Andrea Sundstrand är docent i offentlig rätt vid Stockholms universitet med inriktning mot offentlig upphandling. Hon ingår bland annat i ett sexårigt forskningsprojekt om arbetsvillkor i offentlig upphandling som startade 2017.
Dessutom undervisar hon även vid Uppsala universitet, George Washington-universitetet i Washington, King’s College i London och Tartu-universitet i Tallinn.
Till hennes meritlista kan även läggas att hon är initiativtagare och ansvarig utgivare för Upphandlingsrättslig Tidskrift som startade 2014. Tidskriften innehåller främst artiklar om rättsvetenskapliga frågeställningar inom ämnet offentlig upphandling.
– Det saknades en specialiserad tidskrift med den här inriktningen. I dag har vi omkring 200 prenumeranter vilket vi är glada för, säger Andrea Sundstrand.
Tidningen trycks och distribueras med post fyra gånger per år och prenumeranterna kan även kan läsa artiklarna digitalt.
– Vi fortsätter att trycka tidningen under 2020, sedan kan det bli aktuellt med enbart digital utgivning. Det skulle kunna sänka kostnaderna rejält, säger hon.
Förutom rättsvetenskapliga artiklar med koppling till svensk offentlig upphandling finns artiklar om EU-rätt och om den juridiska aspekten på upphandling i andra delar av världen.
Tidningen, som ges ut av en ideell förening, finansieras med prenumerationsintäkter och med överskottet från den årliga Upphandlingskonferensen, som Andrea Sundstrand också står bakom.
På grund av coronapandemin flyttas årets konferens, som skulle ägt runt i november, till den 22-23 april 2021. Det innebär dock inget hot för utgivningen av Upphovsrättslig Tidskrift, enligt Andrea Sundstrand.
Upphandlingskonferensen, som startade 2016, har samma målgrupp som tidningen. Upphandlingskonferensen 2021, som äger rum i Stockholm, bjuder på två nyheter vid sidan om föredragen med svenska och internationella experter.
– Sex advokatbyråer erbjuder fördjupade seminarier på aktuella områden. Dessutom kör vi två olika case-seminarier som följer upphandlingar från ax till limpa.
Andrea Sundstrand har arbetat med offentlig upphandling sedan 1994. Men att det blev just detta område är lite av en slump. När hon arbetade på en advokatbyrå i Göteborg i början av 90-talet fick hon i uppgift att föreläsa om juridik för Västsvenska handelskammarens medlemmar. I samma veva kom propositionen till den första versionen av lagen om offentlig upphandling, som hon behövde läsa in sig på.
– Jag hittade några fel i propositionen och började bolla frågor med finansdepartementet. När de senare behövde personal till dåvarande Nämnden för offentlig upphandling (NOU) fick jag frågan om jag ville arbeta där och tackade ja.
Andrea Sundstrand beskriver sina elva år på myndigheten som att ”äta offentlig upphandling till frukost, lunch och middag”.
– Det var oerhört lärorika år. Efter ett mellanspel på två olika advokatbyråer har jag forskat på Stockholms universitet sedan 2006.
Vad är du mest stolt över att ha uppnått inom området?
– Helt klart att jag har bidragit till att det finns många duktiga upphandlingsjurister i Sverige. Många som vi ser i debatten i dag har varit mina studenter. Samtidigt önskar jag att fler skulle gå vidare och disputera.
Och vad skulle du säga är den hetaste upphandlingsfrågan just nu?
– Frågan om upphandling i kristider. Jag ser tendenser att myndigheter och även regeringar säger: Nu är det kris så vi kan strunta i upphandlingslagstiftningen. Det är ett mycket farligt resonemang. Det går inte att gå vid sidan om lagen med motiveringen att det är bråttom, man måste se till att vara förberedd även för krissituationer och ha en bra upphandlingspolicy, säger Andrea Sundstrand.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer