Stockholms stad har antagit ett nytt upphandlingsprogram. Den bärande tanken är att styra från ”lägsta pris” till skärpta krav på kvalitet, arbetsvillkor och miljö.
– Istället för lägsta kostnad till varje pris ska stadens upphandling skapa mervärde för Stockholmarna, säger det socialdemokratiska arbetsmarknadsborgarrådet Emilia Bjuggren.
Stadshusmajoriteten slog redan i budget 2015 fast denna nya inriktning för huvudstadens upphandling. Under fjolåret medverkade arbetsmarknadsnämnden i totalt fjorton upphandlingar med sociala klausuler.
Till exemplen hör renovering och sanering av Dalhagsskolan i Husby. Krav ställdes på att främja arbetstillfällen för unga vuxna i området.
Inom detta projekt har 14 arbetslösa ungdomar från Järva fått anställning. Sammanlagt 59 personer har under fjolåret fått anställning.
– Genom social hänsyn kan upphandlingen bidra till att långtidsarbetslösa kommer i jobb och att ungdomar får en fot in på arbetsmarknaden, summerar Emilia Bjuggren.
Samtliga kommunala bostadsbolag i Stockholm är på väg att anta en gemensam strategi för att tillsammans med sina leverantörer hjälpa fler att få praktik och arbetslivserfarenhet.
– Bostadsbolagen upphandlar varor och tjänster för stora summor varje år och har därför möjlighet att bidra, säger Ann-Margarethe Livh, bostads- och demokratiborgarråd samt styrelseordförande i de kommunala bostadsbolagen Svenska Bostäder och Familjebostäder.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer