Egen inköpsavdelning ger svallvågor

De kommuner som ”blir kvar” i Inköp Gävleborg efter Gävle kommuns ansökan om utträde vill fortsätta att samarbeta vid upphandling. Exakt hur det ska ske kommer att beslutas innan sommaren.

Ett oenigt kommunfullmäktige i Gävle röstade i fjol för att kommunen skulle ansöka om utträde ur Inköp Gävleborg. Att den största medlemmen är på väg att bryta sig loss ur kommunalförbundet, för att sköta sina upphandlingar i egen regi, har stor påverkan på även de andra medlemmarna.

Utöver Gävle betjänar Inköp Gävleborg idag även Bollnäs, Hofors, Hudiksvall, Ljusdal, Nordanstig, Ockelbo, Ovanåker, Söderhamn och Älvkarleby. Utöver inköpsvolym tappar Inköp Gävleborg 40 procent av sina intäkter, motsvarande cirka sex miljoner kronor, med Gävles sorti, vilken påverkar en redan pressad ekonomi.

– Om vi vill ha samma stöd som idag kommer det att bli mycket dyrare för kvarvarande kommuner eftersom kostnaderna inte kan minskas mer än marginellt, säger Bengt Friberg, kommunchef i Hudiksvall.

Den utredning, Gemensam upphandling 2.0, som kvarvarande nio kommuner gjort med extern hjälp ger vid handen att det finns ett fortsatt samarbetsintresse. Sven-Erik Lindestam, kommunstyrelsens ordförande i Söderhamn, noterar att inköp är ett område där man tjänar på att samverka:

– Vi har ansvar gentemot våra invånare att få ut så mycket som möjligt av skattepengarna.

Inköp Gävleborgs öde väntas bli avgjort före sommaren. Antingen blir förbundet kvar och kvarvarande medlemmar betalar för den servicenivå man vill ha. Att likt Gävle bygga upp egna inköpsorganisationer är ett alternativ som ligger på bordet – liksom att hitta nya sätt att samverka.

– Ett sätt att kompensera för Gävles utträde är att se om vi kan hitta nya samarbetspartners, säger Bengt Friberg.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

One thought on “Egen inköpsavdelning ger svallvågor

  1. Gävle tror dom är Stockholm, tänker mest på sig själv å skiter i övriga delar av landet!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *