-Det kan finnas en risk att höga krav på återbruk skrämmer bort entreprenörer och leder till sämre konkurrens. Samtidigt känner vi att det är vår roll att ställa krav, för vem skulle annars göra det? säger Josephina Wilson, projektutvecklare på Familjebostäder.
-Erfarenheten från Kustgatanprojektet är dock snarare att kraven lett till ett ökad intresse och lockat entreprenörer som har en vilja att profilera sig inom återbruk.
Från rivningen av panncentralen i Högsbo har Familjebostäder sparat material i form av bland annat plåt och fönster och kunnat minska mängden avfall.
Materialet kan nu återanvändas när en fastighet på Kustgatan i Göteborg ska byggas om.
-Upphandlingen för Kustgatan sker med ett selektivt förfarande med i första skedet prekvalificering där vi hade inriktningen att välja ut 2-5 företag. Vi har anbudsöppning den 7 december för de företag som kvalificerat sig till slutfasen.
-I prekvalificeringen fick företagen redovisa erfarenheter av återbruk, hur man ser att man kan jobba med återbruk inom just det specifika projektet Kustgatan och hur man jobbar mer systematiskt på företaget med exempelvis hållbarhetsmål, förklarare Josephina Wilson.
Även en bedömning av företagens erfarenheter genom ingivna referensprojekt ingick som en del av prekvalificeringen med utvärderingen av dess relevans och likvärdighet för Kustgatanprojektet.
-I nästa runda bedöms det sammantaget med pris och projektplan där återbruksdelen mer detaljerat för det aktuella projektet.
-Modellen bygger på att entreprenörerna kan använda sig av återanvänt material från den panncentral som vi rivit. Förfrågningsunderlaget är tydligt om vilka delar från panncentralen vi ser att man kan använda men det finns också ett utrymme för att entreprenören kan återanvända ytterligare material genom egna lösningar, säger Josephina Wilson.
Parallellt med det nya sättet att ställa krav och upphandla pågår ett utvärderingsarbete för att förbättra olika delar. Familjebostäders planerar att testa arbetssättet inom minst två projekt 2021.
Nyligen fick Familjebostäder pris av Sveriges allmännytta som ett av årets bästa klimatinitiativ.
Inom kategorin Klimattkrav på leverantörer hedras företaget för modellen med krav på återbruk vid renoveringar.
-Genom att ställa krav på återbruk, både i tidiga och senare skeden vid renoveringar, använder de arbetssätt som behövs för en cirkulär ekonomi, kommenterar Sveriges allmännyttas juryordförande Gabriella Castegren.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer