Intresseorganisationen Företagarna har med hjälp av företaget Tendium kartlagt kommunernas inköp från privata företag.
Syftet är att se hur stor del av inköpen som görs från små och medelstora företag (SME-företag, färre än 250 anställda) respektive småföretag (färre än 50 anställda), och hur fördelningen mellan olika branscher ser ut.
Enligt rapporten, som bygger på uppgifter från 271 av 290 kommuner, uppgår de årliga inköpen från SME-företag till 137 miljarder kronor. Inköpen från större bolag uppgår till 97 miljarder kronor.
I hela landet handlar kommunerna från 97 000 små och medelstora företag och det genomsnittliga SME-företagets kommunala försäljning ligger på 1,4 miljoner kronor.
Stora inköp i vissa branscher drar dock upp snittet rejält. Flest antal SME som kommuner köper ifrån finns inom handeln och bland konsulter. I 13 av 20 branscher är medianvärdet för kommunernas betalningar till SME-företag mindre än 100 000 kronor per år.
Skillnaderna mellan kommunerna är stora, inte minst när det gäller hur stor andel som köps in från företag med färre än 50 anställda (se listan).
I Trosa, Tidaholm och Härnösand görs mer än 50 procent av alla inköp från småföretag. I Norberg är motsvarande andel bara 6 procent.
Kartläggningen visar också andelen som köps in från lokala företag. Här ligger Karlstad, Stockholm och Umeå i topp.
I rapporten efterlyser företagarna större transparens kring direktupphandlingar.
– Informationen om hur och varifrån kommunerna köper alldeles för svårtillgänglig. Det innebär en brist på transparens kring vilka affärsmöjligheter som finns för företagen och ett stort hål av okunskap om hur skattepengarna används, säger Magnus Johansson, Företagarnas expert på offentlig upphandling.
Företagarna riktar skarp kritik mot de 19 kommuner som inte levererat de efterfrågade fakturauppgifterna till den aktuella kartläggningen.
– Nu måste det bli ett slut på hemlighetsmakeriet. Oavsett om det gäller en enkel kanelbulle eller ett komplicerat vägbygge så är det fortfarande våra gemensamma skattemedel som används, säger Magnus Johansson.
De handlar mest av småföretagen (andel av kommunens totala inköp)
Tidaholm 54 %
Trosa 54 %
Härnösand 53 %
Flen 49 %
Uppvidinge 49 %
Boxholm 48 %
De handlar minst av småföretagen (andel av kommunens totala inköp)
Norberg 6 %
Hofors 10 %
Älmhult 11 %
Burlöv 12 %
Töreboda 12 %
Munkfors 13 %
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer