Skip to content
  • Prenumerera på Inköpsrådets nyhetsbrev
Inköpsrådet
  • Ämnen
    • EU-domstolen
    • Hyresundantaget
    • Kvalificering
    • Likabehandlingsprincipen
    • Processregler
    • Ramavtal
    • Sekretess
    • Upphandlingsskadeavgift
  • Karriär
    • Lediga jobb
    • Lönestatistik
    • Rekrytera smart med Inköpsrådet
  • Utbildning
  • Konferenser
  • Annonsera
    • Annonsera
    • Platsannonsera
  • Om oss
    • Kontakta oss
    • Integritetsspolicy

Räcker en kurs för att bli upphandlare?

Går det att få jobb som upphandlare efter en tiodagarsutbildning? Tre upphandlingschefer svarar på läsarfrågan.

| 2018-09-24

Inköpsrådet fick en fråga av en läsare som tre upphandlingschefer har besvarat.

Jag vill bli upphandlare. Jag arbetar idag som marknadsansvarig på ett privat företag och har arbetat lite med att upphandla kommunikationstjänster. Nu har jag hittat en 10-dagars utbildning till diplomerad upphandlare. Räcker det när jag söker jobb som upphandlare?

– Det skulle kunna vara en profil för en junior upphandlare, säger Roger Himmelsköld, upphandlingschef på Uppsala universitet. Att vara upphandlare kräver en rad andra kunskaper än att vara LOU-expert. Man måste vara kommunikativ, kunna uttrycka sig i tal och skrift i flera olika sammanhang och anpassa sitt språk för varje sådant sammanhang.

Även Göran Persson, tidigare inköpschef vid Lantmäteriet och numera med samma position vid Trafikverket Region Mitt, ser en möjlighet att få jobb:

– Jag skulle absolut kunna tänka mig att anställa en person med den bakgrunden som junior upphandlare. Upphandlare är ett bristyrke och vi måste bredda vårt sökområde vid rekryteringar. Det finns fördelar med att rekrytera medarbetare med andra erfarenheter och kompetenser.

Eva Nordlund, upphandlings- och uppföljningschef i Örebro kommun ser också möjligheter till anställning, men lägger till ett krav:

– Vi har en tydlig policy inom upphandling i Örebro kommun. Vi vill anställa dem som har en akademisk examen, kanske som ekonom, jurist eller samhällsvetare.

Kunskaper inom LOU är en merit men inte ett krav för Eva Nordlund vid rekrytering. För rätt person kan man erbjuda utbildning i LOU, antingen externa utbildningar hos till exempel SKL Kommentus eller internutbildningar.

Även Roger Himmelsköld framhåller en akademisk examen som viktig för att bli upphandlare:

– En akademisk examen, nästan oavsett vilken, är en bra grund. Ofta har man då skaffat sig grundkunskaper om muntlig och skriftlig framställning och förmåga till kritiskt tänkande, som är centrala egenskaper för upphandlare.

Det finns också många personliga egenskaper som är viktiga när en upphandlare rekryteras. Flexibilitet, social kompetens, affärsmässighet, noggrann, analytisk, van att jobba mot uppsatta mål är några av de egenskaper som Eva Nordlund lyfter fram.

– Vårt fokus flyttas från den formella upphandlingsprocessen till att göra bra affärer som bidrar till verksamhetsnyttan. Då är förmågan att kunna tänka strategiskt och affärsmässigt viktigt. Att ha ett konsultativt förhållningssätt till våra beställare och förstå värdet av ett tvärfunktionellt arbetssätt är också viktigt, säger Göran Persson.

Roger Himmelsköld fyller på:

– Framförallt måste man tycka att det är kul, inspirerande och intressant att konkret påverka hur vi använder offentliga medel. I få yrken har man samma möjligheter att påverka inom så många områden.

Läs mer: Karriär

Bo Nordlin

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

9 kommentarer på "Räcker en kurs för att bli upphandlare?"

  1. Jakob Waldersten skriver:
    2018-09-25 kl. 07:09

    Är personligen starkt kritisk till benämningen av alla dessa kurser såsom ”diplomerad” och, än värre, ”certifierad” upphandlare.

    Min kritik består i att det idag inte finns någon vedertagen och i branschen överenskommen standard för innehåll och lägstanivåer på kunskap. Beteckningen ”diplomerad” och ”certifierad” är illusoriska och riskerar urvattna förtroendet för på utbildningen och yrket i sig.

    Jag tror ingen varit på en (extern) kurs någon gång utan att få diplom, oftast utan något slutprov. Vad gäller certiferad så innefattar det begreppet allt som oftast att någon oberoende tredjepart är inblandad och som upprättar riktlinjer, regler och granskar (ex. branschorgan).

    Tills dess att ex. upphandlingsföretagen, SKL eller SOI (varför inte allihopa?) går ihop och beslutar om en gemensam standard och lägsta nivå på upphandlarutbildningarna bör de endast benämnas vad det faktiskt är… ”x-dagarskurs i upphandling – du får ett kursintyg efteråt”.

    (Förtydligande: jag är alltså inte kritisk till kurserna som sådana)

    Svara
  2. Hans Engström skriver:
    2018-09-25 kl. 08:18

    Håller med Jakob ovan. Jämför britternas relativt välrenommerade CIPS https://www.cips.org/learn/qualifications/cips-qualifications/

    Svara
  3. Pamela Ciardella skriver:
    2018-09-25 kl. 08:33

    Även jag håller med ovan författare, dock finns det även certifierade utbildningar med slutprov exempelvis SIPU´s certifierad upphandlare. Annars är YH utbildning offentlig upphandlare om 2 år en lämplig standard enligt min mening. Utbildningen omfattar så mycket mer än enkom LOU, exempelvis projektledning, politiska processen, utvärderingskriterier, excel, kommunikation, organisationskunskap, affärsmannaskap med mycket mera.

    Svara
    1. Jakob Waldersten skriver:
      2018-09-25 kl. 15:26

      Håller med dig Pamela.

      Min tidigare kollega kom nästan direkt från en sådan YH-utbildning innan hon började jobba med mig. Även om hon precis som alla, inte minst jag själv (trots juristexamen och erfarenhet från advokatbyrå), behöver praktisk erfarenhet av upphandlingsyrket för att verkligen behärska det så är min uppfattning att den tvååriga YH-utbildningen hon hade i bagaget en bra nivå på upphandlingsutbildning.

      Alternativet är en kortare utbildning (minst ett år) med efterföljande traineetjänst något år på en upphandlingsenhet.

  4. småföretagare skriver:
    2018-09-28 kl. 10:22

    Ja varför inte öppna upp för erfarna personer som hanterat stora inköp av komplicerad produkter, tjänster och utvecklingsarbete i privat sektor. Jag skulle tro att offentliga sektorn kan vinna på att utnyttja kunskaper i inköpsprocessen från större projekt. Att jobba i moduler och funktioner tillsammans med eventuella leverantörer i en transparent process. Speciellt när det kommer till sk innovationsupphandling. Kommunala upphandlare verkar mycket vilsna i hur det kan hanteras för att nå bra resultat.

    Svara
    1. Jakob Waldersten skriver:
      2018-09-28 kl. 13:15

      Skulle snarare påstå att personer i privat sektor generellt är mycket vilsna i hur det är att praktiskt förhålla sig till upphandlingslagstiftningen. Det vittnar bl.a. ditt resonemang mycket tydligt om.

      Tror inte många förstår hur bakbundna vi upphandlare är av allt striktare regler och praxis som i praktiken innebär att vi behöver träffa på pricken rätt vid vår behovsanalys av upphandlad prestation och de krav vi ställer på anbudsgivarna.

  5. Lars Söderdahl skriver:
    2018-10-04 kl. 15:15

    Jag håller med dig Jakob.
    Det har gått inflation i begreppen ”diplomerad” och ”certifierad”.

    ”…
    Att jobba i moduler och funktioner tillsammans med eventuella leverantörer i en transparent process….”
    Vad trött man blir på uttalanden från ”vilsna” leverantörer!!!

    Svara
  6. Ny upphandlare skriver:
    2018-10-05 kl. 16:30

    Jag har jobbat som upphandlare i 6 månader och har gått en 2-årig YH utbildning i upphandling, innan dess har jag jobbat många år inom det privata. Jag tycker utbildningen verkligen fått med mycket av det jag behöver i mitt arbete.
    Dock hade jag gärna tagit emot mer kunskap kring att välja utvärderingsmodeller. Kvalitet är inte enkelt att utvärdera i olika typer av upphandlingar.

    Svara
  7. Gun skriver:
    2018-10-08 kl. 07:54

    Vad är det i lagstiftning som motsätter sig att man arbetar i moduler? Vad är det som säger att man är en bra affärsman för att man har läst juridik, medicin etc.?
    Vi upphandlare ska göra bra affärer som ska leva långt efter att LOU har gjort sitt. En skicklig upphandlares mål måste vara att den som ska använda produkten/tjänsten är lika nöjd som leverantören.
    Upphandlare följa lagar mm, men det ska inte vara det primära i uppgiften. Vi inom offentlig sektor kan lära hela tiden från den privata sektorn och ska lära hela tiden. Lika väl som den privat sektorn har mycket att lära av oss inom den offentliga sektorn. Själv har jag nog världens roligaste jobb som jag har hållit på med sen tidigt 90-tal och det har säkert blivit över 300 upphandlingar.
    ”Zlatan spelar underbar fotboll trots/pga av regler”

    Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler artiklar

Lediga jobb

Svenska Bostäder söker entreprenadupphandlare

Avtalscontroller inom välfärdsbrottslighet till Sollentuna kommun

Strategisk Entreprenad­upphandlare/­kategori­ledare till Stockholm Vatten och Avfall

  • Rekrytera rätt kompetens med Inköpsrådet
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Lär dig LOU av en expert

En kursledare med ambitionen att förenkla upphandlarens vardag. Grundläggande LOU med nyheter och praxis. Mathias Sylvan guidar dig rätt i regelverket och djupdyker i valda delar.

Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skälFörslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
Krävs mer än spekulationer för utredningsansvarKrävs mer än spekulationer för utredningsansvar
Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
Advokatbyråns 15 förbättringsförslagAdvokatbyråns 15 förbättringsförslag
Oklara omständigheter för preklusionsreglerOklara omständigheter för preklusionsregler
Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 årUpphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli juristAnnika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
Allvarligt fel när vd begått brottAllvarligt fel när vd begått brott

Nytt från Upphandling24

  • Kräver Bravida på 11 miljoner
  • “Fler brott bör ge uteslutning”
  • AI minskar jobbstressen
  • “En upphandlare måste vara djärv”
  • Tioårsjubileum för marknadens pris
  • Få upphandlar innovativt
  • Vidareutbilda dig inom offentlig upphandling

Kommentarer från läsarna

Nils Larsson : Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
Ett bra förslag, förhandlingar ska i min mening användas oftare. Förslaget är även passande med dagens politiska fokus på effektivitet,…
- : JO-kritik står fast, kan inte överklagas
Maktmissbrukare med andra ord
- : JO-kritik står fast, kan inte överklagas
Tjänsteman på JO uppger att de "väljer" vilka ärenden de ska utreda oavsett om det är ett fel som begåtts…
Måns Weimarck : Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
Synnerligen bra idé! Det öppnar upp för goda affärer, minskar behoven av extensiva marknadsundersökningar före varje upphandling och minskar risken…
Björn : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Jag saknar grundläggande information i fallet. Det verkar uppenbart att domstolen inte iaktog kontexten så jag anser är av avgörande…
Björn : Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
Den som följer diskussioner om onormalt låga priser måste slås av myndigheternas och rättsväsendets total oförmåga att tackla relativt enkla…
Frans : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Intressant! "Skäl till varför en omständighet ska få åberopas utgör knappast i sig en omständighet till stöd för en talan…
Eva : Subjektiv objektivitet
Förbittrad som leverantör blir man, när det hänvisas till ospecifiecad "kvalitet" Hur skall man som leverantör veta vad som kan…
Nils Larsson : Subjektiv objektivitet
Jag håller med, det är inte bra när utvärderingar ser godtyckliga ut, oavsett om de är det eller inte. Bortsett…
Johan : Ok med förhandlat oannonserat förfarande
Lagstiftaren har gjort det väldigt krångligt för alla inblandade genom att skilja på anbud som är: 1. ogiltiga 2. olämpliga…

Senaste inläggen

  • Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
  • Krävs mer än spekulationer för utredningsansvar
  • Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
  • Advokatbyråns 15 förbättringsförslag
  • Oklara omständigheter för preklusionsregler
  • Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
  • Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
  • Allvarligt fel när vd begått brott
  • Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
  • Subjektiv objektivitet
  • Ok med förhandlat oannonserat förfarande
  • Leverantörer från tredjeland kan uteslutas
  • Hur bevisas yrkesmässig kapacitet?
  • Inte ok med koncernbolag i samma upphandling
  • Fel datum – skäl för ingripande och rättelse