-En striktare och annorlunda tillsynspolicy för kommuner och offentligt ägda bolag skulle kunna motiveras med att statliga myndigheter granskas av Riksrevisionen och därför har svårare att inte följa regelverket, säger Mats Bergman, professor vid Södertörns högskola.
På Konkurrensverkets uppdrag har han skrivit rapporten ”Upphandlingstillsynens konsekvenser”. Intervjuer med åtta kommunala upphandlingschefer har gett insikt om synen på upphandlingstillsyn och att följa lagstiftningen.
Den bild som växt fram är att regelöverträdelser som otillåtna direktupphandlingar är förhållandevis vanliga – även om det i regel antyds mer än sägs rakt ut.
En upphandlingschef uppgav att upptäcktsrisken bedöms som så låg att vissa beslutsfattare gör kalkylerade överväganden av för- och nackdelar inför beslut om att upphandla enligt regelverket eller inte.
-Det framkommer lite mellan raderna att regelstridiga upphandlingar förekommer, säger Mats Bergman, som av intervjuade upphandlingschefer fått förslag på tänkbara lösningar för en mer effektiv tillsyn med en mer revisionsbaserad tillsyn eller ökad tillsynsfrekvens som tänkbara ”spår”.
Mats Bergman ser fördelar med en med en ”revisionsmodell” att jämföra med nuvarande tillsyn som bygger på tips och andra informationskällor.
”En mer proaktiv tillsyn kan systematiskt inriktas på att upptäcka exempelvis otillåtna direktupphandlingar genom revision av avtalstyper där direktupphandling erfarenhetsmässigt förekommer. Ett liknande sätt vore att utgå från leverantörsreskontran och jämföra denna med vilka upphandlingar som annonserats publikt.”, skriver han i rapporten.
Han tror också att det krävs någon form av kommunövergripande samordning.
-SKR skulle exempelvis kunna leda utvecklingen av en form av code of conduct där kommuner förbinder sig att låta sina revisorer granska om upphandlingar följer reglerna och att vidta åtgärder om man hittar överträdelser, säger Mats Bergman.
Även på det statliga området ser Mats Bergman utrymme för förbättringar. I rapporten hänvisar han till uppgifter om att Riksrevisionen aldrig informerat Konkurrensverket om misstänkta fall av otillåten direktupphandling och ser det som förvånande.
-Det vore en naturlig ordning att Riksrevisionen tipsar Konkurrensverket om fall att utreda vidare. Det kan ju ske principiellt också för ett specifikt område om man till exempel skulle se problem med konsultupphandlingar.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer