
Medhelp har redan meddelat att ägarbytet stoppas, efter signalerna från Region Stockholm, men med kritik mot att det saknas stöd i avtalet för en uppsägning.
-I vårdavtalet med Region Stockholm, och de upphandlingsunderlag som ligger till grund för det, finns inga skrivningar om att ägaren inte får vara vårdgivare. Enligt avtalet är kriteriet för att en ny ägare ska godkännas enbart att den nya ägaren ska kunna fullfölja avtalet. Det skäl som regionen nu anger för att inte godkänna Kry är helt nytt för oss, sade Tobias Ekros, vd för Medhelp, när beskedet gavs om att dra tillbaka den planerade ägarförändringen.
Region Stockholm pekar som beslutsgrunder på att tjänsten är unik – utan valfrihet att vända sig till någon annan aktör – och att man även har ett ansvar kopplat till övriga regioner för 1177 som gemensamt varumärke att vårda.
Samsynen politiskt kring ägarfrågan innebär knappast att Stockholmsstriden om 1177 är över.
Den moderatledda regionmajoriteten har som förstahandsalternativ upphandling för en ny avtalsperiod, oppositionen vill lägga tjänsten i egen regi. Vänsterpartiet hänvisar till en opinionsundersökning, beställd av partiet, där endast fem procent av stockholmarna förordade en fortsättning med privat drift.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer