Petra Rantzow & Stefan Holm
Upphandlingschefen Petra Rantzow guidar Stefan Holm. Foto: Henrik Karlsson.

Upphandling: arbetslivets höjdpunkt

Almegas upphandlingsexpert Stefan Holm har praktiserat på två offentliga inköpsavdelningar. De fyra dagarna beskrivs som något av en höjdpunkt i hans arbetsliv.

Almegas Stefan Holm är inte den som drar sig för att sticka ut hakan med kritik i upphandlingsfrågor. Nu har han fått känna på hur det är att i praktiken arbeta med upphandlingar.

Efter fyra ”praodagar” på Region Skåne och Helsingborgs stad frågar Inköpsrådet hur det var:

– Roligt och lärorikt! Jag har ju varit kritisk mot krånglig lagstiftning och tillämpning, men inte mot dem som gör bra affärer.

Stefan Holm berättar att han varit engagerad i upphandlingsfrågor i nästan 15 år. Genom åren har han träffat hundratals upphandlare, företagare och politiker – men aldrig satt sig ner för att jobba praktiskt.

– Jag har länge haft en god relation, och talat mycket upphandling, med dem som kan och vill utveckla den offentliga affären. Därför var detta egentligen inte ett så stort steg.

Varför blev det just Helsingborgs stad och Region Skåne när du ville se verkligheten?

– Jag träffade Henrik Karlsson och Louise Strand i somras och sa då att jag gärna skulle vilja praktisera för att lära mig mer om hur de jobbar. De svarade direkt att de tyckte att idén var bra och att de gärna ville ta emot mig så vi hittade en vecka som passade alla.

Har insikterna på något sätt ändrat din bild av upphandlare?

– Absolut. De jobbar mycket mer än vad jag uppfattat innan med hela inköpet som att ta ansvar för och analysera ingångna avtal, att utveckla processen och ta hand om avropare och direktupphandlare på förvaltningarna.

Vad gjorde störst intryck på dig?

– Mest imponeras jag av känslan av att man befinner sig på en ”utvecklingsresa”. Inköpsprocesserna ska ständigt förbättras och alla i organisationen är med på detta. De är nyfikna och beredda att testa nytt. Det blir en väldigt stimulerande miljö att jobba i.

Vågar du rekommendera upphandlarjobbet?

– Ja, jag gör jag gärna! Särskilt om man får jobba som man gör i Region Skåne och Helsingborgs stad.

Ser du någon generell nyckel till bättre upphandlingar?

– Att inköparna har ledningen med sig. Kan fler politiker förstå hur strategiskt viktigt inköp är skulle upphandlingen utvecklas av många.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

One thought on “Upphandling: arbetslivets höjdpunkt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *