Fyraårsplanen Stockholms stads inköp program för inköp klubbades igenom av kommunfullmäktige tidigare i veckan och med en ambition att Stockholm – som Sveriges största kommun – ska vara en tydligare inköpsförebild inom kommunsektorn.
-Vi är en av Sveriges främsta inköpare med en volym på omkring 40 miljarder kronor per år och den inköpsmakten gör att vå kan påverka hållbarhet och kvalitet samt även möjliggöra ett bättre företagsklimat och uppmuntra fler innovationer, säger Stockholms stads moderata borgarråd Anna König Jerlmyr om den ambition som inte är olik motsvarande inom regionsektorn som Region Stockholm har tydligt uttalat sedan tidigare.
Stadens stora inköpsvolum ska ”användas som ett medel att driva samhällsutvecklingen i hållbar riktning”, heter det i inköpsprogrammet som ska styra nämnder och förvaltningars arbete fram till 2023
En utgångspunkt för arbetet har varit att förstärka och synliggöra inköpsarbetets strategiska betydelse för att utveckla stadens verksamhet
Särskild vikt har lagts på kostnadseffektivitet, innovation, att utveckla beställarkompetensen och att stärka uppföljningen av stadens inköp.
I huvudsak vänder sig programmet till beslutsfattare i inköps- och upphandlingsfrågor inom kommunkoncernen samt medarbetare inom upphandling.
Satsning på en kategoristyrd inköpsmodell samt att innovationsupphandlingar ska främjas är två viktiga delar i programmet.
Vikten av samordning betonas också. Samordning i form av exempelvis gemensamma upphandlingar ska alltid prövas ”för att dra nytta av stadens stora inköpsvolym”, enligt de nya direktiven.
Inköp som ett medel för bättre företagsklimat genom sund konkurrens och ökade möjligheter för små anbudsgivare, är Anna König Järlmyrs summering av de näringslivspolitiska förhoppningarna med det nya inköpsprogrammet.
-Vi ska säkra en bättre dialog med branschorganisationer och leverantörer som kan visa lösningar på marknaden som vi kan ta till oss och vi ska öppna för innovationsupphandlingen där vi påtalar ett behov som staden har och leverantören kommer med lösningar, säger Anna König Järlmyr, som leder stadens politiska styre i form av en borgerlig allians plus miljöpartiet.
Alla förhoppningar om politisk samsyn kom dock tidigt på skam i arbetet med inköpsprogrammet, som innehåller en ideologisk touch med skrivningar om att ge privata utförare möjligheter att driva kommunfinansierad verksamhet och ambitionen om en större mångfald av aktörer.
Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ lyckades som oppositionspartier skjuta upp beslutet under försommaren men fick vid senaste kommunfullmäktige se sig nedröstade om kravet på ytterligare bearbetning av programmet.
Enligt Socialdemokraternas oppositionsborgarråd Kadir Kasirga blockeras olika progressiva krav inom miljö och arbetsrätt av majoritetens hänvisning till att krav ska vara rimliga och relevanta för småföretagen.
-Ingenting har hänt sedan förra behandlingen i fullmäktige i juni. Vi vill ha samma krav på upphandlad verksamhet som för kommunal verksamhet, att en visselblåsarfunktion införs och att meddelarfriheten utvidgas. Vi instämmer också i kritiken från Agenda 2030-rådet om att hållbarhetsmålen är hopplöst nedprioriterade, säger Kadir Kasirga.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer