Stadsrevisionen i Göteborg har granskat 20 utlandsresor som tjänstemän och politiker vid nämnden för intraservice gjort under åren 2014 till 2017. Av resorna har 15 gått till USA och fem hållit sig inom Europa.
Granskningen ger vid handen att det slirats på såväl rese- som inköpspolicy. Resornas syfte har ofta varit oklart samtidigt som det inte sällan saknas reseräkningar och återrapportering. I flera fall har den lediga tiden under resan varit betydligt längre än det schemalagda innehållet.
Till Göteborgs-Posten säger Tord Karlsson, socialdemokratisk ordförande i nämnden för intraservice:
– Det är nästan lite skämmigt när vi inte kan visa upp underlag eller syften varför resor görs.
Tord Karlsson står själv i skottgluggen sedan han fattat ett ordförandebeslut om en av de egna resorna. Seattleturen, som borde ha beslutats av nämnden, spände över nio dagar, av vilka sex var lediga.
Oppositionsrådet Jonas Ransgård anser att Tord Karlsson bör avgå:
– Jag fattar inte att staden inte kommit längre, med tanke på allt som hänt. Det går inte att se det här som annat än nöjesresor.
Klart är att kommunens inköpspolicy rundats friskt. I tolv av de totalt tjugo stickproven har hela resan inte köpts genom stadens upphandlade resetjänst. Framför allt hotell har bokats av resenärerna själva.
Chefer vid intraservice har vid ett par tillfällen har deltagit i konferensresor arrangerade av en större leverantör av konsulttjänster och programlicenser. Leverantören har därefter fakturerat för arrangemangen, men med fakturor som saknar detaljer kring uppehälle, måltider, nöjesinslag, konsertbiljetter och annat.
Stadsrevisionen noterar att det är extra förtroendekänsligt att delta i resor som arrangeras av en leverantör. Granskningen visar inte på några fall av konkreta oegentligheter, men eftersom det saknas transparens kring kostnaderna ökar risken för förtroendeskada och rubbad tilltro.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer