Skip to content
  • Prenumerera på Inköpsrådets nyhetsbrev
Inköpsrådet
  • Ämnen
    • EU-domstolen
    • Hyresundantaget
    • Kvalificering
    • Likabehandlingsprincipen
    • Processregler
    • Ramavtal
    • Sekretess
    • Upphandlingsskadeavgift
  • Karriär
    • Lediga jobb
    • Lönestatistik
    • Rekrytera smart med Inköpsrådet
  • Utbildning
  • Konferenser
  • Annonsera
    • Annonsera
    • Platsannonsera
  • Om oss
    • Kontakta oss
    • Integritetsspolicy

Ställ krav på att bevara grönområden

ExpertkommentarAgenda 2030 hjälper upphandlaren att ställa relevanta hållbarhetskrav. Här tar Inköpsrådets expert Malin Möller upp målen 11 och 12 i Agenda 2030 som handlar om hållbara städer och samhällen.

| 2021-02-18
Malin Möller är en av Inköpsrådet experter.

Mål 11 Hållbara städer och samhällen
Stadsmiljöer är påfrestande för miljön, 60-80 procent av världens utsläpp sker i städer. Luften kan också vara hälsoskadlig. Ungefär hälften av världens befolkning bor i städer och andelen väntas stiga till 70 procent till år 2050.

Tillgången på arbete är störst i städer vilket är en stor anledning till att många väljer att bo i en stad. En fördel är även tillgången till sjukvård och utbildning.

Beskrivning mål 11
Städer ska enligt målet vara för till för alla, de ska vara säkra och hållbara. Mål 11 innehåller tio delmål som bland annat fokuserar på att skapa bostäder åt alla, skydda natur- och kulturarv, skapa grönområden för alla och minska städernas miljöpåverkan. Ett viktigt mål är också att skydda städer från naturkatastrofer.

Ojämlikhet är ett stort problem i många städer. I nästan alla städer finns någon typ av segregation vilket kan medföra utanförskap. I områden där många människor bor trångt och på en liten yta kan sjukdomar spridas lättare.

Har man dessutom dåligt eller ingen tillgång till rent vatten och sanitet är riskerna större. Trots att andelen människor som bor i slumområden har minskat sett till procent de senaste tio åren har andelen människor som bor i slumområden ökat och är i dag knappa 900 miljoner.  

Vi ser också allt fler naturkatastrofer som skadar byggnader och dödar människor som bor i dem. Ofta i länder, städer och områden som redan är hårt utsatta men det drabbar även oss i välfärdsländer, till exempel skredet i Norge för bara några veckor sedan.

Även i Sveriges finns segregation i våra städer. Vi har inga det man internationellt kallar slumområden men många som lever i utanförskap. 87 procent av befolkningen i Sverige bor i tätorter, något som gjort att vi har bostadsbrist i många av våra städer.

Bostadsbristen har lett till skenande priser, där alla inte har råd med en egen bostad, och ökande skuldsättning. Under de senaste åren har bostadsbyggandet ökat bland annat genom förtätning eller att nya stadsdelar byggs på bekostnad av grönområden.

Vi har i Sverige en lagstiftning som reglerar både bostadsbyggande och samhällsplanering med krav på hållbarhet, säkerhet och miljö. Det finns många initiativ i Sverige för hållbara städer och flera goda exempel att dra lärdom av.

Ett exempel är Hållbarstad.se som drivs av Rådet för hållbara städer, ett forum bestående av elva statliga myndigheter, SKR och Länsstyrelsen. Rådets uppgift är att stötta kommuner i arbetet med just mål 11 i Agenda 2030.

Hur kan du som upphandlare påverka detta mål?
Eftersom kommunerna ansvarar för samhällsplaneringen, planer för markanvändning, bostadsförsörjningen och transportnätverket är det viktigt för upphandlare att känna till mål 11 och dess delmål. Här finns möjlighet med rätt ställda krav koppla ekonomiska, sociala och miljömässiga aspekter samman till en hållbar stad där segregationen minskar lokalt, till exempel med blandad bebyggelse.

Miljöpåverkan minskas med krav på att behålla grönområden vid exploatering.  Andra krav kan vara på tillgänglighet och säkerhet så att vi får inkluderande samhällen där alla känner sig trygga.

Mål 12 Hållbar konsumtion och produktion
I Sverige lever vi som att vi har cirka fyra planeter till vårt förfogande och globalt som om vi hade 1,7 planeter. Vi har mängder av resurser på vår planet men vi är på väg att förbruka dem.

Vi lever inte bara på räntan utan håller på att förbruka kapitalet. Vi konsumerar långt mer än vad vår planet klarar och vi konsumerar ansvarslöst. Exempelvis så slänger vi en tredjedel av den mat som produceras.

Konsumtionen leder inte bara till att vi utarmar jordens resurser, den ökade konsumtionen har också inneburit ökade utsläpp av växthusgaser.

Beskrivning mål 12
Det här målet handlar om att vi måste säkerställa en mer hållbar konsumtion och produktion genom elva delmål som fokuserar på allt från minskat avfall, ökad återvinning, halvering av matsvinnet, kemikalier, utökad kunskap om hållbar produktion till hållbar upphandling.

Delmål 12.7 är särskilt intressant då det tar upp hur man kan främja hållbara metoder för offentlig upphandling, i enlighet med nationell politik och nationella prioriteringar.

Vi behöver ändra vår konsumtion och produktion för att sänka våra ekologiska fotavtryck. Som jag varit inne på i tidigare artiklar måste vi arbeta för en jämnare fördelning av resurserna.

De rikaste länderna konsumerar i genomsnitt tio gånger så mycket material som de fattigaste.

En utmaning är att våra system i dag mäter tillväxt. För att komma till rätta med konsumtionen måste vi bryta sambandet mellan ekonomisk tillväxt och utnyttjandet av resurser. Det kan vi göra genom att bland annat fokusera på att bygga en cirkulär ekonomi.

EU-kommissionen beslutade 2015 om ett lagstiftningspaket för cirkulär ekonomi. Allt fler företag anammar ett cirkulärt tänkande med fokus på återanvändning och återvinning.

Mål 12 är enligt OECD det mål som Sverige har svårast att nå. Vår konsumtions utsläpp av växthusgaser är väldigt hög. Vi behöver använda våra resurser smartare och bli mer cirkulära.

Vi måste se över vår kemikaliehantering och fasa ut farliga kemikalier för att underlätta återvinningen. 2018 tillsattes en delegation för cirkulär ekonomi, https://www.delegationcirkularekonomi.se/

Hur kan du som upphandlare påverka detta mål? 
Det här är målet där du som upphandlare kan vara med och påverka mest genom en strategisk upphandling med genomtänkta krav. Kommunerna är stora konsumenter och upphandlar varje år varor och tjänster för miljardbelopp.

Offentlig verksamhet har genom upphandlingar stora möjligheter att bidra till omställningen mot det hållbara samhället till exempel genom krav som leder till mer cirkulär ekonomi. Att använda kravställning med utgångspunkt i Agenda 2030 och de olika delmålen visar att myndigheten har framåtanda och att man tar strategiskt ansvar i omställningen.  

Du kan läsa mer om de globala målen här: https://www.globalamalen.se/

Malin Möller
Chef för Hållbar verksamhetsutveckling på KGK

 

Få din fråga om upphandling besvarad
Skickar

Läs mer: Expertkommentar

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler artiklar

Lediga jobb

Strategisk Entreprenad­upphandlare/­kategori­ledare till Stockholm Vatten och Avfall

  • Rekrytera rätt kompetens med Inköpsrådet

Malin Möller

Malin Möller ansvarar för verksamhetsutveckling och hållbarhet på KG Knutsson. Hon har arbetet med hållbarhets­frågor i över 20 år inom både närings­liv och offentlig sektor och brinner för hållbarhet i ett brett perspektiv. Hon är också styrelseledamot i NMC, nätverket för hållbart näringsliv. Hon har varit miljö- och klimat­strateg i Sollen­tuna kommun, projekt­ledare för miljö­märkningen Svanen och senior­konsult inom hållbar affärs­utveckling på Goodpoint med ansvar för socialt ansvar och inköp/upphandling.
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Pernilla Norman

Kursen gör SUA begripligt

Anna David, upphandlare vid Jönköping Energi, rekommenderar alla som upphandlar något skyddsvärt att gå utbildningen Säkerhetsskyddad upphandling:
– Kursen är jättebra, pedagogisk, lätt att förstå och följa, säger Anna David.

Krävs mer än spekulationer för utredningsansvarKrävs mer än spekulationer för utredningsansvar
Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
Advokatbyråns 15 förbättringsförslagAdvokatbyråns 15 förbättringsförslag
Oklara omständigheter för preklusionsreglerOklara omständigheter för preklusionsregler
Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 årUpphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli juristAnnika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
Allvarligt fel när vd begått brottAllvarligt fel när vd begått brott
Fel att förkasta anbud som onormalt lågtFel att förkasta anbud som onormalt lågt

Nytt från Upphandling24

  • Vidareutbilda dig inom offentlig upphandling
  • Växjöparkering prövas igen
  • Eslöv blickar framåt
  • Tar strid om Stockholmstrafiken
  • Firar seger i pilotfall
  • Uppsala får rätt mot ”fyra stora”
  • Slottner: Ökad konkurrens och minskat krångel

Kommentarer från läsarna

Björn : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Jag saknar grundläggande information i fallet. Det verkar uppenbart att domstolen inte iaktog kontexten så jag anser är av avgörande…
Björn : Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
Den som följer diskussioner om onormalt låga priser måste slås av myndigheternas och rättsväsendets total oförmåga att tackla relativt enkla…
Frans : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Intressant! "Skäl till varför en omständighet ska få åberopas utgör knappast i sig en omständighet till stöd för en talan…
Eva : Subjektiv objektivitet
Förbittrad som leverantör blir man, när det hänvisas till ospecifiecad "kvalitet" Hur skall man som leverantör veta vad som kan…
Nils Larsson : Subjektiv objektivitet
Jag håller med, det är inte bra när utvärderingar ser godtyckliga ut, oavsett om de är det eller inte. Bortsett…
Johan : Ok med förhandlat oannonserat förfarande
Lagstiftaren har gjort det väldigt krångligt för alla inblandade genom att skilja på anbud som är: 1. ogiltiga 2. olämpliga…
En annan Björn : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
"Oaktat detta anser vi att den här typen av domar är betydelsefulla för övergripande diskussioner och debatt." Jag håller med!…
Håkan : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
2010? Skulle kunna tolkas som år 2010? Lite äldre än 3 år då..
David Sundgren : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
Jag anser nog att "datum" betyder att en viss dag ska kunna identifieras. "Oktober 2020" är således inget datum. Det…
Björn : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
Är det någon annan som undrar vem som bestämde att ett datum betyder "YYYYMMDD"? Jag anser att exempelvis "17 februari"…

Senaste inläggen

  • Krävs mer än spekulationer för utredningsansvar
  • Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
  • Advokatbyråns 15 förbättringsförslag
  • Oklara omständigheter för preklusionsregler
  • Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
  • Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
  • Allvarligt fel när vd begått brott
  • Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
  • Subjektiv objektivitet
  • Ok med förhandlat oannonserat förfarande
  • Leverantörer från tredjeland kan uteslutas
  • Hur bevisas yrkesmässig kapacitet?
  • Inte ok med koncernbolag i samma upphandling
  • Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
  • Tilldelningsbeslut = slutbehandlat ärende

Aktuella utbildningar

Delta på distans eller på plats i Stockholm. Valet är ditt.

  • Säkerhetsskyddad upphandling | 14 maj
  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | 22-23 oktober
  • Ramavtal – fördjupningskurs | 6 november
  • Kvalificerad IT-upphandlare | 12-13 november
  • Leda upphandlingar effektivt | 20 november
  • Entreprenadupphandling och AMA AF | 25 november
  • LOU på två dagar | 2-3 december
  • Kvalificerad IT-upphandlare – Steg 2 praktisk tillämpning | Hösten 2025
  • Få fart på er avtals­förvaltning | Hösten 2025