Totalt 105 varor från 49 leverantörer finns numera analyserade inom ramen för Kemkollen med oberoende resultat för om produkterna innehåller miljö- och hälsofarliga kemikalier och om avtalade krav uppfylls.
Tidigare har resultaten från de kemiska analyserna av olika produktrupper presenterats i rapporterna Mjukt och tryggt 2019 samt Plastic fantastic 2020.
Sedan en tid tillbaka finns alla resultat samlade digitalt, tillgängligt för kommuner och regioner.
Anna Löfström, hållbarhetsstrateg på Adda inköpscentral, framhåller modellens nytta med att samordna resurser för effektiv uppföljning.
Resultaten av de kemiska analyserna i Kemkollen ökar kompetensen och stärker möjligheten till mer cirkulära materialflöden.
-Kemkollen möjliggör för kommuner och regioner att följa upp kemikaliekrav som finns i upphandlade avtal. Många kommuner och regioner har svårt att följa upp kemikaliekrav som är ställda i upphandlingar, dels på rund av att resurserna inte alltid finns och dels för att kemikaliekompetens saknas, säger Anna Löfström.
Hon tillägger att Kemkollen också används av upphandlande myndigheter i dialogen med leverantörsmarknaden inför nya upphandlingar.
-Resultaten ger dem möjligheter att ställa konkreta frågor till leverantörerna om specifika kemiska ämnen i olika material och därmed ger en förståelse för vilka kemikaliekrav som kan vara rimliga och viktiga att ställa i kommande upphandling.
Upphandlande myndigheter kan ställa olika kemikaliekrav och därför är det svårt att generellt ange om leverantörerna är bra på att uppfylla de krav som ställts.
-Det vi vet är att flera upphandlande myndigheter har tagit resultaten vidare med sina leverantörer. Antingen med anledning av att resultaten visat på högre halter än avtalat men också som ett diskussionsunderlag med leverantörerna om hur leverantörerna arbetar systematiskt med att säkerställa att avtalade gränsvärden uppfylls, säger Anna Löfström.
Produktutveckling kan också ha betydelse:
-Det är bra att känna till att den kemiska analysen inom Kemkollen är en ögonblicksbild av en vara bland många tusen som tillverkas. Exempelvis kan nyare batcher vara tillverkade utan kemikalier som kan ha återfunnits i tidigare analyser.
Arbetet med Kemkollen inleddes redan 2017 av Stockholms universitet och konsultföretaget Trossa med ett projekt som finansierades av statliga forskningsrådet Formas.
Under 2018 och 2019 växte sedan själva modellen fram i en arbetsgrupp där även Regionernas nationella kansli för hållbar upphandling och dåvarande SKL Kommentus (numera Adda) medverkade. 2019 presenterades pilotprojektet Mjukt och tryggt med uppföljning av kemikalieinnehåll i textilier och leksaker.
-Just nu är Kemkollen under utredning och vi har därför inga nya studier inplanerade. Vi på Adda tittar på hur vi kan bredda våra kollar i framtiden så att vi kan ge ett utökat stöd till våra kunder vad gäller uppföljning av ställda hållbarhetskrav och villkor. I det ingår att föra dialog med våra kunder för att se om och inom vilka områden intresset och förutsättningarna för en samordnad uppföljning finns, säger Anna Löfström.
På Addas webbplats finns en beskrivning om samarbetsmodellens prioriteringar och arbetet inom en särskild intressentgrupp.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer