De flesta i Upphandlarsverige rensade nog i kalendern inför semestern. Antalet upphandlingsannonser tenderar att minska under sommarveckorna för att ge många ett välbehövligt andrum.
Men före semestern var det en del av oss som åkte till Visby och Almedalsveckan. Jag tog mig friheten att innan jag åkte kontrollera hur många upphandlingsseminarier årets Almedalsvecka innehöll och räknade till 17 stycken.
Hållbarhet och cirkulär ekonomi trendar, men även frågor kring försörjning och leverantörskedjor med tanke på rådande omvärldsfaktorer. Mitt eget seminarium om trendspaning i offentlig upphandling kom förstås även att beröra dessa punkter.
Vi kan se Almedalsveckan lite som en temperaturmätare över vart vi är på väg. Omvärlden påverkar oss i allra högsta grad och det gäller för offentliga beställare att så gott det bara går se till att försörjningen av samhällsviktig verksamhet är tryggad. Inte minst även för leverantörer och underleverantörer till offentliga kontrakt.
Med tanke på Rysslandssanktionerna, IPI-förordningen och pågående utredning ”Effektiv och tillförlitlig kontroll av leverantörer vid tilldelning av offentliga kontrakt” måste och kommer leverantörer på ett annat sätt än tidigare att uppmärksamma vilka de faktiskt gör affärer med. Något som kan vara lättare sagt än gjort, inte minst ur ett småföretagsperspektiv.
Å andra sidan har mindre företag oftast inte lika långa underleverantörskedjor som större bolag kan ha. Men det kan förstås vara kostsamt att utföra dessa kontroller, oavsett om det sker i egen regi eller via konsulthjälp.
Sanktioner ska förstås vidmakthållas så länge invasionskriget i Ukraina pågår och kanske längre än så medan andra typer av rapporteringskrav måste vägas mot nyttan och de resurser som de tar i anspråk.
Inom kort kommer flera rapporteringskrav från EU, främst inom hållbarhet, att rullas ut. Kraven omfattar inte direkt små och medelstora företag, men som underleverantörer till större företag måste de rapportera in och leverera data som visar att deras verksamheter ligger i linje med EU:s krav. Problemet är att små företag inte har de resurser som krävs för att möta kraven.
Vid Företagarnas besök i Bryssel framkom att många av dessa rapporteringskrav är motstridiga och att det saknas väl utredda konsekvensanalyser. Något som delvis kan förklaras av att fokus riktats mot valet till Europaparlamentet 2024 och att det därför gäller att snabbt leverera under innevarande år.
Oaktat kommande pålagor gäller det för offentliga beställare och leverantörer att fortsätta fokusera på det viktigaste – det vill säga hur vi kan göra bättre affärer tillsammans. Almedalsveckan är därför en bra samlingsplats för utbyte av erfarenheter och inte minst för att skapa nya kontakter. Jag återkommer med en rapport efter semestern hur veckan utvecklade sig.
Magnus Johansson
Företagarna
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer