Skip to content
  • Prenumerera på Inköpsrådets nyhetsbrev
Inköpsrådet
  • Ämnen
    • EU-domstolen
    • Hyresundantaget
    • Kvalificering
    • Likabehandlingsprincipen
    • Processregler
    • Ramavtal
    • Sekretess
    • Upphandlingsskadeavgift
  • Karriär
    • Lediga jobb
    • Lönestatistik
    • Rekrytera smart med Inköpsrådet
  • Utbildning
  • Konferenser
  • Annonsera
    • Annonsera
    • Platsannonsera
  • Om oss
    • Kontakta oss
    • Integritetsspolicy

Risk för process ger inte klagorätt

RättsfallsanalysKammarrätten i Sundsvall konstaterar att en upphandlande myndighet inte har rätt att överklaga ett avgörande enbart av det skälet att domskälen riskerar att medföra att en process om upphandlingsskadeavgift initieras. Christian Härdgård och Nicole Schiller, Advokatfirman Delphi, refererar domen.

| 2022-09-19
Advokat Christian Härdgård och biträdande jurist Nicole Schiller, Advokatfirman Delphi.

Sammanfattning
Förvaltningsrätten ansåg att den upphandlande myndigheten inte hade visat att samtliga förutsättningar funnits för att tillämpa ett förhandlat förfarande utan föregående annonsering. Förvaltningsrätten ansåg däremot att det förelegat ett sådant tvingande allmänintresse att de aktuella ogiltiga avtalen trots ogiltigheten skulle bestå.

I kammarrätten kom målet att handla om den upphandlande myndighetens klagorätt snarare än avtalens ogiltighet. Kammarrätten menade att den upphandlande myndigheten inte hade rätt att överklaga förvaltningsrättens avgörande enbart av skälet att domskälen riskerade att initiera en process om upphandlingsskadeavgift.

Kammarrätten konstaterade även att den upphandlande myndigheten inte heller har rätt att överklaga en domstols beslut om att ett avtal får bestå av tvingande hänsyn till ett allmänintresse.

Fakta i målet
Den regionala utvecklingsnämnden vid Region Jämtland Härjedalen genomförde ett förhandlat förfarande utan föregående annonsering och slöt två trafikavtal som gällde Strömsunds respektive Krokoms kommun. Upphandlingen avsåg särskild kollektivtrafik i form av färdtjänst, sjukresor och skoltransporter.

Förfarandet hade föregåtts av flera tidigare upphandlingar där den första upphandlingen genomfördes 2018. Samtliga upphandlingar hade blivit föremål för överprövning och beslut om avbrytande.

Under handläggningen av en av dessa överprövningar annonserade regionen en ny upphandling om särskilt kollektivtrafik i Krokom och Strömsund. Upphandlingen genomfördes genom ett förhandlat förfarande med föregående annonsering.

Taxi Östersund ansökte om överprövning av upphandlingen och förvaltningsrätten beslutade att bifalla överprövningsansökan och att upphandlingen skulle göras om. Domen överklagades till kammarrätten som valde att inte meddela prövningstillstånd.

Därefter slöts trafikavtalen sedan regionen genomfört ett förhandlat förfarande utan föregående annonsering. Taxi Östersund valde att återigen ansöka om överprövning och yrkade att trafikavtalen skulle ogiltigförklaras.

I förvaltningsrätten framförde Taxi Östersund som skäl för sin talan att inga av de angivna undantagsförutsättningarna för att tillämpa förhandlat förfarande utan föregående annonsering var uppfyllda. Taxi Östersund menade även att tilldelningsbeslutet de vunnit i januari 2020 hade vunnit laga kraft och att det hade kunnat verkställas redan i augusti 2020. Dessutom angav Taxi Östersund att undantag för synnerlig brådska inte var tillämpligt eftersom brådskan berodde på omständigheter som kunde tillskrivas regionen.

Taxi Östersund medgav dock att det förelåg ett tvingande allmänintresse, men menade att bolaget fullgjort vad som kunde krävas i fråga om att begränsa sin skada.

Regionen anförde i sin tur att Taxi Östersunds ansökan skulle avslås och i andra hand att trafikavtalen skulle få bestå med hänsyn till tvingande allmänintresse. Regionen menade att tidigare upphandlingsförfaranden avseende väsentligen samma upphandlingsföremål saknade betydelse för de aktuella frågorna samt att upphandlingen avbrutits på grund av de fel upphandlingen var behäftad med.

Regionen anförde också att man, efter att förvaltningsrätten konstaterat att avbrytandet var felaktigt, hade kontaktat Taxi Östersund men att bolaget då reserverat sitt anbud på flertalet sätt. Regionen hävdade även att det funnits en sådan synnerlig brådska att det även funnits skäl för ett oannonserat förfarande.

Regionen menade dessutom att det funnits sådana omständigheter som varken kunde förutses eller tillskrivas regionen, samt att trafikavtalen skulle bestå med hänsyn till tvingande allmänintresse.

Förvaltningsrätten ansåg mot bakgrund av de omständigheter som angivits under processens gång att den synnerliga brådska som hade uppstått vid trafikavtalens ingående inte i obetydlig omfattning skulle tillskrivas regionen. Förvaltningsrätten baserade sin bedömning bland annat på att tidsfristen mellan den sista kommunikationen mellan parterna och avbrytandebeslutet varit relativt lång, vilket inte kunde motiveras av regionen.

Förvaltningsrätten menade därför att regionen hade kunnat avbryta upphandlingen i ett tidigare skede och då även påskyndat förfarandet enligt LOU. Förvaltningsrätten konstaterade sedermera att samtliga förutsättningar för att tillämpa ett förhandlat förfarande utan föregående annonsering enligt 6 kap. 15 § LOU inte varit uppfyllda. Det hade därmed inte varit tillåtet för regionen att genomföra ett sådant förfarande, varför de ingångna trafikavtalen var att betrakta som ogiltiga.

Förvaltningsrätten prövade huruvida ett sådant tvingande allmänintresse som anges i 20 kap. 14 § LOU hade funnits. 20 kap. 14 § LOU stadgar att rätten ska besluta att ett avtal får bestå trots att ett avtal är ogiltigt om det motiveras med hänsyn till tvingande allmänintresse.

Regionen hade i målet gjort gällande att det förelåg ett tvingande allmänintresse varför trafikavtalen skulle bestå, vilket även vitsordades av det klagande bolaget. Förvaltningsrätten fann mot bakgrund av detta att de aktuella trafikavtalen skulle få bestå trots dess ogiltighet, med hänsyn till ett tvingande allmänintresse.

Förvaltningsrätten avslog därför det klagande bolagets ansökan om överprövning.

Kammarrättens bedömning
Förvaltningsrättens beslut överklagades till Kammarrätten i Sundsvall av regionen. Regionen yrkade att de två avtalen inte skulle ogiltigförklaras. Regionen menade att förvaltningsrättens dom innebar att ansökan om överprövning delvis hade bifallits men att avtalen ändock fick bestå med hänsyn till tvingande allmänintresse.

Regionen menade att den inte, om den inte tillerkändes klagorätt i målet, kunde få till stånd en prövning i högre instans om huruvida avtalen rätteligen ficks slutas efter ett oannonserat förfarande. Regionen ansåg att ett eventuellt avvisande av regionens talan på grund av avsaknad av klagorätt skulle strida mot allmänna rättsgrundsatser.

Kammarrätten konstaterar inledningsvis att det saknas särskild reglering rörande fråga om klagorätt i mål om offentlig upphandling, varför denna fråga får bedömas mot bakgrund av den allmänna bestämmelsen i 33 § förvaltningsprocesslagen. Bestämmelsen stadgar att ett beslut får överklagas av den som det angår, om beslutet har gått honom eller henne emot.

Kammarrätten hänvisar till Högsta förvaltningsdomstolens avgöranden HFD 2017 ref. 45 respektive HFD 2017 not. 22 och konstaterar att en upphandlande myndighet inte har rätt att överklaga ett domstolsavgörande enbart av det skäl att domskälen medför att en process om upphandlingsskadeavgift ska initieras.

Kammarrätten konstaterar, med hänvisning till Högsta förvaltningsdomstolens avgörande HFD 2019 ref. 65, att en upphandlande myndighet inte heller har rätt att överklaga en domstols beslut om att ett avtal får bestå av tvingande hänsyn till ett allmänintresse. Kammarrätten gör mot bakgrund av detta bedömningen att förvaltningsrättens dom inte kan anses ha gått myndigheten emot i den mening som krävs för talerätt i upphandlingsmål och avvisar regionens överklagande.

Analys
Kammarrätten redogör i avgörandet för en praxisenlig bedömning av en upphandlande myndighets rätt att överklaga ett domstolsavgörande enbart av det skälet att domskälen medför en process om att upphandlingsskadeavgift kan eller ska initieras.k

Bedömningen är även i enlighet med förvaltningsrättsliga principer, som innebär att ett beslut får överklagas endast av den part som beslutet går emot. Den i målet aktuella situationen är dock speciell då den upphandlande myndigheten får delvis rätt genom att Kammarrätten konstaterar att avtalen ska få bestå på grund av särskilda omständigheter, samtidigt som det även konstateras att avtalen egentligen är ogiltiga på grund av otillåtet upphandlingsförfarande.

Förvaltningsrätten menade att förutsättningarna för ett förhandlat förfarande utan föregående annonsering inte varit uppfyllda med hänsyn till att tidsbristen kunde tillskrivas regionen själv. Detta innebär att det föreligger en stor risk för att regionen även kommer behöva genomgå en process gällande upphandlingsskadeavgift.

De lärdomar som går att ta med sig från framför allt förvaltningsrättens avgörande är att undantaget i 6 kap. 15 § LOU ska tillämpas mycket sparsamt, vilket innebär att det krävs exceptionella omständigheter för att uppfylla förutsättningarna.

Detta innebär att upphandlande myndigheter måste sjösätta processerna i god tid och med hänsyn till befintliga avtals utgångar. Att en upphandlande myndighet inte kan överklaga domskäl endast på grund av risken för initiering av process kring upphandlingsskadeavgift är väletablerat och därtill viktigt för fortsatt god konkurrensutsättning.

Målnummer och domstol
Kammarrätten i Sundsvalls dom den 5 augusti 2022 i mål nr 2096-22.

Juristpanelen

Läs mer: RättsfallsanalysUpphandlingsskadeavgift

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler artiklar

Lediga jobb

Strategisk Entreprenad­upphandlare/­kategori­ledare till Stockholm Vatten och Avfall

  • Avtalscontroller till Sektionen för inköp och upphandling
  • Rekrytera rätt kompetens med Inköpsrådet
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Lär dig LOU av en expert

En kursledare med ambitionen att förenkla upphandlarens vardag. Grundläggande LOU med nyheter och praxis. Mathias Sylvan guidar dig rätt i regelverket och djupdyker i valda delar.

Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
Advokatbyråns 15 förbättringsförslagAdvokatbyråns 15 förbättringsförslag
Oklara omständigheter för preklusionsreglerOklara omständigheter för preklusionsregler
Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 årUpphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli juristAnnika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
Allvarligt fel när vd begått brottAllvarligt fel när vd begått brott
Fel att förkasta anbud som onormalt lågtFel att förkasta anbud som onormalt lågt
Subjektiv objektivitetSubjektiv objektivitet

Nytt från Upphandling24

  • Malin efter Olof
  • Kontrolltjänst med förhinder
  • Riksdagsenighet om IPI
  • Utlovar enklare annonsering
  • Nya perspektiv från syd
  • Växer med kommunsamverkan
  • Politisk träta om extramiljoner

Kommentarer från läsarna

Björn : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Jag saknar grundläggande information i fallet. Det verkar uppenbart att domstolen inte iaktog kontexten så jag anser är av avgörande…
Björn : Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
Den som följer diskussioner om onormalt låga priser måste slås av myndigheternas och rättsväsendets total oförmåga att tackla relativt enkla…
Frans : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Intressant! "Skäl till varför en omständighet ska få åberopas utgör knappast i sig en omständighet till stöd för en talan…
Eva : Subjektiv objektivitet
Förbittrad som leverantör blir man, när det hänvisas till ospecifiecad "kvalitet" Hur skall man som leverantör veta vad som kan…
Nils Larsson : Subjektiv objektivitet
Jag håller med, det är inte bra när utvärderingar ser godtyckliga ut, oavsett om de är det eller inte. Bortsett…
Johan : Ok med förhandlat oannonserat förfarande
Lagstiftaren har gjort det väldigt krångligt för alla inblandade genom att skilja på anbud som är: 1. ogiltiga 2. olämpliga…
En annan Björn : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
"Oaktat detta anser vi att den här typen av domar är betydelsefulla för övergripande diskussioner och debatt." Jag håller med!…
Håkan : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
2010? Skulle kunna tolkas som år 2010? Lite äldre än 3 år då..
David Sundgren : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
Jag anser nog att "datum" betyder att en viss dag ska kunna identifieras. "Oktober 2020" är således inget datum. Det…
Björn : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
Är det någon annan som undrar vem som bestämde att ett datum betyder "YYYYMMDD"? Jag anser att exempelvis "17 februari"…

Senaste inläggen

  • Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
  • Advokatbyråns 15 förbättringsförslag
  • Oklara omständigheter för preklusionsregler
  • Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
  • Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
  • Allvarligt fel när vd begått brott
  • Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
  • Subjektiv objektivitet
  • Ok med förhandlat oannonserat förfarande
  • Leverantörer från tredjeland kan uteslutas
  • Hur bevisas yrkesmässig kapacitet?
  • Inte ok med koncernbolag i samma upphandling
  • Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
  • Tilldelningsbeslut = slutbehandlat ärende
  • Tydligare gränser för hyresundantaget

Aktuella utbildningar

Delta på distans eller på plats i Stockholm. Valet är ditt.

  • Robusta IT-avtal | 28 april
  • Hållbar upphandling | 29 april
  • LOU på två dagar | 6-7 maj
  • Entreprenadupphandling och AMA AF | 8 maj
  • Säkerhetsskyddad upphandling | 14 maj
  • Kvalificerad IT-upphandlare – Steg 2 praktisk tillämpning | Hösten 2025
  • Praktisk avtalsrätt inom LOU och LUF | Hösten 2025
  • Anbudsutvärdering | Hösten 2025
  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | Hösten 2025
  • Leda upphandlingar effektivt | Hösten 2025
  • Få fart på er avtals­förvaltning | Hösten 2025
  • Kvalificerad IT-upphandlare | Hösten 2025
  • Ramavtal – fördjupningskurs | Hösten 2025