Skip to content
  • Prenumerera på Inköpsrådets nyhetsbrev
Inköpsrådet
  • Ämnen
    • EU-domstolen
    • Hyresundantaget
    • Kvalificering
    • Likabehandlingsprincipen
    • Processregler
    • Ramavtal
    • Sekretess
    • Upphandlingsskadeavgift
  • Karriär
    • Lediga jobb
    • Lönestatistik
    • Rekrytera smart med Inköpsrådet
  • Utbildning
  • Konferenser
  • Annonsera
    • Annonsera
    • Platsannonsera
  • Om oss
    • Kontakta oss
    • Integritetsspolicy

Ställ krav på jämställdhetsarbete

ExpertkommentarDet är viktigt för en upphandlare att känna till Agenda 2030 och innebörden i dess mål och delmål. Agenda 2030 är ett viktigt redskap för att ställa relevanta hållbarhetskrav. Här fokuserar Malin Möller på målen 5 och 6 i Agenda 2030. 

| 2020-09-30
Malin Möller är en av Inköpsrådet experter.

Mål 5 Jämställdhet  
Mål 5 handlar om att själv få bestämma över  sitt liv och sin kropp oavsett vem man är. Det är en mänsklig rättighet att ha ett liv utan våld och diskriminering.

Alla ska ha samma rättigheter oavsett kön och man ser att ekonomisk och social jämlikhet mellan kvinnor och män är ett viktigt bidrag till hållbar utveckling.

Sverige och övriga Norden ligger på många sätt i framkant när det kommer till jämställdhetsarbete. Det finns fortfarande stora utmaningar och som upphandlare en hel del saker du behöver tänka på.

Trots att jämställdhet är en mänsklig rättighet ser jämställdheten olika ut globalt. Flickor tvingas in i barnäktenskap och utsätts för könsstympning i många länder runt om i världen. Bara cirka 40 procent av allt lönearbete utförs av kvinnor och i alla länder i världen tjänar de mindre än männen. 

Beskrivning mål 5
Att stärka kvinnors och flickors rättigheter är ett effektivt sätt att bekämpa fattigdom och skapa förutsättningar för fredliga samhällen. Det finns nio delmål kopplade till mål 5.

Delmål 5.5 handlar om att säkerställa fullt deltagande för kvinnor i ledarskap och beslutsfattande, att kvinnor kan delta i och har lika möjligheter till ledarskap på alla beslutsnivåer i det politiska, ekonomiska och offentliga livet. I dag är det till exempel bara cirka 20 procent av världens parlamentariker som är kvinnor.

I Sverige har vi, trots att vi länge arbetat med jämställdhetsfrågan, fortfarande stora skillnader mellan män och kvinnor. Generellt har männen mer makt och tjänar mer medan kvinnor har huvudansvaret för det obetalda hemarbetet.

Det är också män som utövar det mesta våldet i samhället och kvinnor som i högre grad utsätts för våld i nära relationer. I Sverige regleras jämställdhet i huvudsak av diskrimineringslagen men ingår även i många andra lagar.

Vårt övergripande nationella mål är att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv.

Hur kan du som upphandlare påverka detta mål? 
Kommuner och regioner har del i ansvaret för jämställdhet och ska erbjuda alla en likvärdig service oavsett kön. Dessutom främja en jämställd samhällsutveckling.

Som upphandlare kan du påverka mål 5 positivt genom att ställa krav på jämställdhetsarbete hos era leverantörer som till exempel att entreprenörer erbjuder samma villkor för kvinnor och män.

Mål 6 Rent vatten och sanitet för alla
Tillgång till rent vatten är en förutsättning för en god hälsa hos människor och en grundförutsättning för allt levande på jorden. Avsaknad av rent vatten leder till sjukdomar och skapar ohälsosamma miljöer.

Brist på rent vatten och sanitet drabbar främst kvinnor och flickor som oftast ansvarar för att familjen har vatten. Det kan leda till att kvinnor inte kan arbeta och att flickor inte kan gå i skolan eftersom de måste gå långa sträcker för att hämta vatten.

Vi behöver inte vatten bara för att dricka utan tillgång till vattnen behövs till produktion av både energi och livsmedel. Brist på vatten är en vanlig orsak till konflikt, både inom och mellan länder.

Beskrivning mål 6
Mål 6 handlar om att säkra tillgången till rent vatten och sanitet för alla. Det finns åtta delmål kopplade till mål 6.

Ett handlar exempelvis om att alla senast 2030 ska ha tillgång till säkert dricksvatten till rimligt pris samt fungerande sanitet. Målet handlar också om att skydda och återställa de vattenrelaterade ekosystemen.

Tillgången till rent vatten har ökat i världen. Nio av tio människor på jorden har tillgång till rent vatten, men tre av tio saknar fortfarande en fungerande toalettlösning.

För att förbättra vattnets kvalitet behöver man se över avloppsrening och minska utsläppen från produktionsanläggningar. Vi behöver även fördela vattnet rättvist och effektivisera vår vattenanvändning.

Tillgången till vatten har en tydlig koppling till klimatförändring, där torrare och varmare klimat gör att tillgången till bland annat grundvatten minskar. Det är något som vi sett exempel på runt om i Sverige de senaste åren.

Hur kan du som upphandlare påverka detta mål? 
Trots en god tillgång till vatten och avlopp i Sverige finns det utrymme för förbättringar.

Vi kan till exempel göra en hel del för att minska övergödningen och föroreningar i våra sjöar och vattendrag. Kommunen, i rollen som va-producent och granskande myndighet, är ansvarig för att genomföra flertalet av de åtgärder som krävs för att förbättra vattenkvaliteten.  

Som upphandlare kan du ställa krav på entreprenörer att till exempel  minska spridningen av farliga kemikalier till vattendrag, ställa krav på vilka kemikalier som används och hur avfallet tas om hand.

För att förbättra elevers skoldag och långsiktiga hälsa kan du genom att ställa krav på städning och underhåll av toaletter i skolmiljöer säkerställa att eleverna har tillgång till fräscha toaletter. Många väljer nämligen att inte gå på skolans toaletter med hälsoproblem som följd.

Sammanfattningsvis är både mål 5 och 6 bra att ha koll på som upphandlare, men de är mer utmanande att påverka än till exempel mål 3 och 4.

Malin Möller
Chef för Hållbar verksamhetsutveckling på KGK

Har du frågor till Malin Möller om hållbarhet? Mejla info@inkopsradet.se

Tidigare inlägg om mål 1 och 2 kan du läsa här

Om 3 och 4 kan du läsa här

Du kan läsa mer om de globala målen här: https://www.globalamalen.se/

Läs mer: ExpertkommentarHållbarhet

Malin Möller

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler artiklar

Lediga jobb

Strategisk Entreprenad­upphandlare/­kategori­ledare till Stockholm Vatten och Avfall

  • Avtalscontroller till Sektionen för inköp och upphandling
  • Rekrytera rätt kompetens med Inköpsrådet

Malin Möller

Malin Möller ansvarar för verksamhetsutveckling och hållbarhet på KG Knutsson. Hon har arbetet med hållbarhets­frågor i över 20 år inom både närings­liv och offentlig sektor och brinner för hållbarhet i ett brett perspektiv. Hon är också styrelseledamot i NMC, nätverket för hållbart näringsliv. Hon har varit miljö- och klimat­strateg i Sollen­tuna kommun, projekt­ledare för miljö­märkningen Svanen och senior­konsult inom hållbar affärs­utveckling på Goodpoint med ansvar för socialt ansvar och inköp/upphandling.
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Lär dig LOU av en expert

En kursledare med ambitionen att förenkla upphandlarens vardag. Grundläggande LOU med nyheter och praxis. Mathias Sylvan guidar dig rätt i regelverket och djupdyker i valda delar.

Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
Advokatbyråns 15 förbättringsförslagAdvokatbyråns 15 förbättringsförslag
Oklara omständigheter för preklusionsreglerOklara omständigheter för preklusionsregler
Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 årUpphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli juristAnnika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
Allvarligt fel när vd begått brottAllvarligt fel när vd begått brott
Fel att förkasta anbud som onormalt lågtFel att förkasta anbud som onormalt lågt
Subjektiv objektivitetSubjektiv objektivitet

Nytt från Upphandling24

  • Uppsala får rätt mot ”fyra stora”
  • Slottner: Ökad konkurrens och minskat krångel
  • Malin efter Olof
  • Kontrolltjänst med förhinder
  • Riksdagsenighet om IPI
  • Utlovar enklare annonsering
  • Nya perspektiv från syd

Kommentarer från läsarna

Björn : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Jag saknar grundläggande information i fallet. Det verkar uppenbart att domstolen inte iaktog kontexten så jag anser är av avgörande…
Björn : Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
Den som följer diskussioner om onormalt låga priser måste slås av myndigheternas och rättsväsendets total oförmåga att tackla relativt enkla…
Frans : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Intressant! "Skäl till varför en omständighet ska få åberopas utgör knappast i sig en omständighet till stöd för en talan…
Eva : Subjektiv objektivitet
Förbittrad som leverantör blir man, när det hänvisas till ospecifiecad "kvalitet" Hur skall man som leverantör veta vad som kan…
Nils Larsson : Subjektiv objektivitet
Jag håller med, det är inte bra när utvärderingar ser godtyckliga ut, oavsett om de är det eller inte. Bortsett…
Johan : Ok med förhandlat oannonserat förfarande
Lagstiftaren har gjort det väldigt krångligt för alla inblandade genom att skilja på anbud som är: 1. ogiltiga 2. olämpliga…
En annan Björn : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
"Oaktat detta anser vi att den här typen av domar är betydelsefulla för övergripande diskussioner och debatt." Jag håller med!…
Håkan : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
2010? Skulle kunna tolkas som år 2010? Lite äldre än 3 år då..
David Sundgren : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
Jag anser nog att "datum" betyder att en viss dag ska kunna identifieras. "Oktober 2020" är således inget datum. Det…
Björn : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
Är det någon annan som undrar vem som bestämde att ett datum betyder "YYYYMMDD"? Jag anser att exempelvis "17 februari"…

Senaste inläggen

  • Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
  • Advokatbyråns 15 förbättringsförslag
  • Oklara omständigheter för preklusionsregler
  • Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
  • Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
  • Allvarligt fel när vd begått brott
  • Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
  • Subjektiv objektivitet
  • Ok med förhandlat oannonserat förfarande
  • Leverantörer från tredjeland kan uteslutas
  • Hur bevisas yrkesmässig kapacitet?
  • Inte ok med koncernbolag i samma upphandling
  • Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
  • Tilldelningsbeslut = slutbehandlat ärende
  • Tydligare gränser för hyresundantaget

Aktuella utbildningar

Delta på distans eller på plats i Stockholm. Valet är ditt.

  • Robusta IT-avtal | 28 april
  • Hållbar upphandling | 29 april
  • LOU på två dagar | 6-7 maj
  • Entreprenadupphandling och AMA AF | 8 maj
  • Säkerhetsskyddad upphandling | 14 maj
  • Kvalificerad IT-upphandlare – Steg 2 praktisk tillämpning | Hösten 2025
  • Praktisk avtalsrätt inom LOU och LUF | Hösten 2025
  • Anbudsutvärdering | Hösten 2025
  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | Hösten 2025
  • Leda upphandlingar effektivt | Hösten 2025
  • Få fart på er avtals­förvaltning | Hösten 2025
  • Kvalificerad IT-upphandlare | Hösten 2025
  • Ramavtal – fördjupningskurs | Hösten 2025