I princip alla upphandlare har tagit till sig begreppet giftfri förskola. Under ett Almedalsseminarium noterade Andreas Söderström, som till vardags arbetar på Lekolars anbudsavdelning, en tydligt ökad medvetenhet hos kunderna:
– Vi upplever att i princip alla upphandlare har tagit till sig begreppet giftfri förskola.
Naturskyddsföreningen har följt upp kommunernas arbete för en giftfri förskola. Det visar sig att minst 73 procent av landets kommunala förskolor är, eller är på väg att bli, fria från kända farliga kemikalier.
– Upphandlarna hänvisar antingen till Upphandlingsmyndighetens kriterier eller så har de egna kravställningar som i mångt och mycket korrelerar med giftfri förskola, fortsätter Andreas Söderström.
Pierre Lennartsson är miljö- & kvalitetschef vid Lekolar. Han berättar att företaget tar hållbar utveckling, etisk handel och socialt ansvar på allvar.
– Våra slutanvändare är barn och ungdomar som är mer känsliga för exponering av giftiga ämnen.
Lekolar har sedan flera år tillbaka en hel avdelning som arbetar dedikerat och proaktivt med miljö- och säkerhetsfrågor. Miljöarbetet har resulterat i att en majoritet av Lekolars möbler och leksaker nu uppfyller giftfri förskolas krav.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer