Regeringen har satt ett nytt nationellt mål för politiker, kostansvariga offentliga upphandlare. Målsättningen är att 60 procent av livsmedlen i offentliga kök ska vara ekologiska år 2030.
Där är Vellinge sedan länge. Enligt Ekomatcentrums årliga kartläggning ligger Vellinges eko-andel på 80 procent. Kommunen toppar, för tredje året i rad, den så kallade ekomatsligan.
Skåne ligger väl till på det hela taget. Lund kommer två och Malmö är listtrea tillsammans med Örebro kommun. Samtidigt finns det skånska jordbrukskommuner som inte alls prioriterar ekovaror som till exempel Tomelilla (åtta procent) och Bjuv (tio procent).
Med 39 procent ekologiska inköp blev Region Skåne årets bästa ekolän. Region Kronoberg vann landstingsligan med 54 procent ekologiska inköp. Verksamhetschef Doris Johansson gläds:
– Det är ett otroligt lagarbete av alla som på något sätt är involverade i våra livsmedel från medarbetarna inom kost- och restauranger till miljöenheten, upphandlingsenhet och till vår ledning som tycker att detta är ett viktigt område.
Till ”årets raket” korades Askersund, kommunen som under fjolåret ökat sina ekologiska inköp med hela 135 procent.
Totalt stod de ekologiska inköpen för 33 procent av de livsmedel som under 2016 inhandlas av det offentliga. Det är en ökning med två procentenheter sedan 2015.
Bäst på att upphandla ”svekologiskt” är Lunds kommun. Av kommunens livsmedel är 45 procent både ekologiska och svenskproducerade.
Ekomatcentrum är en ideell förening med syfte att verka för en hållbar utveckling i livsmedelskedjans alla led och bidra till en ökad konsumtion av ekologiska varor.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer