-Det har varit en bredare upphandling än tidigare som täcker fler vårdbehov, vilket ger oss mycket större valmöjligheter när behoven gör att vi måste placera ett barn eller ungdom på ett externt HVB, säger Göran Gredfors, som är socialnämndens ordförande i Eskilstuna kommun.
Flen, Gnesta, Katrineholm, Nyköping, Strängnäs, Trosa och Vingåker är övriga kommuner som kan göra avrop från fyraåriga ramavtalet som värderats till 500 miljoner kronor utifrån placeringar för HVB – hem för vård eller boende – på totalt 116 000 vårddygn.
Tidigare upphandlingar på området har genomförts av Vårdförbundet Sörmland, men Eskilstuna kommun stakade ut en egen väg för några år sedan och formade det som benämns inköpscentralen.
Sedan sommaren 2019 finns den som en integrerad del av Eskilstuna kommuns upphandlingsenhet med 20 medarbetare vid kommunens serviceförvaltning.
För ordning och redas skulle fick inköpscentralen tydlig avgränsning och finansiering för att inte tränga undan kommunala upphandlingsresurser i övrigt.
-Inköpscentralen har två huvuduppdrag – dels inköpssamverkan inom Eskilstuna kommunkoncerns med ramavtalsupphandlingar, dels upphandling av extern vård inom socialnämndens ansvarsområde, säger Tobias Karlsson, upphandlare i Eskilstuna kommun.
Totalt finns fem kommunägda bolag och där mer effektiva inköp varit vägledande för ökad ”koncernsamverkan”.
Länssamverkan kring extern vård har tidigare resulterat i ramavtal för konsulentstödda familjehem och HVB för vuxna.
-Varje kommun har en huvudkontaktperson som vi från Eskilstuna kommun kan diskutera med och utöver den en back up-person. De bidrar med input när det gäller behov av olika vårdformer och volymer som kan var aktuella. De har också möjligheter att svara på remisser på upphandlingsdokument och komma med frågor kring ramavtalen som vi kan besvara, berättar Tobias Karlsson.
Till det nya ramavtalet för HVB-hem knyts stora förhoppningar om högre kvalitet och att slippa placeringar utanför avtal genom den bredd av leverantörer som nu finns.
–Nu finns det ett kravställande från vår sida i avtalet där vi kan kräva kvalitet i vården utifrån brukarens behov och vi kan kräva det till ett visst pris. Det här möjliggör även att vi kan följa upp vårdgivarna mycket tydligare och säkerställa att de håller vad de skrivit under på i avtalet med oss, säger Göran Gredfors.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer