De tolv kommunerna i Örebro län plus grannarna Arboga, Kungsör, Köping och Surahammar har gjort en gemensam upphandling av skyddade boenden.
Främst för våldsutsatta kvinnor men även för våldsutsatta män och exempelvis personer som vill ta sig ur kriminalitet. Bland leverantörerna finns så väl stiftelser och Svenska kyrkan som kvinnojourer och privata vinstdrivande aktörer.
Lena Ljungsten, upphandlare på Örebro kommun, har hållit i upphandlingen som påbörjades våren 2020 och blev klar i somras.
– Det är de berörda verksamheterna i respektive kommun som tagit fram kravställningen, säger hon.
I upphandlingen frågades efter skyddat boende i tre olika skyddsnivåer. Leverantörerna fick svara på i vilken eller vilka av skyddsnivåerna de kan erbjuda platser.
När anbudstiden var slut hade sammanlagt 73 anbud kommit in. 59 av anbuden,uppfyllde kraven på bland annat kvalitetsledning och personalens kompetens.
Samtliga antogs och finns nu att avropa för socialtjänsterna i de 16 kommunerna.
Lena Ljungsten berättar att det inte finns någon rangordning mellan dem.
– Det är ett mycket komplext område. Vilket boende som anlitas beror på behovet i varje situation, det är en sammanvägning av handläggarens bedömning och personens önskemål. Vi tillämpar alltså det som kallas en särskild fördelningsnyckel.
Det har inte ansetts möjligt att rangordna de antagna leverantörerna efter de priser de lämnat i sina anbud, enligt Lena Ljungsten.
När är en person behöver plats på ett skyddat boende är det ofta bråttom, säger Lena Ljungsten.
– Det finns inte tid att fråga den som är överst på en lista och sedan invänta ett svar.
En modell enligt LOV, där alla leverantörer får samma ersättning enligt en ram, skulle inte heller fungera av samma anledning, menar Lena Ljungsten.
– Många boenden har avtal med olika kommuner och om vi erbjuder olika ersättning skulle vi hamna i ett läge då vi konkurrerar med varandra om platserna.
Avtalet gäller i fyra år. På nationell nivå diskuteras om det ska införs tillståndsplikt för skyddade boenden. Något som inte gäller i dag.
– Skulle det bli verklighet har vi inga problem att ställa ett sådant krav under pågående avtal.
Lena Ljungsten betonar att möjligheterna till uppföljning har förbättrats genom den nya upphandlingen.
– I ramavtalen finns nedtecknat vad leverantören ska utföra och på vilket sätt uppdraget ska utföras. Vi får då också en större möjlighet att följa upp att leverantören uppfyller de villkor som finns i avtalet vilket innebär en större kvalitetssäkring.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer