Skip to content
  • Prenumerera på Inköpsrådets nyhetsbrev
Inköpsrådet
  • Ämnen
    • EU-domstolen
    • Hyresundantaget
    • Kvalificering
    • Likabehandlingsprincipen
    • Processregler
    • Ramavtal
    • Sekretess
    • Upphandlingsskadeavgift
  • Karriär
    • Lediga jobb
    • Lönestatistik
    • Rekrytera smart med Inköpsrådet
  • Utbildning
  • Konferenser
  • Annonsera
    • Annonsera
    • Platsannonsera
  • Om oss
    • Kontakta oss
    • Integritetsspolicy

Sverige andra mest innovativa landet

ExpertkommentarUpphandlingar är ett kraftfullt redskap för hållbar utveckling, skriver Malin Möller. Sverige har åtagit sig att följa Agenda 2030 med 17 globala mål och 169 delmål för hållbar utveckling. Här fokuserar hon på målen 9 och 10.

| 2020-12-09
Malin Möller är en av Inköpsrådet experter.

Mål 9 Hållbar industri, infrastruktur och innovationer 
För att hitta hållbara lösningar på de utmaningar vi står inför för att klara målen i Agenda 2030 behöver vi tänka nytt, satsa på nya idéer och innovationer.

Investeringar i hållbara industrier, forskning och hållbar infrastruktur är viktiga pusselbitar för att skapa förutsättningar för en hållbar utveckling och bidra till nya affärer och arbetstillfällen.

Beskrivning mål 9
Mål 9 har åtta delmål som handlar om infrastruktur, industri och innovation. Målen visar på hur utvecklade länder som Sverige ska arbeta men är också kopplade till utvecklingsländernas behov av hållbar industrialisering och utbyggd infrastruktur.

Sverige är ett land med hög grad av innovationer, och rankades 2020 av Global innovation index efter Schweiz som det andra mest innovativa landet.

Sverige har under de senaste 100 åren strävat efter en alltmer hållbar industrialisering. Dessutom finns det en väl utbyggd infrastruktur.

Har Sverige då några utmaningar i Sverige inom mål 9? Ja, vår utmaning ligger i omställningen till en cirkulär ekonomi som inte är beroende av fossilbränslen. Vi behöver klimatanpassa vår industri och så att den blir mycket mer resurseffektiv. Infrastrukturinvesteringar måste  leda till en fossilfri transportsektor.

Globalt ökar industrialiseringen i stora delar av Asien och delar av Afrika. Delar av produktionen har flyttat från Sverige och Europa till andra länder främst i Asien. Det har gett fler arbetstillfällen och  lett till bättre livsvillkor för många människor.

Ändå säger FN i sin industrirapport från 2018 att de nuvarande globala konsumtions- och produktionsmönstren sannolikt inte är hållbara. Flytten av produktionen har inneburit att vi flyttat våra miljö- och klimatproblem till andra delar av världen vilket lokalt till exempel resulterat i luftföroreningar, förgiftat dricksvatten och förorenade marker.

Hur kan du som upphandlare påverka detta mål? 
Den offentliga sektorn, med kommuner och regioner, investerar mycket i infrastruktur som til exempel lokala gång- och cykelbanor, kollektivtrafik och vatten- och avloppssystem. Genom rätt krav i upphandlingen kan du som upphandlare bidra till att investeringen i och utvecklingen av infrastrukturen blir mer hållbar.

Som upphandlare kan du också bidra till innovation genom att använda dig av  innovationsupphandling.

Läs mer om innovationsupphandling hos Upphandlingsmyndigheten: https://www.upphandlingsmyndigheten.se/globalassets/publikationer/uhm_innovationsupphandlinga5_webb.pdf

Mål 10 Minskad ojämlikhet
Grunden för ett hållbart samhälle är en rättvis fördelning av resurser såväl ekonomiskt som socialt samt att alla har möjlighet till ett politiskt inflytande.

Trots framgångsrik fattigdomsbekämpning lever fortfarande många i världen i fattigdom.  På en del håll har till och med klyftorna ökat både inom och mellan länder. Samma möjligheter och rättigheter oavsett vem du är, vem du älskar och vad du tror på ökar jämliken och förutsättningen för ett hållbart samhälle. Ett mer jämlikt samhälle minskar dessutom risken för konflikter.

Beskrivning mål 10
För att utveckla hållbara samhällen behövs en jämnare fördelning av resurser och makt. Mål 10 har tio delmål där fokus ligger på att utjämna skillnaden mellan utvecklade och utvecklingsländer. Men det är också viktigt enligt delmålen att arbeta med mer jämlikhet inom länder.

Sverige är ett av världens mest jämlika länder. Regeringsformen slår fast att det allmänna ska verka för delaktighet och jämlikhet samt att barns rätt tas till vara.

Tyvärr går utvecklingen åt fel håll. Sverige är ett av de länder där ojämlikheten ökar allra mest. Inkomstskillnaderna växer och skillnaden mellan var människor lever och arbetar ökar. Detta är kopplat till människors sociala status och socioekonomiska förhållanden. Precis som en del tidigare mål ser man här en tydlig koppling till hälsa. Till exempel är medellivslängden kortare för dem med kort utbildning än dem som har lång utbildning.

Sverige får ofta internationell kritik för att vi inte respekterar samernas rättigheter.

Trots att FN globalt har tagit fram ett antal konventioner och deklarationer om jämställda samhällen och mänskliga rättigheter. finns det fortsatt stora skillnader i inkomster och tillgång till resurser mellan världens länder.

Enligt en rapport från den brittiska organisationen Oxfam äger 1 procent av jordens befolkning nästan hälften av världens tillgångar.

Hur kan du som upphandlare påverka detta mål? 
Mål 10 kan vara en utmaning att påverka som upphandlare. Eftersom målet är stort och generellt, en rättvis fördelning av resurser, är det svårt att formulera kraven i en upphandling. 

När du upphandlar varor kan du bidra till målet genom att ställa krav på produktionsförhållanden som inte bryter mot mänskliga rättigheter eller förbrukar resurser på ett skadligt sätt, till exempel att produktionen tar vatten så det inte finns rent dricksvatten till lokalbefolkningen.

För mål 9 kan du som upphandlare ha stor påverkan genom att ställa rätt krav i upphandlingen medan mål 10 är svårare men går att påverka genom krav på de varor som du upphandlar.

Du kan läsa mer om de globala målen här: https://www.globalamalen.se/

Malin Möller
Chef för Hållbar verksamhetsutveckling på KGK

 

Få din fråga om upphandling besvarad
Skickar

Läs mer: Expertkommentar

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler artiklar

Lediga jobb

Strategisk Entreprenad­upphandlare/­kategori­ledare till Stockholm Vatten och Avfall

  • Rekrytera rätt kompetens med Inköpsrådet

Malin Möller

Malin Möller ansvarar för verksamhetsutveckling och hållbarhet på KG Knutsson. Hon har arbetet med hållbarhets­frågor i över 20 år inom både närings­liv och offentlig sektor och brinner för hållbarhet i ett brett perspektiv. Hon är också styrelseledamot i NMC, nätverket för hållbart näringsliv. Hon har varit miljö- och klimat­strateg i Sollen­tuna kommun, projekt­ledare för miljö­märkningen Svanen och senior­konsult inom hållbar affärs­utveckling på Goodpoint med ansvar för socialt ansvar och inköp/upphandling.
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Lär dig LOU av en expert

En kursledare med ambitionen att förenkla upphandlarens vardag. Grundläggande LOU med nyheter och praxis. Mathias Sylvan guidar dig rätt i regelverket och djupdyker i valda delar.

Krävs mer än spekulationer för utredningsansvarKrävs mer än spekulationer för utredningsansvar
Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
Advokatbyråns 15 förbättringsförslagAdvokatbyråns 15 förbättringsförslag
Oklara omständigheter för preklusionsreglerOklara omständigheter för preklusionsregler
Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 årUpphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli juristAnnika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
Allvarligt fel när vd begått brottAllvarligt fel när vd begått brott
Fel att förkasta anbud som onormalt lågtFel att förkasta anbud som onormalt lågt

Nytt från Upphandling24

  • Vidareutbilda dig inom offentlig upphandling
  • Växjöparkering prövas igen
  • Eslöv blickar framåt
  • Tar strid om Stockholmstrafiken
  • Firar seger i pilotfall
  • Uppsala får rätt mot ”fyra stora”
  • Slottner: Ökad konkurrens och minskat krångel

Kommentarer från läsarna

Björn : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Jag saknar grundläggande information i fallet. Det verkar uppenbart att domstolen inte iaktog kontexten så jag anser är av avgörande…
Björn : Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
Den som följer diskussioner om onormalt låga priser måste slås av myndigheternas och rättsväsendets total oförmåga att tackla relativt enkla…
Frans : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Intressant! "Skäl till varför en omständighet ska få åberopas utgör knappast i sig en omständighet till stöd för en talan…
Eva : Subjektiv objektivitet
Förbittrad som leverantör blir man, när det hänvisas till ospecifiecad "kvalitet" Hur skall man som leverantör veta vad som kan…
Nils Larsson : Subjektiv objektivitet
Jag håller med, det är inte bra när utvärderingar ser godtyckliga ut, oavsett om de är det eller inte. Bortsett…
Johan : Ok med förhandlat oannonserat förfarande
Lagstiftaren har gjort det väldigt krångligt för alla inblandade genom att skilja på anbud som är: 1. ogiltiga 2. olämpliga…
En annan Björn : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
"Oaktat detta anser vi att den här typen av domar är betydelsefulla för övergripande diskussioner och debatt." Jag håller med!…
Håkan : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
2010? Skulle kunna tolkas som år 2010? Lite äldre än 3 år då..
David Sundgren : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
Jag anser nog att "datum" betyder att en viss dag ska kunna identifieras. "Oktober 2020" är således inget datum. Det…
Björn : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
Är det någon annan som undrar vem som bestämde att ett datum betyder "YYYYMMDD"? Jag anser att exempelvis "17 februari"…

Senaste inläggen

  • Krävs mer än spekulationer för utredningsansvar
  • Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
  • Advokatbyråns 15 förbättringsförslag
  • Oklara omständigheter för preklusionsregler
  • Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
  • Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
  • Allvarligt fel när vd begått brott
  • Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
  • Subjektiv objektivitet
  • Ok med förhandlat oannonserat förfarande
  • Leverantörer från tredjeland kan uteslutas
  • Hur bevisas yrkesmässig kapacitet?
  • Inte ok med koncernbolag i samma upphandling
  • Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
  • Tilldelningsbeslut = slutbehandlat ärende

Aktuella utbildningar

Delta på distans eller på plats i Stockholm. Valet är ditt.

  • Säkerhetsskyddad upphandling | 14 maj
  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | 22-23 oktober
  • Ramavtal – fördjupningskurs | 6 november
  • Kvalificerad IT-upphandlare | 12-13 november
  • Leda upphandlingar effektivt | 20 november
  • Entreprenadupphandling och AMA AF | 25 november
  • LOU på två dagar | 2-3 december
  • Kvalificerad IT-upphandlare – Steg 2 praktisk tillämpning | Hösten 2025
  • Få fart på er avtals­förvaltning | Hösten 2025