Inom ramen för det EU-finansierade projektet Diaccess upphandlar Växjö kommun partnerskap för innovation istället för en färdig lösning eller produkt.
– Vi drog igång skarpt för drygt ett år sedan. Vi fick in elva anbud och har nu gjort en tilldelning till de två första leverantörerna, säger projektledaren Andréa Swedenborg.
De två utmaningar som ska lösas gäller smarta värmesystem och smart snöröjning. Näst på tur står sedan behovsanpassad tömning av sopkärl, där är målet att teckna avtal i höst.
En svårighet i arbetet har varit att få leverantörerna med på banan, berättar Andréa Swedeborg.
– Både vi och leverantören investerar i innovationerna genom nedlagd tid. De fakturerar alltså inte kommunen. När lösningen är färdig får vi båda nytta av den (läs vidare nedan).
Till skillnad från i ett traditionellt utvecklingsarbete kan leverantören testa lösningen skarpt och har en första kund, betonar hon.
– Dialogen med leverantörerna har oerhört viktig och vi har redan lärt oss mycket. Vi planerar vägen samtidigt som vi går på den, säger Andréa Swedenborg.
Dessa två avtal är klara
Tillsammans med företaget Klimator utvecklas en ny digital tjänst för optimering av snöröjning och halkbekämpning.
– I dag styr vi halkbekämpning och snöröjning utifrån temperaturnivåer och uppskattat snödjup. Förhoppningen är att den här lösningen kommer att optimera bemanning och maskiner samtidigt som vi får bättre överblick var i kommunen det finns störst behov, säger Per-Olof Löfberg, trafikplaneringschef i Växjö kommun.
Tillsammans med företaget Winniio ska AI-teknik reglera värmen i kommunens fastigheter. Till exempel skolor värms upp under dagen, för att sedan stå tomma på nätter och helger.
– Med en ny lösning får vi en mer energisnål uppvärmning av våra fastigheter och en jämnare värme, Christer Carlsson, vd på kommunala fastighetsbolaget Vöfab.
Så funkar Växjös innovationspartnerskap
- Utmaningarna identifieras
Kommunens förvaltningar eller bolag identifierar och presenterar samhällsutmaningar där det finns behov av nya smartare lösningar med innovationshöjd.
- Partnerskapet upphandlas
En inbjudan läggs ut i TendSign. Företag som uppfyller de formella kraven får lämna förslag på lösning. De mest intressanta anbuden bjuds in till diskussioner och förhandlingar. En eller flera leverantörer kontrakteras. Villkoren för både utvecklingsperioden och för anskaffande och användning av lösningen definieras.
- Gemensam utveckling
Den gemensamma utvecklingsresan startar. Om utvecklingen av någon anledning inte kommer framåt eller inte har innovationshöjd kan kontraktet upphävas. För leverantören ligger incitamentet i kommersialiseringsrätt till lösningen, för att också kunna sälja den vidare till fler med samma behov, exempelvis andra kommuner.
- Färdig lösning
Kommunen får tillgång till den nya produkten/tjänsten som kund. Leverantören får tillgång till en testbädd och även kommersialiseringsrätt. Leverantören har också en första kund, som fungerar som referens.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer