Mål 9 Hållbar industri, infrastruktur och innovationer
För att hitta hållbara lösningar på de utmaningar vi står inför för att klara målen i Agenda 2030 behöver vi tänka nytt, satsa på nya idéer och innovationer.
Investeringar i hållbara industrier, forskning och hållbar infrastruktur är viktiga pusselbitar för att skapa förutsättningar för en hållbar utveckling och bidra till nya affärer och arbetstillfällen.
Beskrivning mål 9
Mål 9 har åtta delmål som handlar om infrastruktur, industri och innovation. Målen visar på hur utvecklade länder som Sverige ska arbeta men är också kopplade till utvecklingsländernas behov av hållbar industrialisering och utbyggd infrastruktur.
Sverige är ett land med hög grad av innovationer, och rankades 2020 av Global innovation index efter Schweiz som det andra mest innovativa landet.
Sverige har under de senaste 100 åren strävat efter en alltmer hållbar industrialisering. Dessutom finns det en väl utbyggd infrastruktur.
Har Sverige då några utmaningar i Sverige inom mål 9? Ja, vår utmaning ligger i omställningen till en cirkulär ekonomi som inte är beroende av fossilbränslen. Vi behöver klimatanpassa vår industri och så att den blir mycket mer resurseffektiv. Infrastrukturinvesteringar måste leda till en fossilfri transportsektor.
Globalt ökar industrialiseringen i stora delar av Asien och delar av Afrika. Delar av produktionen har flyttat från Sverige och Europa till andra länder främst i Asien. Det har gett fler arbetstillfällen och lett till bättre livsvillkor för många människor.
Ändå säger FN i sin industrirapport från 2018 att de nuvarande globala konsumtions- och produktionsmönstren sannolikt inte är hållbara. Flytten av produktionen har inneburit att vi flyttat våra miljö- och klimatproblem till andra delar av världen vilket lokalt till exempel resulterat i luftföroreningar, förgiftat dricksvatten och förorenade marker.
Hur kan du som upphandlare påverka detta mål?
Den offentliga sektorn, med kommuner och regioner, investerar mycket i infrastruktur som til exempel lokala gång- och cykelbanor, kollektivtrafik och vatten- och avloppssystem. Genom rätt krav i upphandlingen kan du som upphandlare bidra till att investeringen i och utvecklingen av infrastrukturen blir mer hållbar.
Som upphandlare kan du också bidra till innovation genom att använda dig av innovationsupphandling.
Läs mer om innovationsupphandling hos Upphandlingsmyndigheten: https://www.upphandlingsmyndigheten.se/globalassets/publikationer/uhm_innovationsupphandlinga5_webb.pdf
Mål 10 Minskad ojämlikhet
Grunden för ett hållbart samhälle är en rättvis fördelning av resurser såväl ekonomiskt som socialt samt att alla har möjlighet till ett politiskt inflytande.
Trots framgångsrik fattigdomsbekämpning lever fortfarande många i världen i fattigdom. På en del håll har till och med klyftorna ökat både inom och mellan länder. Samma möjligheter och rättigheter oavsett vem du är, vem du älskar och vad du tror på ökar jämliken och förutsättningen för ett hållbart samhälle. Ett mer jämlikt samhälle minskar dessutom risken för konflikter.
Beskrivning mål 10
För att utveckla hållbara samhällen behövs en jämnare fördelning av resurser och makt. Mål 10 har tio delmål där fokus ligger på att utjämna skillnaden mellan utvecklade och utvecklingsländer. Men det är också viktigt enligt delmålen att arbeta med mer jämlikhet inom länder.
Sverige är ett av världens mest jämlika länder. Regeringsformen slår fast att det allmänna ska verka för delaktighet och jämlikhet samt att barns rätt tas till vara.
Tyvärr går utvecklingen åt fel håll. Sverige är ett av de länder där ojämlikheten ökar allra mest. Inkomstskillnaderna växer och skillnaden mellan var människor lever och arbetar ökar. Detta är kopplat till människors sociala status och socioekonomiska förhållanden. Precis som en del tidigare mål ser man här en tydlig koppling till hälsa. Till exempel är medellivslängden kortare för dem med kort utbildning än dem som har lång utbildning.
Sverige får ofta internationell kritik för att vi inte respekterar samernas rättigheter.
Trots att FN globalt har tagit fram ett antal konventioner och deklarationer om jämställda samhällen och mänskliga rättigheter. finns det fortsatt stora skillnader i inkomster och tillgång till resurser mellan världens länder.
Enligt en rapport från den brittiska organisationen Oxfam äger 1 procent av jordens befolkning nästan hälften av världens tillgångar.
Hur kan du som upphandlare påverka detta mål?
Mål 10 kan vara en utmaning att påverka som upphandlare. Eftersom målet är stort och generellt, en rättvis fördelning av resurser, är det svårt att formulera kraven i en upphandling.
När du upphandlar varor kan du bidra till målet genom att ställa krav på produktionsförhållanden som inte bryter mot mänskliga rättigheter eller förbrukar resurser på ett skadligt sätt, till exempel att produktionen tar vatten så det inte finns rent dricksvatten till lokalbefolkningen.
För mål 9 kan du som upphandlare ha stor påverkan genom att ställa rätt krav i upphandlingen medan mål 10 är svårare men går att påverka genom krav på de varor som du upphandlar.
Du kan läsa mer om de globala målen här: https://www.globalamalen.se/
Malin Möller
Chef för Hållbar verksamhetsutveckling på KGK
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer