Den 19 oktober delades utmärkelsen ”Handslaget” (se fakta nedan) ut under konferensen Mötesplats Offentliga Affärer.
Årets vinnare är Jonna Östlind, upphandlingschef i Mölndals stad som har 70 000 invånare.
– Det känns förstås jätteroligt att uppmärksammas. Det här är något som jag och mina medarbetare gjort tillsammans med stöd från stadens ledning, säger en glad pristagare.
Enligt motiveringen har hon tillsammans med sitt team satt strategiskt inköp och upphandling på kartan och fått politikerna att intressera sig och se en effektiviseringspotential.
Skapandet av en central upphandlingsfunktion – som har hand om alla upphandlingar över 100 000 kronor förutom byggentreprenader – kategoristyrning och ökad dialog med leverantörerna är delar som lyfts fram.
”Jonna har drivit ett omfattande förändringsarbete för att få ut så mycket effekt som möjligt för varje skattekrona. Det som sparas på goda affärer kan läggas på kärnverksamheterna”, enligt juryn.
Jonna Östlind tog över som chef för upphandlingsenheten hösten 2017. År 2019 fick planerna på att arbeta mer strategiskt med inköp starkare fäste hos kommunledning och politiker.
– Det var bland annat efter att Svenskt Näringsliv i en rapport pekat ut potentialen med att jobba så. Ibland händer det mer när saker uppmärksammas utifrån.
I mars 2021 antogs en modell för kategoristyrning som ska implementeras inom en fyraårsperiod.
– Vi inför kategoristyrning på fler områden och fortsätter utveckla uppföljning och analys, säger Jonna Östlind.
Det senaste året har enheten gått från nio till 14 medarbetare, varav flera specialister. Det finns en upphandlingsstrateg, en inköpsstrateg, en inköpsanalytiker, en avtalscontroller och två inköpssamordnare utöver upphandlarrollerna.
Upphandlarna delas in i ”upphandlare” och ”upphandlingsledare”, i stället för att använda begreppet junior.
Sedan 4,5 år tillbaka har ingen medarbetare sagt upp sig.
– Att medarbetarna erbjuds interna karriärvägar och möjlighet att utvecklas och få en bättre löneutveckling är en viktig förklaring till att de trivs. Vi har satsat på delaktighet och inflytande och skapat stort engagemang. Och det är mycket lättare att flytta positioner framåt när man är den stark grupp, säger Jonna Östlind.
Hur får man med sig kommunledningen och politikerna på resan?
– Det handlar om dialog och att vara ute i verksamheten, vi har bland annat inköpsstrategiska möten med förvaltningsledningarna. Det gäller att bygga på fakta och göra sina spendanalyser för att kunna visa vilka besparingar som är möjliga genom att jobba strategiskt med inköp. Vi är väldigt glada för den dialog som har utvecklats mellan upphandlingsfunktionen och våra förtroendevalda samt stadsdirektörens ledningsgrupp och ser verkligen fram emot fortsättningen.
Men du har titeln upphandlingschef?
– Ja, det stämmer. Vi kommer dock att byta namn på enheten till Inköp och upphandling, och då blir jag chef för inköp- och upphandlingsenheten. Terminologin är viktigare än vad man kan tro. Vi vill stödja men också styra och skifta fokus i organisationen från upphandling till inköp, säger Jonna Östlind.
FAKTA HANDSLAGET
* Priset tillfaller den person och organisation som under året gjort en extra betydelsefull offentlig upphandling. Priset kan emellertid också gå till personer som genom engagemang och skicklighet arbetat med att utveckla upphandlingsfunktionen genom att, till exempel, kompetenssäkra organisationen – i samklang med Mötesplats Offentliga Affärers syfte, att stimulera till nytänkande och bidra till en sund utveckling inom offentlig upphandling.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer