Fritt fram för höjd kopiekostnad

I fjol höjde Linköpings kommun avgifterna för kopior av allmänna handlingar. Höjningen och det faktum att papper kostar lika mycket som digitala kopior strider enligt förvaltningsrätten inte mot vare sig kommunallag eller tryckfrihetsförordning.

Förr tog Linköpings kommun en femtiolapp för tio sidor och därefter två kronor per sida för att lämna ut allmänna handlingar. Kommunfullmäktige beslutade i mars 2018 om en höjning på grund av bland annat ökade lönekostnader.

Den nya taxan startar på 60 kronor för tio sidor och därefter sex kronor per sida. Kopior av upp till nio sidor lämnas kostnadsfritt. Avgiften gäller även handlingar som lämnas ut digitalt.

Ett antal invånare i kommunen ansåg att höjningen strider mot såväl offentlighetsprincipen som den självkostnadsprincip som kommunen har att förhålla sig till i sin verksamhet. I en färsk dom avslår förvaltningsrätten de klagomålen.

Domstolen anser inte att det högre priset strider mot tryckfrihetsförordningen eller att den motverkar syftet med offentlighetsprincipen. I och med att avgiften inte överstiger kommunens kostnader för att tillhandahålla kopior bryts heller inte mot självkostnadsprincipen.

Men borde inte digitala kopior kosta mindre än att få dem på papper? Förvaltningsrätten menar att självkostnadsprincipen avser det totala avgiftsuttaget för en verksamhet.

Ett visst överuttag för en enskild tjänst, såsom expediering av digitala handlingar, kan således vara tillåtet. Detta under förutsättning att det totala uttaget av avgifter för allmänna handlingar inte överstiger de kostnader som kommunen har för den verksamhet som tillhandahållander dessa kopior.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *