— Det vi gör som kanske andra inte gör lika mycket är att vi när vi skriver förfrågningsunderlag ständigt tänker ”är detta kalkylerbart?”. Vi vill inte skicka ut handlingar för prissättning, där arbetsmoment inte är tydligt kalkylerbara, säger Andreas Skälegård, energi- och installationssamordnare på Uddevallahem.
— Är det nån detalj som är viktig för oss hur vi vill att den ska utföras eller se ut, då skriver vi det i klartext. Hellre det, än att vi i skedet med en kontrakterad entreprenör som vill utföra på ett sätt som vi inte gillar, och så ska det förhandlas i det skedet.
Han konstaterar att arbetssättet genom åren bidragit till att begränsa ”ätorna” (Äta: ändringar, tillägg och avgående arbeten) som tillkommande, fördyrande arbetsmoment.
På kuppen har Uddevallahem, som årligen renoverar sitt bestånd för omkring 100 miljoner kronor, sett en ökad konkurrens med stöd av tydliga upphandlingsdokument.
— Vi hör att fler aktörer räknar på våra anbud. Detta på grund av att de är lätta att prissätta, och att anbudslämnarna upplever mindre risk med våra förfrågningsunderlag.
Arbetssättet kräver att Uddevallahem sätter av ordentligt med resurser med start ungefär ett år innan byggstart.
Tillsammans med byggprojektledare och renoveringsvärdar bildar Andreas Skälegård kärnan i beställargruppen, som också samverkar med fastighetschef, berörda bovärdar och driftavdelningen.
Uddevallahem använder standardavtalet ABT 06 men går där in mer i detalj vid beskrivning av olika funktioner och förväntningar än vad som är brukligt.
Det som ”kostar” i form av personella resurser och kompetens, får Uddevallahem tillbaka i slutändan med väl kalkylerade projekt, anser Andreas Skälegård.
Han beskriver det som en ”hävarm” med ordentliga resurser i förarbetet för att uppnå ett bra slutresultat.
Med åren har det utvecklats en kultur som tillåter förarbetet att ta tid, Ett ”tragglande” som kan te sig enahanda men som visat sig effektivt.
— Tiden ägnas åt att ta in info från kollegor som jobbat länge, djupdyka i ritningar, granska om-och-om-igen de handlingar som vi tar fram. Varje gång man läser om hittar man alltid något som kan ifrågasättas, och får vi bort det nu så kommer inte ifrågasättandet senare när det kostar….
Trots framgångarna med modellen, som visat sig fungera oberoende av totalentreprenörer och platsledningar, är Andreas Skälegård något försiktig med att rekommendera den för andra bostadsbolag.
— Alla företag har ju sina arbetsmetoder som kan ha för- och nackdelar hos dem. Nån kanske inte har den personalgrupp som vi har, då kan de inte göra såhär. Nån annan kanske har jättebra lokala partneringentreprenörer som gör samma sak som vi – fast i partneringskedet…
Uddevallahem omfattas av LOU som en allmännyttig bostadsstiftelse, där kommunen utöver inflytande genom att tillsätta styrelseledamöter men utan att pengar flyttas mellan företaget och kommunen.
Stiftelsen är störst på den lokala bostadsmarknaden med närmare 4700 lägenheter i Uddevalla och Ljungskile, i Uddevalla kommun bor drygt 57 000 invånare.
Spännande läsning för dom som förordar exit LOU.
Resurser och kompetens är problemet.
Ökad konkurrens med stöd av tydliga upphandlingsdokument.
Grundkurs 1 A i projektledning är att en Beställares möjligheter att påverka slutkostnaden i bygg- och anläggningsprojekt är som störst i början av projektet, för att sedan avta och till slut gå över till devisen ”har man tagit fan i båten får man ro han iland”.
Tyvärr saknas kompetensen att skriva kalkylerbara förfrågningsunderlag hos många offentliga beställare. Därför har ”strategisk partnering” blivit så populär hos kommunerna, trots att den sätter konkurrensen ur spel och därmed är kostnadsdrivande, och gynnar de stora aktörerna på marknaden.
Intressant men varför ABT när det verkar vara detaljprojekterat fullt ut. Förmodar att det lagts mer pengar på projektering och då vore det kanske rimligare att handla upp som utförandeentreprenad enligt AB04?